用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 用幼稚園中文寫的成績表考國際學校
go

[小學] 用幼稚園中文寫的成績表考國際學校 [複製鏈接]

代友問:請問讀緊的幼稚園係用中文寫成績表,但而家想申請國際學校,可以怎樣做?學校要求遞交全英文的report. 請問有相關經驗可以分享下嗎?
   1    0    0    0

junlymom 發表於 20-9-3 23:27
代友問:請問讀緊的幼稚園係用中文寫成績表,但而家想申請國際學校,可以怎樣做?學校要求遞交全英文的repo ...

小學LS也用中文,照交,IS考筆試及面試,過了,收了,升中學部。冇影響喎,香港的IS有中文人識看。

如果考Y1熱門的國際學校,有些學校唔收中文report㗎。一係要幼稚園出份英文official transcript, 一係問清楚想考的學校。

Radiomama 發表於 20-9-4 07:25
如果考Y1熱門的國際學校,有些學校唔收中文report㗎。一係要幼稚園出份英文official transcript, 一係問清 ...

謝謝大家!由於係K2想考year 1的關係,恐怕都好難問本身幼稚園了,還是提議朋友下午再考?

junlymom 發表於 20-9-4 12:28
謝謝大家!由於係K2想考year 1的關係,恐怕都好難問本身幼稚園了,還是提議朋友下午再考?
...

有心入,就要問學校拿英文版成績表。你照交中文,只會被DQ. 下年先先apply, 你都要問學校,不過可能學校對你的感覺會好啲。但相信熱門的學校唔會有太多位,機會仲微。

我當時考y1係幫個女translate左個中文report

attach  一份自己翻譯過來的英文成績表,最簡單。或者一份原版cooy, 一份copy 加自己寫上去英文註釋。
我諗學校層面主要想知幼稚園有D咩comments

我既經驗係,SCAN左中文既成績表.跟住將D Translate 寫左係中文旁邊.學校收左無問題.
可能間間學校要求唔同,可以問清楚學校要求.希望幫到你.

‹ 上一主題|下一主題