用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 65校網小朋友有20分有機會入仁立嗎?
go

65校網小朋友有20分有機會入仁立嗎?

唔好玩啦,你估Marymount咩

回覆樓主:

20分實有機會架,但唔係必入,睇彩數

有,唔會多。

Z-uey 發表於 20-9-3 20:38
心目中首選係仁立,其次係仁紀

20分有機會,有幾多機會睇下同年有幾多20分一齊競爭。

不過年年好多人手持20分,當有個機會吧!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆樓主:

自行20分兩間有機會

2020/21 年度小一自行分配取錄統計資料 (20-8-31 17:35 更新)
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3801288

仁紀無仁立咁谷?定係一樣咁谷?想小朋友讀得開心d,聽人講仁立成績好d. 今年間間都111/110叩門優先。咁唔係111/110有無得叩?

Ekyeeki 發表於 20-9-21 02:06
仁紀無仁立咁谷?定係一樣咁谷?想小朋友讀得開心d,聽人講仁立成績好d. 今年間間都111/110叩門優先。咁唔 ...
啲熱門津官,每年小一簡介會都話小一叩門睇 111, 但事實係 好多 000叩入,睇小朋友能力最實際!

仁紀無仁立咁谷?定係一樣咁谷?想小朋友讀得開心d,聽人講仁立成績好d. 今年間間都111/110叩門優先。咁唔 ...

仁立升B1/聯中林護人數比例較高

回覆 Poyau 的帖子

收到,但我驚這2間會唔會太谷,搵間2間相對邊間無咁谷,小朋友讀得開心啲

回覆樓主:

大熱 20 分, 1/8 機會

回覆 Z-uey 的帖子

我識2位朋友都系20分入到

其實經常傳聞仁立好谷,但我真心覺得唔谷,可能仲係低年级,感覺功課亦唔多,好鼓勵閱讀,小朋友會自己想去睇書....不過競爭絕對係強既,因為大部份家長都好進取,如果家長同小朋友都好怕競爭風氣,唔建議選擇

仁紀轉左校長,以我所知一定比以前進取

至於叩門方面只能講有能者居之,誠意係次要

心儀又無更好選擇咪照揀囉, 自行啫, 唔OK仲有抽獎, 之後仲有叩門同插班, 有志者事竟成
呢2間我都有考叩門同插班, 唔算好難, 最緊要跟一跟學術

回覆 Ekyeeki 的帖子

以我所知兩間都谷,始終呢兩間嘅賣點係學術同派位, 如果你嘅前提係小朋友讀得開心嘅話,咁你就要認真考慮下啦