用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 香港郵政
go

[英國] 香港郵政

想請問而家香港郵政回復正常未?
因為想寄零食去英國

回覆樓主:

9月份剛出的最新資料

Thank you

香港郵政快將推出特別優惠,所有寄往英國的「易網遞」郵件可享高達40%的特別折扣,優惠期由二○二○年九月一日(星期二)至二○二○年十二月三十一日(星期二),為期四個月。投寄50克或以下郵件,郵費低至港幣23元。香港郵政自二○二○年一月一日起一直為所有「易網遞」郵件目的地提供高達10%的折扣,現進一步擴大優惠待遇,寄件往英國可享更高折扣。至於其他42個「易網遞」目的地現有折扣,將維持至二○二○年九月三十日。與此同時,我們會繼續研究,探討推出其他優惠計劃的方案。

寄件往英國的特惠郵費表列如下:

每件郵件重量
(克)

首50克
或以下

超過50克
但低於100克

超過100克
但低於500克
(每增加 10克)

超過500克
但低於2公斤
(每增加10克)

郵費(港元)

(37)

(40)

0.5

0.5

香港郵政致力控制成本,繼續為客戶提供物超所值的優質服務。有關投寄「易網遞」郵件往英國的最新郵費詳情,請參閱以下網址:

https://www.hongkongpost.hk/tc/sending_mail/international/air/eexpress.html

感謝你的資訊

最近呢2個月Speedpost去英國極慢,要1個月時間先去到英國!

https://www.wanahong.co.uk/zh/

https://www.waiyeehong.com

上面都係UK supermarkets 有好多零食,3-4日送到學校,不用speedpost.

egg.plant 發表於 20-9-4 08:29
https://www.wanahong.co.uk/zh/

https://www.waiyeehong.com

全部可直送學太好嘞?! thx

如果物件唔多(2KG樓下),我建議用E express , 2KG都系135元,我最近寄過2次,一次系上星期二寄(8/25),今個星期二收到(9/1),另一個系上星期三(8/26)寄,今個星期四(9/3)收到,不過紙箱同寄野資料要自己列印出黎。

sunny.moon 發表於 20-9-4 08:36
全部可直送學太好嘞?! thx

先問學校是否方便收貨,我用過華南行,ok,我又試過去 GAP UK online送衣服比仔,都ok,好方便,3-4日收到。

yuyueng 發表於 20-9-4 11:29
如果物件唔多(2KG樓下),我建議用E express , 2KG都系135元,我最近寄過2次,一次系上星期二寄(8/25) ...

我17號寄出仍未到, 證明郵政局做嘢唔係跟次序處理,而係貪方便遲來先上岸

egg.plant 發表於 20-9-4 11:52
先問學校是否方便收貨,我用過華南行,ok,我又試過去 GAP UK online送衣服比仔,都ok,好方便,3-4日收到 ...

係咪所有購物網站都一定要用返有 uk 尾網址 ? 如 Amazon 見有 cn. hk. uk ……等? thx

longlokma 發表於 20-9-4 14:08
我17號寄出仍未到, 證明郵政局做嘢唔係跟次序處理,而係貪方便遲來先上岸
...
你都係用e express?我仲以為已經幾穏定一個星期鬆D可以到添。係邊度棘住?我見用左三四日至上到飛機,英國果邊算幾快就派件,你會唔會起海關扣住左?例如入邊物品或貨價超過39英鎊等等?

yuyueng 發表於 20-9-4 22:15
你都係用e express?我仲以為已經幾穏定一個星期鬆D可以到添。係邊度棘住?我見用左三四日至上到飛機,英國 ...

係e express17/8 寄,23/8到處理中心,28/8出發目的地,之後冇再update過 净係香港一段已經用左近2週!
如何知道係乜問題呢? 一直冇任何消息

sunny.moon 發表於 20-9-4 16:22
係咪所有購物網站都一定要用返有 uk 尾網址 ? 如 Amazon 見有 cn. hk. uk ……等? thx
...
你起英國買野無理由去cn 或hk網站啫,咁咪變左送海外?梗係揀UK網站,如AMAZON 咪amazon.uk , 馬莎咪marks and Spencer’s uk 咁囉

longlokma 發表於 20-9-4 22:19

係e express17/8 寄,23/8到處理中心,28/8出發目的地,之 ...
17號寄居然28號至出發去英國,淨係呢度用左差不多2星期⋯⋯照道理已經起英國,click入Royal mail tracking 睇唔睇到資料?我2件野去到英國好快就由海關放出黎,翌日就可以可以起Royal mail到check到去到邊。係咪你寄果間郵局成日唔開?我起官塘郵局,佢哋日日開。

yuyueng 發表於 20-9-4 22:34
17號寄居然28號至出發去英國,淨係呢度用左差不多2星期⋯⋯照道理已經起英國,click入Royal mail tracking  ...

請問Royal mail tracking係邊度click? 我用手機見唔到有link?

yuyueng 發表於 20-9-4 22:34
17號寄居然28號至出發去英國,淨係呢度用左差不多2星期⋯⋯照道理已經起英國,click入Royal mail tracking  ...

check到喇, 真係痴線, 竟然仲未到uk

longlokma 發表於 20-9-4 22:37
請問Royal mail tracking係邊度click? 我用手機見唔到有link?
我用手機掃二維碼,入左香港郵政局網站,佢顯示你份件狀況,拉低少許有見到英國易網易,你click 入去就係Royal mail 個貨件追踪,你打你個郵件tracking no. 就得。

longlokma 發表於 20-9-4 22:43
check到喇, 真係痴線, 竟然仲未到uk
原來仲起香港?OMG!