用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 VISA 未出, 已經25個工作天
go

[英國] VISA 未出, 已經25個工作天 [複製鏈接]

請問有沒有人曾經超過25工作天都未批出VISA (當然我便是這個人, 現在很擔心)? 可否分享一下, 有沒有提議可以怎辦?.
焦急人
   1    0    0    0

GUI_GUI_NG 發表於 20-9-3 11:33
請問有沒有人曾經超過25工作天都未批出VISA (當然我便是這個人, 現在很擔心)? 可否分享一下, 有沒有提議可 ...

路過!見舊講是去簽證中心查詢,職員安排鬥外等候,並向家長索取申請參考號碼等資料。。。或者需要致電英國簽證及移民查詢!

回覆 brother4 的帖子

已經致電過英國簽證及移民查詢, 都是叫我等, 無野幫到.

去北角問有用嗎? 佢地好似都無辦法跟進.

真係好不知所措, 又不知發生什麼事, 擔心最終有問題批不到.

所以都想問下有沒有人在過疫情申請, 曾經有相同經驗.

GUI_GUI_NG 發表於 20-9-3 12:11

已經致電過英國簽證及移民查詢, 都是叫我等, 無野幫到.

好奇一問,是自己一手-腳定俾agent攪?

我預約咗9月9號做簽證,諗住10月9日先過去英國,所以冇諗住做快證.如果有機會要咁耐,有些擔心,是否應該做快證?謝謝大家意見🙏

自己做, 暫時沒有收到通知話補文件.

我都有擔心會不會因自己填野的源故.

回覆 dach 的帖子

can ask to make the priority pass during appointment or need to tick it during submission of the application

回覆 dach 的帖子

我7月底申請, 當時沒有快証. 如果有, 我會選擇快証,
其實好多人順利出到. 我這個例子好像不多, 我才擔心.

GUI_GUI_NG 發表於 20-9-3 13:54

自己做, 暫時沒有收到通知話補文件.

自己怕填錯一路俾agent,反而有次申請宿舍填錯咗孩子吸煙,再更正時D好宿舍冇晒…

王家爸爸    發表於 20-9-11 09:49

請問有沒有人曾經超過25工作天都未批出VISA (當然我便是這個人, 現在很擔心)? 可否分享一下, 有沒有提議可 ...

你填幾多号會到英國?

回覆 GUI_GUI_NG 的帖子

其實你都講得啱,就算我吾趕住出發,VISA 早些在自己手,係最穩陣

朋友囡囡8月13日去簽證中心, 8月25收到MSG可以拎, 前後加埋先9個工作天, 冇做快證, 你真係check check好

回覆 may12345678 的帖子

填8月25日, 已經改完又改機票

見到好多人都說8月做, 都已經收到.

小朋友讀yr 8, 學校CAS 申請4年VISA, 會不會批得耐D?

回覆 patell_au 的帖子

一直都有CHECK 都係說做梗, 不知是否填錯了什麼, 這麼久都未批.

GUI_GUI_NG 發表於 20-9-3 16:47

真係好耐,又冇叫你補文件,唔明白

GUI_GUI_NG 發表於 20-9-3 16:47

Year 8,申請4年正常丫冇問題。
你打電話去查詢時是打廣東話定英文,兩邊都試吓啦,再加埋電郵。
如果有空,又可以試吓早上八點去北角問吓,雖然機會渺茫,不過去八卦下可能好多情況發生⋯⋯替你緊張!

謝謝, 打中文果邊問, 都有發郵件問, 都係話等. 答不到等咩. 話可能要審批的野未覆.

好漫長, 等極都是壞消息 - 未批!

我試過做完後2x幾日無任何通知,最後我早上8點左右到北角中心,俾收條佢睇,職員就俾返passport 我。

建議你8:00-9:00am去北角中心試吓。

回覆 GUI_GUI_NG 的帖子

你孩子是去讀中學吧!其實可以叫英國學校同你追追,
學校向英國簽證部門追,很有效果,學校會告知當局,快要開學了,不然就會趕不及上課。
我有朋友去年都是用此方法,很快拿到簽證了,當然視乎學校肯不肯做這個動作。

阿仔第一次嗰年都係咁,過咗一個月都未有 email 叫我去攞,我email 去英國問都係叫我等,最後我自己上去 check,原來佢哋漏咗 email 比我,佢嗰櫃桶我見仲有一份係度,所以你試吓上去問啦!
‹ 上一主題|下一主題