用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 幼稚園成績和以後成績有什麼關聯?
go

幼稚園成績和以後成績有什麼關聯?   [複製鏈接]

本人小朋友現在讀K3,正在報考小學我想了解一下幼稚園成績和以後小朋友在小學,和中學的成績有沒有關聯
你們介意分享一下小朋友在這幾個階段的成績嗎(下表)?
在讀小學/中學之前的預期,和現在實際情況相差不遠?

(很差,差,一般,好,很好)
幼稚園:
小學:
中學:

謝謝
   13    0    0    0

回覆 Azzurro 的帖子

覺得冇關系,冇講幼稚園咁淺,小學都有d人後來脫腳,學習態度最重要,要自學和肯學讀書必定不差。

happyfafa    發表於 20-11-27 00:14

Azzurro 發表於 20-9-3 10:16
本人小朋友現在讀K3,正在報考小學我想了解一下幼稚園成績和以後小朋友在小學,和中學的成績有沒有關聯
你 ...

我家年輕人
幼稚園: 村校
小學: 名津
中學:直資
不知如何比較。

你 ...

不如咁講,就算小朋友係普通嘅幼稚園,如果細細個已經培養閱讀習慣,小學成績應該唔會差.....

睇住個小朋友幼稚園係普通幼稚園,小學係普通小學但成績唔錯,升咗去傳統英中,大學讀緊唔錯嘅科目....

唔好自細俾小朋友打咁多機.....培養良好嘅學習態度同埋閱讀習慣會令到學習比較暢順....

王國會長

你 ...

想多了吧, 幼稚園有什麼成績可言?

chrischeung 發表於 20-9-3 10:37

覺得冇關系,冇講幼稚園咁淺,小學都有d人後來脫腳,學習態度最重要,要自學和肯學讀書必 ...

希望小朋友以後不要脫腳吧,其實太難估計將來的事情。想請教一下過來人

目前還是肯自動看書,算是能動能靜

因為最近家裡討論到底以後在哪裡讀大學和DSE會考個什麼成績。。。
事實上身邊一兩個朋友(其中一個是大學老師)也戲稱在幫剛剛入小學的孩子準備十幾年後的大學考試

Edward1997 發表於 20-9-3 10:54
不如咁講,就算小朋友係普通嘅幼稚園,如果細細個已經培養閱讀習慣,小學成績應該唔會差.....

睇住個小朋 ...

你的小朋友應該就是我想的一直高位運行,越來越有表現
當然,我知道事情沒那麼簡單

我在想有了父母持續的跟進,小朋友幾個階段應該都會比較平穩

要是沒有父母跟進,可能會出現後期的大上(突然覺悟,成績中遊去到中上遊)大落(成績崩潰)吧?

YolandaTam 發表於 20-9-3 10:46
我家年輕人
幼稚園: 村校
小學: 名津

或者這樣問:你覺得小朋友,和他/她自己比較,表現越來越好?還者是平緩前進?

瑩瑩老豆 發表於 20-9-3 11:25
想多了吧, 幼稚園有什麼成績可言?

如果考上熱門小學,也算是幼稚園成績/表現的一個側面評估吧?

幼稚園成績當然是和同齡人比較,不是和小學/中學成績平衡比較

Azzurro 發表於 20-9-3 11:46
或者這樣問:你覺得小朋友,和他/她自己比較,表現越來越好?還者是平緩前進?
...

Um...
幼稚園:文盲
小學:初小差,高小中等
中學:中三發力,中四係級頭 3份1。

Azzurro 發表於 20-9-3 11:43
你的小朋友應該就是我想的一直高位運行,越來越有表現
當然,我知道事情沒那麼簡單

從小培養好習慣對學習好緊要,加油

你 ...
(很差,差,一般,好,很好)
家姐
幼稚園:很好
小學:初小(很好--好) / 高小B 2 (無補習)
中學:普通班 (一般)  棄LOCAL U, 入演藝追夢 (初中補英/數, 高中補4主科)
(課餘: 小學 ~ 學笛, 电視台, DRAMA / 中學~ENG CLUB, DRAMA CLUB)

細妹
幼稚園:差 (默書都試过0分)
小學:初小(好--很好) / 高小B 1 (補中文, 數)
中學:英精班 (很好-好) 派 LOCAL U (初中至中四只補數, 中五補5科備戰)
(課餘: 小學~ 二胡, 小提琴, 3個中西樂團 / 中學~ 初中 LIBa CLUB, RUGBY Club, 二胡, 中樂團)
高 rugby / liba 玩到中五停)

讀書睇小朋友自律性, 兩個都係小五開始放手自己温書考試
唔得會自己去買補充做練習, 再唔掂去補習

你 ...

我細囝係屋企樓下, 幼稚園讀.之後, 無幾奈, 關門了.

我仲記得, 完成幼稚園, 細囝仍未分清楚A-Z排序.
由於, 當時哥哥是隔離屋一間有名地區小學的學藉.

所以, 幼稚園讀咩都唔緊要.

大家會驚嚇, 英文A-Z都唔識, 點讀出名, 難入小學.
讀到, 都包尾喇.

到小學畢業, 參加畢業典禮.
細囝係普通班考第3,
之外, 由於五六年班, 參加好多數學比賽, 得獎.

所以, 畢業典禮上台領獎係最多之一.

到中學, 都係地區名校. 但, 亞囝對語文無興趣.
得一科數學, 拉高, 一直是全級中間.

DSE 中英, level 2, 未能直接入大學.
讀Asso.副學士, 1 st term, GPA 3.9x.
宜家, 讀八大.
應該順利吧!

其實,人生際遇.未來如何.
真係未知之數!

你 ...

你小朋友仲细,個人意見最重要係培養良好學習態度及自學能力,暫時成績不是最重要,多鼓勵、多讚賞增強佢自信。

我仔屋村幼兒學校,著重培養自理能力同自信,冇乜講成績,小學讀地區一線,小一成績稍弱,但小朋友學習態度良好慢慢最始追上,小三起已全放手,自律性強,高小已入精英班,升上英中後成績名列前茅,初中到高中成績都是级頭果批學生,學校評為品學兼優。
我覺得態度決定高度,由其初小時家長不用太重成績,當然亦唔可以太差,必需要打好底子,家長適量放手對小朋友绝對有好處。

幼稚園我也是讀樓下,小學時也好易跟上,家長要學會放手,難道中學大學也要跟嗎?所以學習態度好緊要,要學懂自己功課自己完成,默書自己溫,當然小一要幫幫他,到某個時間要放手。

回覆 YolandaTam 的帖子

比我會咁樣,讀小學盡量讀一線或一線尾小學,盡量讀精英班,又盡量考頭二三成內,咁就順利入英中,入去後盡量希望考頭四分一或三分一內,當然要看那所英中,如太出名就中上也可,但這只是個人希望,得吾得要好睇小朋友學習態度和資質。

Azzurro 發表於 20-9-3 11:49

幼稚園成績當然是和同齡人比較,不是和小學 ...
真係睇小朋友对學習的態度,
今年DSE 太特別了, 原本挞住TURBO的她,
特然話要迟一個開考, 佢成個DOWN 晒,
HEA 咗好多日, 日日拎結他自J

跟住突然一日講一直無外補的兩科GEOG 和BAFS
( 开考只係隔一天)應去救邊科

佢心諗BAFS 中四成績自己可以有L5, 只係懒唔多理,
跌到中五得L1/L2,
最后決定救BAFS, 到考前一個月至上网
買本二手鳮精書 重新收拾心情去温 最后拎到L4, 真係开心飛天

Azzurro 發表於 20-9-3 11:49

幼稚園成績當然是和同齡人比較,不是和小學 ...
其實K3
我只係要兩個女重點學識自己掂 理解同掂拆解題目
小一老師考試會解題, 佢地之前已識睇, 所以 一聽就更快知 掂答題
小二好多小朋友, 因為小一習慣老師解題作答,
所以到自己去睇題目作答時, 要多點時間去理解, 同考試當時 心理質素, 慌張,
有機會造成而有機會影响成績

你 ...

幼稚園:讀書型幼稚園全級第1
小學:津小中上
中學:津中中等
大學:神科

YolandaTam 發表於 20-9-3 11:54
Um...
幼稚園:文盲
小學:初小差,高小中等

越戰越勇呢,除了小朋友自己覺悟之外,父母也改變了策略?

小朋友讀書我認為是 小朋友性格 x 父母策略 (當然還有其他因素)
因為父母其實也只能夠直接改變自己,沒辦法直接改變小朋友
所以研究父母策略這個變量才是重點
‹ 上一主題|下一主題