用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Tag & Go 英國多唔多地方用到?
go

[英國] Tag & Go 英國多唔多地方用到?

由於未開得切銀行戶口,諗住買Tag & Go card比阿女過英國用住先,打左電話問Tag & Go職員,佢話英國要accept Master Card嘅地方先用到,請問英國多唔多地方用到Tag & Go? 另外如果再係佢電話加Samsung pay,咁係咪就萬無一失?thanks!

6x6=36 發表於 20-9-3 06:08
由於未開得切銀行戶口,諗住買Tag & Go card比阿女過英國用住先,打左電話問Tag & Go職員,佢話英國要accep ...
應該係所有MasterCard accepted 的地方都可以使用,所以好common

6x6=36 發表於 20-9-3 06:08
由於未開得切銀行戶口,諗住買Tag & Go card比阿女過英國用住先,打左電話問Tag & Go職員,佢話英國要accep ...

搭地鐵都得~~~

我個女都係英國用緊,有apps 可即時通知用款。我隨時都可以轉賬比佢。網上買野,買火車飛,top up giffgaff 都得。

請問戶口是否入港幣,買嘢自動結算為英鎊?謝謝

summerhotel1 發表於 20-9-3 09:00
應該係所有MasterCard accepted 的地方都可以使用,所以好common
謝謝你^^

mcl203 發表於 20-9-3 12:38
搭地鐵都得~~~
謝謝你^^

julianz 發表於 20-9-3 13:00
我個女都係英國用緊,有apps 可即時通知用款。我隨時都可以轉賬比佢。網上買野,買火車飛,top up giffgaff ...
咁都好方便 謝謝你^^

Decdec 發表於 20-9-3 13:11
請問戶口是否入港幣,買嘢自動結算為英鎊?謝謝
我問職員,佢話只可以入港幣,英國用就會計兌換率

6x6=36 發表於 20-9-4 00:30

我記得英國有銀行, 就算係國際學生, 18歲以下, 都可以開一個 戶口( 有Debit Card). 然後你可以用western union 轉錢去英國, 畀阿女入落佢戶口, 唔需要每次tap & go 比匯率

summerhotel1 發表於 20-9-4 01:02
我記得英國有銀行, 就算係國際學生, 18歲以下, 都可以開一個 戶口( 有Debit Card). 然後你可以用western u ...
明白,謝謝你^^

6x6=36 發表於 20-9-4 00:30

多謝解答

回覆樓主:

tap & go master 職員話海外簽有2%手續費

其實,同港幣信用卡一樣,都收海外簽帳費用~~~

我同事話未有卡,暫時去到用住先都好嘅

我記得英國有銀行, 就算係國際學生, 18歲以下, 都可以開一個 戶口( 有Debit Card). 然後你可以用western u ...

Monzo 十六歲以上就可以申請。

julianz 發表於 20-9-5 22:24
好似Monzo Starling 都係

julianz 發表於 20-9-5 22:24
請問不夠16可以如何辦?

ElainAiolia 發表於 20-9-4 18:52
我同事話未有卡,暫時去到用住先都好嘅
謝謝你!

唔知開户口幾耐之後先有debit card?
我都諗住開張tag & go同帶少少cash比亞女用住先