用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 大部份小學都用zoom上堂
go

大部份小學都用zoom上堂

你地覺得好唔好?有無學校無用zoom上堂?

lovingnail 發表於 20-9-2 23:35
你地覺得好唔好?有無學校無用zoom上堂?

安全問題,少咗學校用Zoom,多咗用Microsoft TEAMS 或 Google Meet
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Google Meet

回覆 lovingnail 的帖子

想知有無小學係沒有這些實時教學,例如zoom, teams, 或google meet?

lovingnail 發表於 20-9-3 20:36
回覆 lovingnail 的帖子

想知有無小學係沒有這些實時教學,例如zoom, teams, 或google meet? ...

沒有實時教學,睇片

回覆樓主:

zoom ok, 但已set 的background 唔知点解上上吓堂会冇左。。

hoblythe 發表於 20-9-6 16:02
zoom ok, 但已set 的background 唔知点解上上吓堂会冇左。。

有學校不准set background
老師部機可override?

回覆樓主:

但我校容許set background 的,之前冇事,係上星期出事。

醒目開學勳章

小學zoom
中學google meet
無得揀 只好接受!
我覺得面授 好D。

回覆樓主:

zoom 還好,只是人多有時如果彈左你出去,好難入返。
幼稚園小朋友有時完全攪唔掂,結果成堂miss 左。
仲有pwd 大小階問題,又攪到login 唔到

回覆樓主:

zoom 還好,只是人多有時如果彈左你出去,好難入返。
幼稚園小朋友有時完全攪唔掂,比姐姐幫佢login, login 唔到都唔知咩原因,結果成堂miss 左。
仲有pwd 大小階問題,又攪到login 唔到

回覆樓主:

試過老師突然唔見左,就咁落了堂。。落大雨有delay 問題。。
比我揀一定係面授最好!

zoom,除著第一天彈著出去幾次,第二天就好返,學校安排課程僅僅有條,小朋友很快適應,老師都盡心盡力教。小朋友都好開心。家長當然亦都要配合學校,效果先好。

回覆樓主:

我女學校用zoom上全日,佢話有d頂唔順上咁耐,好想快d返返學,好在今日有zoom free day,不過功課又多左。。。
小小映像誌
老公, 你快樂所以我快樂~~ 好愛你哦~~ :oops:  
張家大少奶的美食日記

我個仔小一用GOOGLE MEET

swytca 發表於 20-9-16 11:18
睇片對自律要求好高,往往很快就忘記學的什麼,我記得以前學校經常比睇教學片,睇過就忘。效果其實還是zoom ...
我哋係又要Zoom又要睇片, 但係阿細話睇片唔明可以再睇, 無限loop都得, 所以睇片有睇片既好處, Zoom就可以唔明即刻問。不過, 我哋班老師好好, 連whatsapp都俾埋同學, 唔識可以whatsapp問。有次阿細數學唔識, whatsapp問老師, 雙方對答咗幾次老師怕阿細唔明, 直接打電話同佢講, 嚇死阿細

我地有zoom, 有片. 同埋用google classroom. D 小朋友已經好習慣係google classroom 同老師同學交流. 仲好快學識常用IT 技能 (例如拍片剪片...)

cafeva 發表於 20-9-16 14:26
我地有zoom, 有片. 同埋用google classroom. D 小朋友已經好習慣係google classroom 同老師同學交流. 仲好 ...
小朋友適應能力比成年人高好多!佢哋依家玩zoom meeting/ google/電腦等等快過我好多。有時仲會笑我反應慢,話擔心將來年紀大也好似我一樣