用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 九月二日飛抵倫敦-最新情況分享
樓主: chuyuencheung
go

[英國] 九月二日飛抵倫敦-最新情況分享   [複製鏈接]

raytong 發表於 20-9-3 12:01
我個女都是CX251,月中才出發

請問有冇巳飛曼城同學??囡囡 9月尾飛 !

chuyuencheung 發表於 20-9-3 15:56
我覺得薄羽絨也可以,昨天早上抵達倫敦,氣温只有 10 度。

謝謝回覆!咁放定在手提行李穩陣啲!

Thx ! 咁可以係Arrival hall 食完三文治才call 車了。

如果買包裝三文治, 提佢地個packing 用消毒濕紙巾抹下先打開食。

SmileSmileSmile 發表於 20-9-3 15:53
睇你小朋友怕唔怕凍,我女呢幾日都係短袖T加件衞衣,今日一早已落雨,比早兩日更涼

怕凍買定背心羊毛底衫 ...
在英國唔建議著羊毛底衫,室內有暖氣。

回覆 chuyuencheung 的帖子

<8> 提一提會陪同小朋友一起到英國的家長們,建議隨身帶同一張有 pay wave 功能的信用卡,可能由於是疫情關係,這兩天都遇到不收現金的商店 / 餐廳,幸好我剛好帶著一張恒生 pay wave 信用卡,否則也很尷尬。 同時,我看過有人提過不是所有 pay wave credit card 也可以在英國使用,不過我相信香港發出的信用咭應該沒問題。

<9> 給小朋友申請了英國 HSBC 的銀行戶口,但是由於漫長的等待時間,在離開香港時也還沒有收到提款卡。  因此,在渣打銀行替小朋友開了普通銀行戶口,並同時申請了普通提款卡(銀聯),以及特別申請了一張 MasterCard 的 Debit Card,雖然有手續費的問題,但至少可以在有需要的時候可以提款。  今天在銀行 ATM 測試了提款,Debit Card 正常可以提款 (當然要先登記海外提款),但銀聯提款卡卻不接受。

<10> 可能身處南部地區,這兩天只遇到都是陪小朋友入學的香港家長外,在街上幾乎沒有看到多少華人,在這裡,感受到有小部份本地人 (特別是年紀大的女仕) 會害怕我們 (應該是因為我們是華人面孔),她們在迎面遇到我們時,會刻意避開、"寧"轉面、又或是"兜"路走開,當然也只是少數,但也感覺很突兀,心想︰「英國感染數字,比香港及中國更多,應該是我怕你們吧!」,不過,也沒有受到不禮貌對待。

待續。

chuyuencheung 發表於 20-9-4 04:34

提一提會陪同小朋友一起到英國的家長們,建議隨身帶同一張有 pay wave 功能的 ...

#10 情況,孩子3月尾回港前也有遇過,當時英國未爆發得咁厲害,唯有自己小心D啦

回覆樓主:

謝謝你

謝謝你的分享

chuyuencheung 發表於 20-9-4 04:34

提一提會陪同小朋友一起到英國的家長們,建議隨身帶同一張有 pay wave 功能的 ...

<10>情況: 不是歧視華人,是要保持2米社交距離。

https://www.gov.uk/government/publications/review-of-two-metre-social-distancing-guidance/review-of-two-metre-social-distancing-guidance

請遵守當地規則

m~m 發表於 20-9-4 08:48
情況: 不是歧視華人,是要保持2米社交距離。

https://www.gov.uk/government/publications/review-of-two ...

是保持社交距離定反應大咗少少都唔重要,自己小心D。當地人又好難分辨你來自那裡

sunny.moon 發表於 20-9-3 16:17

請問有冇巳飛曼城同學??囡囡 9月尾飛 !

我仔昨天到左Manchester 啦

poonseelai 發表於 20-9-4 09:03
是保持社交距離定反應大咗少少都唔重要,自己小心D。當地人又好難分辨你來自那裡
...

好重要,你唔彈開,人哋彈開,無論來自那裡都要遵守人哋嘅規則

我唔覺得係因為社交距離而彈開。事實上,係真有其事。我仔都話三月未返hk 前,有黃皮膚的學生被local school 嘅學生眼啤啤。佢地唔會理你來自哪兒,只會用膚色分類。就等如hk 人聽到唔標準廣東話,唔理是否其他地方華僑,一率就當係內地人一樣。

回覆樓主:

其實好簡單,你見佢遇到本地人時唔會彈開 (Even 係戴口罩的本地人),只係遇到華人才有這樣的反應,都估到佢哋點解會咁。

要比小朋友知道,在英國總有小部分本地人會戴有色眼睛看我們,要他們有心理準備,不要太介懷。

請問你將Mastercard 嘅 debit card 喺邊度申請㗎 ?多謝你提供重要的資訊比我們,你小朋友友已足18歲?

你個區有無實施單向行人路? 我地呢到有。 如果你逆流而上, 佢地係會避開你。

dach 發表於 20-9-4 12:31

請問你將Mastercard 嘅 debit card 喺邊度申請㗎 ?多謝你提供重要的資訊比我們 ...

我小朋友未夠 18 歲,戶口在渣打銀行申請,同時特別要求日申請多一張 Mastercard 的 Debit card,銀行 by default 係唔會問你要唔要的。

hiddenhero 發表於 20-9-4 12:36
你個區有無實施單向行人路? 我地呢到有。 如果你逆流而上, 佢地係會避開你。
...

其實我在普通街道、步行街 (沒實施單向人流),甚至公園都遇過,不過都只是少數,大部分人也很正常。

chuyuencheung 發表於 20-9-2 21:46
女兒第一次踏足英國及海外留學,因此我便陪伴她一起早幾天飛到英國,以幫助她盡快適應環境,昨晚 (九月一日 ...

咁請問飛機上乘客有隔開坐嗎?因為之前話規定每個人之間要吉一個位
‹ 上一主題|下一主題