用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 脫歐後,歐盟學生的學費有變嗎?
go

[英國] 脫歐後,歐盟學生的學費有變嗎?

請問英國脫歐後,歐盟學生的學費會否等同國際學生費用? 貴左咁多,是否會少左歐盟學生去讀書?

回覆 MrsFung 的帖子

如果英國脫歐,留學費用會否有大變化?

脫歐後,歐盟成員國學生需以國際學生身份入學,或需付更高學費,或會導致歐盟赴英求學人數減少。不過,英國高等教育的需求甚高,即使歐盟的學生減少,也未會對大學的財政造成太大影響。

對於持香港護照的學生而言,即使在脫歐前後,也是持國際學生的身分,所以預期在學費方面未會有太大影響,不過,仍要視乎當時匯率而定

MrsFung 發表於 20-9-2 09:52
請問英國脫歐後,歐盟學生的學費會否等同國際學生費用? 貴左咁多,是否會少左歐盟學生去讀書?  ...

英國計劃晒,估大把持bno visa學生入讀,反而學生人數上升及財政收入增加 (不談政治)

我識持bno 的家長,個個都係想子女讀免費grammar School ,而唔係想去boarding school.

eehhmm 發表於 20-9-2 10:15
我識持bno 的家長,個個都係想子女讀免費grammar School ,而唔係想去boarding school.
...

免費-定最好,但如果公立學校如Eton/Harrow入到,我識朋友-定去收高昂學費學校

brother4 發表於 20-9-2 10:07
英國計劃晒,估大把持bno visa學生入讀,反而學生人數上升及財政收入增加  (不談政治)
...
講真的,2021年升大學會否多人爭左?  我擔心我女難入心儀科目和大學。

MrsFung 發表於 20-9-2 12:39
講真的,2021年升大學會否多人爭左?  我擔心我女難入心儀科目和大學。

我估多咗香港學生,少咗歐洲學生,未至於加大競爭。

醒目開學勳章

MrsFung 發表於 20-9-2 09:52
請問英國脫歐後,歐盟學生的學費會否等同國際學生費用? 貴左咁多,是否會少左歐盟學生去讀書?  ...

2021年入大學, 歐盟人士要交國際生費用

醒目開學勳章

大笨鐘 發表於 20-9-2 13:31
我估多咗香港學生,少咗歐洲學生,未至於加大競爭。

我估中小學生就會多, 大學未必

之前英國有報道,我記得上年已經少咗好多歐洲人入大學,反而中國人多30+%、香港和印度人多10+%。今年比上年更多亞洲人入讀。

MrsFung 發表於 20-9-2 12:39

出年唔會因為BNO VISA 多咗香港大學生,因為1. 要住夠三年至享有local 學費,2. 未知九七以後出生嘅18+可否跟家人簽BNO VISA,政府公告暫時叫人申請 working holiday 或是case by case 考慮。

香港人最識搵優惠,應該多著眼升讀政府grammar school .