用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 APS升中 2020
樓主: DD仔
go

APS升中 2020   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 20-9-8 18:43
如果由MPS去APS,算唔算升咗呢?
俾條路行下咧
講“古”,駁“古”?再駁就唯有

hkpapa852 發表於 20-9-8 18:43
如果由MPS去APS,算唔算升咗呢?
應該唔會有人MPS插班去APS,調轉就應該經常有人去考。不過應該係去考MCSPS多

b3410 發表於 20-9-8 19:00
即係依家證明轉直資正確?
有番甘上下名氣,當然轉直先係突破的出路。

PS:可惜華仁試圖突破,被……

medicine 發表於 20-9-8 19:04
有番甘上下名氣,當然轉直先係突破的出路。

PS:可惜華仁試圖突破,被……
希望直資學校,真係可以做到提供足夠的支援俾基層同學。
有基層小朋友普通津小級一,成績好,不過並無體藝或者任何出類拔萃特異功能。D記,麥當勞都收咗佢。麥記專收級一唔出奇,D記亦收就比較意外,畢竟只有50幾個位。佢家人分析,可能因為佢哋係基層,會申請學費減免,而直資學校需要有人申請,可能有特別quote俾基層同學?

b3410 發表於 20-9-8 19:04
應該唔會有人MPS插班去APS,調轉就應該經常有人去考。不過應該係去考MCSPS多 ...

APS, SFA, GH 學生都是插班試常客

b3410 發表於 20-9-8 19:14
有基層小朋友普通津小級一,成績好,不過並無體藝 ...
希望係真。

creambun 發表於 20-9-8 19:43
APS, SFA, GH 學生都是插班試常客
還有聖心。
KTS可能也加入了。

b3410 發表於 20-9-8 19:14
有基層小朋友普通津小級一,成績好,不過並無體藝 ...

10間直資9間都只係用AFI去作為學費減免既計算方式,當然係“惠及基層”啦!

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

medicine 發表於 20-9-8 19:02
俾條路行下咧
講“古”,駁“古”?再駁就唯有

再講遠D,入大學又係個個眼望GPS,所以到底咩字頭好D呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-9-9 08:12
再講遠D,入大學又係個個眼望GPS,所以到底咩字頭好D呢?
無論點睇,前面個輕鬆論證都係搞笑多過其他……

hkpapa852 發表於 20-9-9 08:10
10間直資9間都只係用AFI去作為學費減免既計算方式,當然係“惠及基層”啦!
又督爆左

hkpapa852 發表於 20-9-9 08:10
唔係好明。如果用/不用AFI,計算出來會有什麼分別?

b3410 發表於 20-9-9 08:56
唔係好明。如果用/不用AFI,計算出來會有什麼分別?
不如你用AFI方式, 同SPC以及SPCC呢兩間既計算方式去評估一下
對"真 基層"呢, 其實真係無乜分別既

hkpapa852 發表於 20-9-9 09:06
不如你用AFI方式, 同SPC以及SPCC呢兩間既計算方式去評估一下
...
我只系睇咗兩間的online calculator.
SPC複雜好多,填好多細項(包括樓,車,股票等等),SPCC 應該就係加埋所有細項目一個總額資產。 最後都係睇人均可用資金?

b3410 發表於 20-9-9 09:25
我只系睇咗兩間的online calculator.
SPC複雜好多,填好多細項(包括樓,車,股票等等),SPCC 應該就係加 ...

今次真係要話你偏心, 明明SPC同SPCC都有個簡單易用既online calculator, 點解話SPC複雜先?

因為用家, 所以用家學校既嘢就唔複雜乎?

hkpapa852 發表於 20-9-9 09:50
今次真係要話你偏心, 明明SPC同SPCC都有個簡單易用既online calculator, 點解話SPC複雜先?

因為用家, 所 ...

真係被你激S!

你自己睇兩個online calculator, 一個只要填4格,一個填10— 20格。

hkpapa852 發表於 20-9-9 09:06
...
係咪SPCC 比較易好多?
我計過DGS 同SPCC, 差好遠.HYS 同GHS 都比較易攞.

cafeva 發表於 20-9-9 10:03
係咪SPCC 比較易好多?
我計過DGS 同SPCC, 差好遠.HYS 同GHS 都比較易攞.
SPCC應該係最易攞, 其次係GHS同SPC, 之後係DBS
HYS表面上無寫用乜方法計, 其實計落應係同DGS一樣, 都只係用AFI指標, SPCS亦一樣.

ucw 發表於 20-9-8 11:04
回覆 behappydad 的帖子

喺EK 好多po,只有SPCC先係神校咖。
SPCC剛出爐嘅其中一個IB狀元好似係APS讀(幾靚仔吓嗰個)

cornelius 發表於 20-9-24 13:58
SPCC剛出爐嘅其中一個IB狀元好似係APS讀(幾靚仔吓嗰個)
勁呀
‹ 上一主題|下一主題