用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 APS升中 2020
樓主: DD仔
go

APS升中 2020   [複製鏈接]

vpo0615 發表於 20-9-2 15:21
見到有前輩提起沙田區....
我正正係住响沙田, 阿囡上年小一讀沙田一線津小, 今個新學年有幸插入APS小二...
...

Del

mcl203 發表於 20-9-2 16:01

若果入咗去另一間學校,會來個態度和行為大翻身,似乎,已經 ...
其实以前chichipapa个女就是一个例子,港台都有个节目专访, 她在APS是倒数b3成绩,但结果去了罗氏基金,考第一还是前列位置,最后读中大。如果她在升小5时转校,可能都可以拼入b1位置。
当然,话说回来,APS的5&6年级,出名拔尖补底很强,即使最后都是b3收场,但如果在当中有用心学习,都会有得着的。

猴子爸 發表於 20-9-2 18:19
其实以前chichipapa个女就是一个例子,港台都有个节目专访, 她在APS是倒数b3成绩,但结果去了罗氏基金,考 ...

除了Chichipapa女兒例子外,也有師姐因成績欠佳須在五年級留班,幾經努力,最後也入了旅港,實在感恩

不是要神化宣小,因為當中也有些是痛苦地離開的

痛苦離開後亦未必一定差,小朋友還細,只要有心教,亦有好的出路。
APSKT 升中確是很好,但六年都要保持戰鬥狀態,才有這樣成果,小朋友及家長一般都要努力。

回覆 kinchung 的帖子

朋友女讀宣小,他說在宣小升神中 (DB 同 DG) 的,或者是入協思,德望等 Band 1 直資的,在小學5年級時已有兩種樂器達8級,加足/籃/排核心隊員!有這樣 portfolio, 就算不是宣小生,都入到神中吧!

Dianamomo 發表於 20-9-5 12:05

在宣小升神中 (DB 同 DG) 的,或者是入協思,德望等 Band 1 直資的,在小學5年級時 ...
2種樂器8級+運動校隊核心成員,宣少加埋有無10個?

宣小有好多小朋友小五已有八級樂器,不過有沒有兩種就無 idea,部份小六前亦考埋演奏級,宣小亦有樂團,小朋友,學校及家長六年努力,有這升中成績,是得來不易啊。

cafeva 發表於 20-9-5 12:21
2種樂器8級+運動校隊核心成員,宣少加埋有無10個?

若果加埋學術成績,咁就非常完美了,可以有幾多個呢?~~~

回覆樓主:

入學申請

宣道小學
2021年度 小一入學申請

報名日期:2020年9月14日至10月9日中午12時正(只接受網上申請)

http://www.apskt.edu.hk/application.html

朋友女讀宣小,他說在宣小升神中 (DB 同 DG) 的,或者是入協思,德望等 Band 1 直 ...

今年我識入DBS和德望的,並不是上述足,排,藍任何一個球隊成員。其中入德望的,級排名只係2x。

bobbob 發表於 20-9-1 23:19
ghs?資深版友話連1a都未必係

未必係好多人心目中嘅首選

朋友女讀宣小,他說在宣小升神中 (DB 同 DG) 的,或者是入協思,德望等 Band 1 直 ...
我請問, 入神中那批人, 是否主要靠雙體藝 (即你所講的音樂+體育)?

主要學術行先。

jaycee_mami 發表於 20-9-6 08:55
我請問, 入神中那批人, 是否主要靠雙體藝 (即你所講的音樂+體育)?

據我聽聞,都係學術為先,再配樂器八級或以上+樂團成員,這組合係最多,至於運動校隊,當然有啦,而好多時佢哋都同時有學樂器。

hkpapa852 發表於 20-9-2 15:50
APS係有留班機制, 榜尾通常會被留班.

上到小六已經唔會係最差個浸

我覺得又唔可以完全咁講,其實好多top校都有人跟唔上而留班及離校,若果佢哋唔走而繼續升班,我估好多學校都可能已經降咗格。
APS有投放額外資源喺5&6年級,中英數都按能力分細組上堂,每學段考試後按成績再重新分組,務求d同學上進d

DD仔 發表於 20-9-6 10:27
我覺得又唔可以完全咁講,其實好多top校都有人跟唔上而留班及離校,若果佢哋唔走而繼續升班,我估好多學校 ...
APS 補底功夫做足, 力求小朋友在升中時實力強一些。

magtam0520 發表於 20-9-2 18:28
除了Chichipapa女兒例子外,也有師姐因成績欠佳須在五年級留班,幾經努力,最後也入了旅港,實在感恩

不 ...

同意,識人抽入1a,但都是尾個d

02413124 發表於 20-9-6 17:09
同意,識人抽入1a,但都是尾個d

如果最尾個D都可以“抽”入B1A,你叫入非B1中學個班情何以堪呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-9-7 08:23
如果最尾個D都可以“抽”入B1A,你叫入非B1中學個班情何以堪呢?
限於閲讀理解能力,我的理解是抽入B1a后成爲(該中學)最尾個D

hkpapa852    發表於 20-9-7 08:37

hkpapa852 發表於 20-9-7 08:23

我意思入到b1a但考尾個批,即上到去都要靠小朋友努力
‹ 上一主題|下一主題