用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 申請學生VISA要遞交銀行statement 嗎?
go

[英國] 申請學生VISA要遞交銀行statement 嗎? [複製鏈接]

Agent就話唔駛,但是網上申請過程有見網站有得上載,結果我冇upload到。 請問大家有冇交? 如果去北角時再補交返,可以嗎?
   0    0    0    1

唔需要bank statement.

持特區護照申請係唔需要財力證明的

我照交了

不需要但可以照交

回覆樓主:

Check list冇寫要交,但有寫ukvi 如有需要可要求補交,為免麻煩我照交

王家爸爸    發表於 20-9-11 09:43

醒目開學勳章

okmk 發表於 20-9-1 09:09
持特區護照申請係唔需要財力證明的

對, 講明不需要

回覆 dawnhu 的帖子

英國官網
香港特別行政區或BNO護照的持有人,在香港申請,無需隨申請提交教育證書或銀行帳單,但是如果日後要求提供,則必須能夠提供。

London School of Economics (LSE)
如果是低風險國民我們建議你不要提供財務和資格證明,除非要求到。 如果選擇提交證據,則必須確保它完全符合Tier 4要求。 否則可能會導致簽證被拒。

Kings College London (KCL)
不建議提供任何財務或教育證明,除非UKVI明確要求。 如果證明但這些文檔不符合要求,則有被拒絕申請的風險。

Queen Mary Univesity of London (QMUL)
我是否應提交此證
不應。如果你是“低風險”國民,而不提交他們將會更快地處理的申請。 如果提交,入境檢查官或個案工作人員可能需要花一些時間來核實發送的文件是真實並符合《移民規則》的要求。 這可能會延遲的申請。

University of Warwick
如果提交了上述任何或所有文件,根據提交的文件來考慮的簽證申請,其中任何一份文件不符要求,例如你的財務證明的錢並沒有連續28天在帳戶內的簽證申請可能會被拒絕

又例如,如果提交了部分證據,而提交的是財務文件卻沒有學術資格,那麼個案工作人員將在考慮的申請時要使用酌處權,有必要時可能要求提供其他完整的文件。

eehhmm 發表於 20-9-1 13:58
我照交了
我都係照交俾佢。

我舊年無交財務證明,但寫左封信承諾負責呀女喺英國所有開支。

王家爸爸 發表於 20-9-11 09:42
我都係照交俾佢。

我也upload咗bank statement.

唔使交,亦最好唔交,萬一張statement 有咩野仲麻煩。

回覆樓主:

我係比銀行信證明連續28天的帳戶存款,有同學仔家長比statement一樣得,都以獲批visa.

chriwily 發表於 20-9-11 10:59
我係比銀行信證明連續28天的帳戶存款,有同學仔家長比statement一樣得,都以獲批visa.
...

我個仔有交, 上次大嗰個申請時冇交, 跟住簽證中心email嚟話要補返交( agent話係會抽驗的不過機會率低, 我哋咁唔好彩畀佢抽中)又要專登銀行搞, 又擔心唔批, 所以今次個仔申請都要交定先, 所以今次申請好順利
‹ 上一主題|下一主題