用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 香港人子女讀了IS後,他們的母語是什麼? ...
樓主: 木子兔媽媽
go

[其他] 香港人子女讀了IS後,他們的母語是什麼? [複製鏈接]

964000 發表於 20-8-30 09:50
以前學校舉辦過一個語言學家講的 Workshop,有關培養simultaneous Bilingualism的小朋友,原來小朋友3-6歲 ...

Thanks a lot! 因為不少無外國passport 的小朋友, 可能由出世開始很努力地練英文入IS, 所以中文就很容易變成second language. 因為我英文不好, 中文是我母語, 我會覺得可惜. (雖然我們極喜歡小朋友的學校). 我們小朋友從小盡量bilingual. 小朋友會投訴點解佢哋咁多中文補習功課. 我知道有家長唔同意, 希望大家體諒.

木子兔媽媽 發表於 20-8-30 11:06
Thanks a lot! 因為不少無外國passport 的小朋友, 可能由出世開始很努力地練英文入IS, 所以中文就很容易變 ...

我之前講緊的純粹是口語方面。
你可能講緊language proficiency 讀寫方面的bilingualism, 這個不同,要達到native程度, 除了語境還要靠後天努力和投入的時間。一般IS畢業的英文是target native level, 但中文就係learn as second  language。正如local school的英文課程 本身是second language。
就算learn as second language, 個range都可以好大,可以學到near native 也可以好渣。

964000 發表於 20-8-30 14:09
我之前講緊的純粹是口語方面。
你可能講緊language proficiency 讀寫方面的bilingualism, 這個不同,要達 ...

是呀,因為我以為,人哋問你母語係乜,language proficiency 就假設同一般人讀聽講寫能力差唔多;如果我話小朋友中文係母語,好似有點差少少

木子兔媽媽 發表於 20-8-30 14:18
是呀,因為我以為,人哋問你母語係乜,language proficiency 就假設同一般人讀聽講寫能力差唔多;如果我話 ...

咁有少少分別,母語是mother tongue主要指聽和講。
language proficiency 除了聽講還有讀寫,例如native level, near native level etc .
一個native speaker也可以是文盲。
一個DSE 5*的香港學生也可以不能用英語和外國人閒話家常。
不過你本身要是native speaker英語再經學習才有機會claim自己english proficiency 是native level, 否則最多可能只是near native/full professional proficiency.,香港local students 大部分是professional working proficiency(即我地話夠用)比near native 還差少少。
以上套用在IS學生學中文也一樣,自己睇下「夠唔夠用」。

964000 發表於 20-8-30 15:07

咁有少少分別,母語是mother tongue主要指聽和講。

明白了,謝謝

iluvpug 發表於 20-8-30 00:45
回覆 mandy_ng207 的帖子

唔知有邊間比較易入呢?家住九龍

你情況我都建議先入新校,我女舊校hkca plk唔錯架,不過係天后,唔知對你來講會唔會遠
小小映像誌
老公, 你快樂所以我快樂~~ 好愛你哦~~ :oops:  
張家大少奶的美食日記

964000 發表於 20-8-30 15:07

估唔到咁多學問,d人通常都係問我女係講英文多定中文多,呢個問題易答d
小小映像誌
張家大少奶的美食日記

回覆 mandy_ng207 的帖子

Thank you 等我研究下先

回覆 小寶貝兒 的帖子

我正打算報呢間唔知難唔難入呢

iluvpug 發表於 20-8-31 10:33
回覆 小寶貝兒 的帖子

我正打算報呢間唔知難唔難入呢

應該唔算太難,因為我女當時都有不少同學係由LS轉過去
加油,祝你成功
小小映像誌
張家大少奶的美食日記

964000 發表於 20-8-30 09:50

以前學校舉辦過一個語言學家講的 Workshop,有關培養simulta ...

多謝樓主和你的分享。

我覺得可以斟酌係,"6歲之後,學習另一個語言就...主次較明顯,加上口部肌肉定形,發音有別 ... 不能説是native in both" ,條界線定在6歲 (小學之前),可能太早。 BBC 文中有講 : "研究跨國收養的孩子就能發現,即使離開祖國時已經九歲,幾乎也能徹底忘記母語。"

6歲9歲,基本無損你的意思,我覺得遲左幾年轉IS的父母唔需要太介懷小朋友講英文好輸蝕。越遲轉,當然越難補救,遲到中學,係會有D口音搣唔甩。不過,同和外國人閒話家常,係可以。

iluvpug 發表於 20-8-29 23:14
回覆 dbchu 的帖子

但我自己本身唔係native

其實你不需要太介意自己不是native,小朋友學習語言最重要是語境,所以我由小朋友一出世已和他說英文,爸爸和婆婆嫲嫲等就和他說廣東話,所以他現在說英文和廣東話也流利。

NKpa 發表於 21-6-3 11:28
多謝樓主和你的分享。

我覺得可以斟酌係,"6歲之後,學習另一個語言就...主次較明顯,加上口部肌肉定形, ...

說得對這個是大約的,人人能力亦不同。
忘記母語容易,acquire新的口語卻難。
大D有語境學到fluent可行,只係反正都要學如果又有條件,是可以學到native level但有年齡限制,看各人期望和要求。
Native意思不只口音,亦包括用字和文化。

964000 發表於 21-6-3 14:02
說得對這個是大約的,人人能力亦不同。
忘記母語容易,acquire新的口語卻難。
大D有語境學到fluent可行, ...

用字、文化在LS真係無乜機會。但在外國生活就會地地道道感染到。

同外國人有隔閡,笑話唔識笑,玩唔埋,有時唔係人地當你外人,係自己無共同記憶。

NKpa 發表於 21-6-3 15:02
用字、文化在LS真係無乜機會。但在外國生活就會地地道道感染到。

同外國人有隔閡,笑話唔識笑,玩唔埋, ...

有時係好微細的分別,例如高小/初中才出國或轉國際,好大機會就唔知原來一些兒時玩意,例如點指兵兵,氹氹轉,小明小明小明係有類以的「英文版」,我小朋友教極我都唔記得,但就成為佢地的兒時回憶了。
不過現在IS連低年班都愈來愈多local了。

回覆樓主:

如果細個開始讀以英文為主要授課語言嘅IS,好大機會久而久之1st language係英文,中文係2nd language 。(假設係香港人而父母講廣東話)即使聽講廣東話係native/near native,讀寫中文都唔會有英文咁流利

回覆 iluvpug 的帖子

我推介CAPCL,我覺得學校所有職工都好好,中英文比例我自己係滿意,讀左一年,我覺得我女好開心,又真係學到野
‹ 上一主題|下一主題