用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請教40校網學校用家意見
go

請教40校網學校用家意見 [複製鏈接]

長協/聖紀文/旅港/愛德
是否好谷,學生質素?

0    0    0    0

回覆 camanbi 的帖子

催谷程度:
愛德>長協>聖紀文>旅港(無精英班)
升中表現:
旅港>愛德>長協>聖紀文(純以B1%計)
學界比賽表現:
長協>旅港>聖紀文>愛德(獲奬數目)

回覆 camanbi的帖子

催谷程度:
愛德>長協>聖紀文>旅港(無精英班)
升中表現:
旅港(56%)>愛德(校網聲稱>50%)>長協(44%)>聖紀文(42%)(Poyau計算純B1%)
學界比賽成績:
長協>旅港>聖紀文>愛德(獲奬數目)
派入難度:
長協>愛德>旅港>聖紀文(收表數量)

回覆樓主:

聽返來壓力較大的是協和,好似小二已有精英班(不能百分之百確定),高小就一定有。

不過,40網讀書唔好怕谷,業績最重要,深水埗中學差距頗大,唔太多band 2 中學,之後差的可以很差,所以小學爭取好成績係好重要。

作為深水埗街坊的看法,長協和旅港係公認一線學校。

回覆樓主:

長協小二分2班精英(b,d),是全級頭76人打散2班,
小三開始分第一精英班(頭38人b),第二精英(之後38人d),之後33人e,剩餘平均分入a,c
精英班普教中,功課較多,默書範圍較闊,寫作字數較多

但什麼是“谷”的定義?

這不是怕唔怕"谷"嘅問題,而係受唔受"谷"及去唔去"谷"嘅討論。
如衹有71人(44%)派讀B1中學,即入唔到精英班就要打定輸數。
家長點會唔谷?

愛德官方冇實數,我對50% band 1這個數字有懷疑。津小有44% band one 絕對係好成績。

tkinwong 發表於 20-8-30 02:29
愛德官方冇實數,我對50% band 1這個數字有懷疑。津小有44% band one 絕對係好成績。
...

我唔係話佢成績差,衹不過B1率(Poyau計算):
旅港(56%)
荔天(55%)
善導(48%)
瑪神(有直屬中學,無公佈,應近50%)
愛德(聯繫長天,無公佈,應近50%)
仲可唔可以入40網所謂"4大",存有疑問?

回覆樓主:

現實中,大部份家長都會想盡辦法入精英班,因為一般精英班資料較豐富,造成學校吾谷家長都自己谷既情況,家長同小朋友都會有另一類心理壓力。

如果只講谷指數,肯定係沒有精英班既旅港比較舒服。

一分耕耘一分收穫,吾努力又點會有好成績。

thyhma 發表於 20-8-30 02:10
這不是怕唔怕"谷"嘅問題,而係受唔受"谷"及去唔去"谷"嘅討論。
如衹有71人(44%)派讀B1中學,即入唔到精英班 ...

你指長協?
甘其他學校也有相同情況吧

thyhma 發表於 20-8-30 08:07
我唔係話佢成績差,衹不過B1率(Poyau計算):
旅港(56%)
荔天(55%)

愛德只有升英中%
2020年升英中61%(更新4/8)

2019-20 六年級學生派位概況(更新)

日期: 04/08/2020

https://www.sfacs.edu.hk/tc/latest_new/2019-20-六年級學生派位概況更新

https://www.sfacs.edu.hk/sites/default/files/styles/album_type/public/album/p6_.jpg

Poyau 發表於 20-8-30 22:01
愛德只有升英中%
2020年升英中61%(更新4/8)

英中吾等於b1, 仲見過有D小學叫瑪神做英中,又有D小學叫有英文班的中學做英中
所以升中個表冇人數就吾好太有幻想

anitamos 發表於 20-8-30 22:23
英中吾等於b1, 仲見過有D小學叫瑪神做英中,又有D小學叫有英文班的中學做英中
所以升中個表冇人數就吾好太 ...

愛德升英中%包括瑪神
B1有聯中長天及本區/他區官津直資
升B1%估算高於平均水平

回覆 anitamos 的帖子

除長協外,基褔等亦行精英班制,除非入到那2個精英班,否則墮入那3班或4班普通班,就注定B2、B3入中中,你話家長點會唔谷?

長協/聖紀文/旅港/愛德/荔天/瑪神都系坊間話想對比較谷的小學~

回覆樓主:

15樓所列舉的學校,也是40網的熱門學校。

唔谷嘅學校,第一組別學生比率應該就係1/3咗右,即係2/3學生要讀band two 或Band threee中學。如果有咁嘅心理準備,那的確係可以㨂那些唔谷的學校。

‹ 上一主題|下一主題