用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 今年大一,在倫敦,應該要帶甚麽衣服, ...
go

[英國] 今年大一,在倫敦,應該要帶甚麽衣服, [複製鏈接]

除了口罩,還有甚麽是必帶呢,謝謝
   14    0    0    0

回覆 waterkittle 的帖子

衣服是晨褸一件,學校内,很多時候成班同學會在common room流連,有件晨褸在身,即使內裡只得底衫褲,也還算出得廳堂,稱得上得體方便,且晨褸造型也是寄宿學校的文化之一,同學們何妨也來跟風一下?

襪子絕對是可以另外多帶的,尤其是黑襪的,大部分場合都應用得上,反而白襪仔很少用到,可有可無。

日常衣服以causal為主便可,英國人尤其學生很重樸素,名牌子還是留待在香港時穿好了,學校的洗衣機乾衣機是糟蹋衣物的殺手,貴重衣服少帶為佳。

英國儘管出名雨水多,英國人卻不喜撐傘,同學可以有樣學樣跟他們買件防水大褸,下微雨時,瀟瀟灑灑地披一件防水大褸便成,不必開遮擔遮這麼麻煩。這類防水褸,Marks & Spencers、 Zara等都有不錯選擇。

最後最後,多提醒一句,英國人甚少穿羽絨外套,在英國見到的羽絨人,一般是遊客和大媽。同學想入鄉隨俗,可帶一件呢絨長大衣,多加幾件毛衣及打底衣,這樣才像個地地道道的英國學生。

如果係女仔嘅話就一定要帶M巾。英國人用tampons多,所以好的M巾比較難搵。仲有一定要帶定啲平時香港有食開嘅藥旁身,唔舒服嘅時候起碼會有得食。仲可以帶定多少少消毒物資,英國係有dettol呢啲可以online訂嘅,但以防頭幾日要settle in,都需要有啲喺度用住先!

M巾比較緊要,衣服可以當地買...climate change 原因,倫敦天氣不太冷。厚褸可以Xmas回港先帶過去

大女話呢兩個月倫敦都好熱,可以去到3x度,好彩佢租的flat有冷氣,唔係就大劑,因為 WFH,只可以在家

回覆 game9099 的帖子

英國好多平靚 M 巾揀 wor(有嚴重敏感嗰啲除外),我都好麻煩會敏感,但全部都好舒服?

1998Ruby1998 發表於 20-8-27 10:24
回覆 game9099 的帖子

英國好多平靚 M 巾揀 wor(有嚴重敏感嗰啲除外),我都好麻煩會敏感,但全部都好舒 ...
我細女用唔慣always...喜歡用香港買到的kotex或日本m巾...你有咩牌子介紹?唔係敏感問題,係size 同厚度問題

回覆樓主:

想請問晚上凍嗎?大約幾度啊?我買左張10.5被,諗緊是否需要再買張4.5比阿仔

wloi 發表於 20-8-27 10:27
我細女用唔慣always...喜歡用香港買到的kotex或日本m巾...你有咩牌子介紹?唔係敏感問題,係size 同厚度問 ...

我最多用 always 因為最平最多款,不過 bodyform、carefree、lil lets 都唔錯,有特長同 heavy flow。

chriwily 發表於 20-8-27 10:43
想請問晚上凍嗎?大約幾度啊?我買左張10.5被,諗緊是否需要再買張4.5比阿仔
...
唔會太凍,因為可以開暖氣...我女都係一張被。倫敦不會太凍...

chriwily 發表於 20-8-27 10:43
...

晚上室內會開暖氣都唔會太凍。可以買張毛巾墊墊底去 trap heat

wloi 發表於 20-8-27 11:03
唔會太凍,因為可以開暖氣...我女都係一張被。倫敦不會太凍...

明白,多謝!

1998Ruby1998 發表於 20-8-27 11:06
晚上室內會開暖氣都唔會太凍。可以買張毛巾墊墊底去 trap heat

Thanks

1998Ruby1998 發表於 20-8-27 11:06

The heaters will be turned off around 11:00 pm in my children's universities.  Same in Birmingham?

回覆 poonseelai 的帖子

有啲宿舍夜晚會,不過我又唔多怕凍,而且買左個暖水袋,M 痛怕凍都用得。有年冬天暖氣壞左十幾日我都 OK。

poonseelai 發表於 20-8-27 11:23
The heaters will be turned off around 11:00 pm in my children's universities.  Same in Birmingham?

好舊的大學宿舍係會晚上關暖氣...我大女當時有幾招,因為大學所在城市比較凍..
1. 11時之前開大暖氣暖間房
2.加被,暖水袋
3.買個迷你型,2,3枝骨的油壓式暖爐...唔可以用太勁的暖爐,怕會燒學校 fuse...因為夜晚關暖氣都係因為電力負何問題。

我估近呢幾十年起的宿舍應該唔會關暖氣卦

wloi 發表於 20-8-27 11:45
好舊的大學宿舍係會晚上關暖氣...我大女當時有幾招,因為大學所在城市比較凍..
1. 11時之前開大暖氣暖間房 ...

夜晚瞓覺先最需要暖氣,又會刪暖氣咁怪嘅?!

wloi 發表於 20-8-27 11:45
1. 11時之前開大暖氣暖間房 ...

我孩子的宿捨都唔係好舊,一個買電氈,另一個ok

帶些少用開嘅文具,英國選擇無香港咁多元化

20020116 發表於 20-8-27 12:50
夜晚瞓覺先最需要暖氣,又會刪暖氣咁怪嘅?!

當時我女有問過學校...學校話infrastructure太舊,無法support 咁多人開暖氣...如果夜晚個個開,有咩事,分分鐘會火燭。
日間大部份人都不在宿舍,唔會太多人開暖氣,而且有咩問題,可以立即搵人維修。開到11點,係預大家已睡覺,無左暖氣都OK.

wloi 發表於 20-8-27 10:27
我細女用唔慣always...喜歡用香港買到的kotex或日本m巾...你有咩牌子介紹?唔係敏感問題,係size 同厚度問 ...

我都係用慣kotex同日本隻laurier
‹ 上一主題|下一主題