用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 港大同學會書院 vs 九龍華仁
樓主: goodjob123
go

港大同學會書院 vs 九龍華仁   [複製鏈接]

retriever 發表於 20-9-1 15:55
揀老牌名校,係較easy 既選擇,又唔一定好既。
親友當年以外校生入保羅男,港同亦有收佢。高中入精英班, ...
高中有精英班?? 願聞其詳。

醒目開學勳章

Soundervolt 發表於 20-9-1 12:41
返學除咗係尋求知識同追求成績之外,仲係學生經歷六年校園生活,喺成長過程塑造形格嘅地方,九華喺全人教 ...
個人覺得傳統同新派各有各好,除咗無咁多舊生,又唔覺港同嘅全人教育視野較九華窄。。。

bobbob 發表於 20-9-1 19:08
個人覺得傳統同新派各有各好,除咗無咁多舊生,又唔覺港同嘅全人教育視野較九華窄。。。 ...

其實好簡單,睇吓一啲國際級嘅活動或校外課程,成績好嘅學校亦會有學生參加,但呢類傳統名校係一大班人去參加,之前提及過校外嘅人點衡量一間學校,唔係單單睇成績。而且當有機會去申請外國名牌大學,呢類學校嘅成績表亦比較有優勢

王家爸爸    發表於 20-9-3 09:44

IYY 發表於 20-9-1 16:51
高中有精英班?? 願聞其詳。
應該話係揀科最受歡迎果班。費事講太多,好易知道邊個,哈哈。

我有一個選港同的理由,中四選科無競爭,選三次選到你喜歡為止,全無壓力。

IYY    發表於 20-9-2 10:32

sonyumd 發表於 20-9-2 10:25
我有一個選港同的理由,中四選科無競爭,選三次選到你喜歡為止,全無壓力。 ...
呢個都係我揀港同的原因

我有一個選港同的理由,中四選科無競爭,選三次選到你喜歡為止,全無壓力。 ...
咁呢樣又好好喎,唔使競爭?

醒目開學勳章 王國長老

carmenlook 發表於 20-9-2 12:56
咁呢樣又好好喎,唔使競爭?

呢樣的確比一般學校有彈性
學校係揀3x,外加m1/2 (即最盡8科),唔駛考慮成績,多個人多雙筷,除非少人到唔成班 (好似under 10人)
所以熱門科如econ就年年開幾班,冷門科如中國文學就有時開唔成
如學生覺得3x讀得吃力,可drop一科x。m12一樣,讀唔掂可drop。所以叻嘅會dse考8科,非尖子亦唔少人考6科
但學校就無IB IAL果d雙軌選擇

如考慮海外升學,學生會幫學生攪ucas,其他國家申請都會幫手但就無ucas跟得咁足,大陸台灣幾乎無咩支援

Delete

30萬就有選科自由,值唔值得就見仁見智啦。

不過,始終個觀點都係:選科既係個人選科亦係選競爭對手。本校都爭不過別人,何妨全港?避開最熱門科目,選次熱科目亦即與各校次TOP的同學競爭,該係總體策略。成績未夠好,就算選了心儀科目又如何?

medicine 發表於 20-9-3 08:19
30萬就有選科自由,值唔值得就見仁見智啦。

不過,始終個觀點都係:選科既係個人選科亦係選競爭對手。本校 ...

睇過某女校post, 佢本身好想讀Chem, chem成績亦考得不錯,無奈總成績只屬中游,chem又只開一班,結果係要急轉校才達成心願。

呢個case, 30萬有選科自由,讀到有信心有興趣科目或官津中學"被" 揀次選科目,值唔值自己衡量。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

華仁一級~160人,熱門科目Phy, Chem, Econ 開4班,Bio 開3班,財務開2班,5人以上就可以開班,而music 出眾的同學學校亦support 可以修作第9科,以津校來講,我覺得選科已經非常自由和有彈性了。

gracelam 發表於 20-9-3 08:52
睇過某女校post, 佢本身好想讀Chem, chem成績亦考得不錯,無奈總成績只屬中游,chem又只開一班,結果係要 ...
個個post,當年係沒睇到。最近被人翻出來先知。話時話,油X前30名都沒,執著門化學做乜?後來選科有化學但沒生物又叫天。

PS:好想知,今年已經DSE(2017年初中三選科),究竟考到幾多分(BSET6)

popochiny 發表於 20-9-3 09:00
華仁一級~160人,熱門科目Phy, Chem, Econ 開4班,Bio 開3班,財務開2班,5人以上就可以開班,而music 出 ...
講得。九華在選科上係自由的。

前面話港同需要10人先開到班,甘又有咩優勢?

medicine 發表於 20-9-3 09:02
個個post,當年係沒睇到。最近被人翻出來先知。話時話,油X前30名都沒,執著門化學做乜?後來選科有化學但 ...
你真係未經歷或去認識讀到心儀科目升LV的例子
中三成績算得乜? 認識唔少會考14-16分, AL考2A-3A, 原因係乜? 發奮? 除此之外係轉左科

triceramum 發表於 20-9-3 09:11
你真係未經歷或去認識讀到心儀科目升LV的例子
中三成績算得乜? 認識唔少會考14-16分, AL考2A-3A, 原因係乜? ...

唔少?即係幾多?我幾廿歲衹識一個咁既case.同埋佢無轉科

cafeva 發表於 20-9-3 09:16
唔少?即係幾多?我幾廿歲衹識一個咁既case.

有的人就愛幻想:想自己有朝一日……

中三成績唔算乜?不如讓他對中學校長講:小學成績算乜……

PS:有人總會認爲5%(連5%的機會都沒)的機會好大,會發生在自己身上。而我睇到的是95%的大概率事件。正如當年,中三在後面的,數年之後,沒一個會跑到前面去。(僅僅指學業成績而不包括社會成就)

呢樣真

cafeva 發表於 20-9-3 09:16
唔少?即係幾多?我幾廿歲衹識一個咁既case.同埋佢無轉科

考試局有相關數據供參考
會考14-16分少於50%AL合資格入U
取2A-3A推算<1%

2012年香港高級程度會考成績統計
http://www.hkeaa.edu.hk/DocLibrary/HKALE/Release_of_Results/Exam_Report/Examination_Statistics/alexamstat12_3.pdf

考生在2012年香港高級程度會考和2010年香港中學會考的成績比較
http://www.hkeaa.edu.hk/DocLibrary/HKALE/Release_of_Results/Exam_Report/Examination_Statistics/alexamstat12_6.pdf

王家爸爸 發表於 20-9-3 09:45
呢樣真

隨心而行
‹ 上一主題|下一主題