用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 10月mid term 返唔返HK好
go

[英國] 10月mid term 返唔返HK好 [複製鏈接]

一年前已經訂了10月mid term回港機票, 但早幾日airline 取消了航班, 而家心大心細唔知返唔返好, 如回港又要14日隔離, 唔返的話, 留底英國十幾日又好似好悶
   0    0    0    0

回覆樓主:

我囡囡情願香港隔離14天都要返。
其實係一家四口子

一家三口 發表於 20-8-25 11:56

隔離唔緊要, 都宅開, 但最幣隔離至第 12 日就要回英, 到時出機場話佢未坐夠 14 日, 違反隔離令咪 C,

小翹媽 發表於 20-8-25 11:47
一年前已經訂了10月mid term回港機票, 但早幾日airline 取消了航班, 而家心大心細唔知返唔返好, 如回港又要 ...
原本既航班都被取消了,機票已經退款.到時睇下有咩航班可以岩時間再決定,到香港共有15日,隔離完14日之後仲有1日食個午餐晚餐就可以出機場

醒目開學勳章

小翹媽 發表於 20-8-25 11:47
一年前已經訂了10月mid term回港機票, 但早幾日airline 取消了航班, 而家心大心細唔知返唔返好, 如回港又要 ...

10月half term假期好短, 隔離完已經無時間, 回來全家風險亦增加, 除非學校宿舍不開放, 否則不會回港

一家三口 發表於 20-8-25 11:56

我女也是 ,可以的話都會回港,隔離完都還有3天 才出機場 。
除非英國入境有限制或者香港的隔離令地點要到指定地方,咁就唔會返來。

cfs 發表於 20-8-25 13:01
原本既航班都被取消了,機票已經退款.到時睇下有咩航班可以岩時間再決定,到香港共有15日,隔離完14日之後仲有 ...
係呀!, 亞仔留香港15日, 有一日自由活動咁多。有考慮過留在寄宿家庭, 但有怕host family member 返工,出出入入, 唔係咁安全

小翹媽 發表於 20-8-25 15:47
係呀!, 亞仔留香港15日, 有一日自由活動咁多。有考慮過留在寄宿家庭, 但有怕host family member 返工,出出 ...
正是,其實兩樣都有風險,所以如果有航班岩時間,都由佢決定啦,仲要睇兩邊政府檢測安排,9月底再決定.

10月唔想阿仔回港,14日隔離其實幾難頂,情願留起學校,學校話開比留學生住2星期,收£750。

yuyueng 發表於 20-8-25 16:28
10月唔想阿仔回港,14日隔離其實幾難頂,情願留起學校,學校話開比留學生住2星期,收£750。 ...
如果學校開宿舍都幾好,我學校習慣唔會開.亞仔又宅,而家都唔出門口

回覆樓主:

我哋都十五十六比唔比小朋友 half term 返港,如返就要留在家十四日,第十五日夜機走,衹可出去食午餐和 shopping 就要走。在boarding 唔知比唔比出街,衹知 half term 前都唔准出街。如果唔出得街就不如返香港!

由uk 回港,除咗要隔離外,其實係有風險。英國會突然取消豁免隔離嘅地方,而且,航空公司嘅航班亦唔穩定。兩星期嘅half term 留喺英國係安全d. 聖誕其實我都考慮過唔返,但三個多星期,所以都買定直航機票。
‹ 上一主題|下一主題