用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 明天出發喇(26/8)更新 #73
樓主: SmileSmileSmile
go

[英國] 明天出發喇(26/8)更新 #73   [複製鏈接]

BABY-SUM 發表於 20-8-30 10:18
回覆 PUIPUI2000 的帖子

請問而家坐飛機會隔開位坐,定係好似以前一樣隔離位有人? ...
睇航空公司,BA CX 維珍一樣隔離位會有人坐

BABY-SUM 發表於 20-8-30 10:18
回覆 PUIPUI2000 的帖子

請問而家坐飛機會隔開位坐,定係好似以前一樣隔離位有人? ...

睇幾時飛和坐咩機,我朋友孩子早兩天坐維珍,兩旁乘客是隔一個位坐,中間好少人,有些行數完全無乘客。機上坐位上有一個防疫用品包提供,包括兩個獨立包裝口罩和兩樽搓手液。

睇cx 網上seat plan, 9月中幾乎滿座呀😓

是,我曾打過電話去Hotline,問吓個座位係咪block 咗啊,或是真係有人book。佢答我話當日嗰班機,八成以上嘅座位係真係有人坐,只剩返最尾嗰三項係 block seat

summerhotel1 發表於 20-8-30 07:53
家長可以代填

可以print hard copy 或電話比佢睇
謝回覆.
佢一開始就問 email address, 即是填家長果都可以?

同埋飛前一日先填可以嗎?  即是在 24小時內填.

回覆 TTEE1819 的帖子

有些家長話隔離有人,可能真係要睇當日是否爆滿。食肆都有隔開坐,咁近距離,坐十幾個鐘,真係擔心。

SmileSmileSmile 發表於 20-8-25 08:30
第一次去英,有啲緊張
原定去Manchester ,但班機取消左
所以去Heathrow再轉的士

你好,想問下酒精,搓手液難買嗎?

朋友上次美國回港,全機坐滿人。他在機內有吃飛機餐、渴水和去洗手間。回家隔離幾日後有消防員上門通知坐前一排有人確診,叫他再做test。幸運地他最後無事。我相信坐飛機感染的機會不大,當然做足保護和小心啲是好事。

香港出發應該安全過之前係英國回來既時候了,起碼e 大家既防疫意識高左,我都會叫阿女唔好係機上食嘢,一上機就訓啦!

我們23/8 機去Heathrow, 以下係這個星期的所見所聞:
1) 飛機上大部分人都冇穿保護裝備, 我眼見只有10多人有穿保護衣(or 便利雨衣), shield, 保護眼鏡
2) 英國入境順利, 只check 了健康申報表, 我們沒有print hard copy 只用電話show 個QR code, 其餘文件一律冇check
3) 行李亦順利入境, 沒有任何delay, 亦沒有被海關檢查
4) 去到London, 街上99%以上人沒有戴口罩, 但如坐交通工具就規定要戴, 但D人一上完車就會除低口罩
5) 去shopping 時, D 店舖都會放hand sanitizer 在門口, 要消毒手來可以進去, 同埋有些細店有限進入人數
6) 英國周圍都叫人keep social distance, 但冇咩人理會
7) 在市集入面D人食野, 大家面對面, 都幾恐怖
8) 星期一至三堂食半價 (好似做到月底), 所以食野都幾抵
9) 見到D鬼的衛生意識, 簡直嘆為觀止 (可能我潔癖) - 我見到一個鬼妹, 個水樽蓋跌了在地下, 佢用腳踩停, 之後除即扭返落個樽到, 真係大開眼界

暫時update 住咁多先, 大家 safe flight !

今晚亞仔飛BA, 地勤話全機爆滿。

回覆樓主:

thx  

Sokou 發表於 20-8-30 20:33
我們23/8 機去Heathrow, 以下係這個星期的所見所聞:
1) 飛機上大部分人都冇穿保護裝備, 我眼見只有10多人有 ...

請問 2) 要print乜嘢hard copy同埋 show 乜 QR code ? 因為只知要填健康申報表過關!! 聽完你陳述覺得好恐怖!! thx

BABY-SUM 發表於 20-8-30 17:47
回覆 TTEE1819 的帖子

有些家長話隔離有人,可能真係要睇當日是否爆滿。食肆都有隔開坐,咁近距離,坐十幾 ...

我嗰班都爆,只最後嗰一兩行少啲人,附近的人好多都無食飛機餐,全程機我地都只係去過一次洗手間

may12345678 發表於 20-8-30 18:12
你好,想問下酒精,搓手液難買嗎?

搓手液不難,但我見嘅都係細支,都係自己帶多啲,消毒紙就少見

我女第一次去,三個喼都六十幾kg,其實好多嘢都有得賣,日用品都不特別貴,親友提醒女性用品要帶,唔好用,重有紙巾,是比較貴

回覆樓主:

記得帶遮,日日都落雨

我仔8/14 坐BA,因為一早mark 左孖位既窗口位(原本係A380 upper deck 孖位,轉左機種都有孖位)佢隔離無人坐,當日有大約7成客。

Chole 發表於 20-8-30 21:24
今晚亞仔飛BA, 地勤話全機爆滿。
祝你仔仔旅途愉快!呢一刻差唔多要boarding 啦。

回覆樓主

多謝樓主和各位的分享

SmileSmileSmile 發表於 20-8-30 22:06
搓手液不難,但我見嘅都係細支,都係自己帶多啲,消毒紙就少見

我女第一次去,三個喼都六十幾kg,其實好 ...

Amazon UK 可訂Clinell消毒紙巾,500ml 250ml 搓手液,我都訂了送去學校。

Dettol  產品我都在超市訂了送去學校。
‹ 上一主題|下一主題