用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 London Heathrow to Bristol
go

[英國] London Heathrow to Bristol [複製鏈接]

醒目開學勳章

請問各位jm,答train去容易嗎?鐵路站近機場嗎?還有什麼交通工具可以選擇,因為第一次周小朋友去流學,有很多行李,請幫幫忙     
   2    0    0    0

You can take the national express to Bristol. It is quite convenient and safe.

ElEl 發表於 20-8-24 13:03
請問各位jm,答train去容易嗎?鐵路站近機場嗎?還有什麼交通工具可以選擇,因為第一次周小朋友去流學,有 ...

我女也是要去bristrol,你那天機呀

醒目開學勳章

請問各位jm,答train去容易嗎?鐵路站近機場嗎?還有什麼交通工具可以選擇,因為第一次周小朋友去流學,有 ...

火車站在Heathrow機場範圍, 要行大約8分鐘,推車仔無問題,但是搭火車去Bristol要轉2次車, 學校在Bristol火車站附近嗎?否則要再搭巴或的士。建議下載National Rail查班次及買學生優惠咭 16-25 rail card

除非學校好近火車站,如果好多行李,都係搭coach (National Express)好啲

醒目開學勳章

prettyamy01 發表於 20-8-24 14:25
我女也是要去bristrol,你那天機呀

book左9月18號,但要睇下出到visa未   

ElEl 發表於 20-8-24 17:38
book左9月18號,但要睇下出到visa未

我地5/9 號走

或者試下book車

倫敦鐵路多沒電梯 ,行李箱搬上搬落很煩

回覆樓主:

一般坐train or coach, train ticket 唔平,無限行李,但如樓上家長講要轉車和搬行李都麻煩,你去 thetrainline.com 睇下班次和車費,off peak 車費會平D。Coach 會平D,但有限行李數目。你亦可 Google 下 call 車價錢比較一下

回覆 ElEl 的帖子

試下問學校有冇車接,如果學校有coach 接學生,費用應該唔貴 ,你加多少少錢可能有meet and greet服務

我提議叫車直到大學,尤其是你個女唔熟英國。搭火車,要先搭train返左倫敦再轉火車,多行李就好煩。call車價錢可能多一倍,但快,舒服同放心得多。
搭 coach就要搭 lift去coach大堂買飛。兩樣交通去到 Bristol都要再轉的士。英國巴士係好疏,可以30 min先一排,唔熟一 miss一班就有排等。

我自己就首選call車 點對點,次選搭 coach, 最後先係火車

‹ 上一主題|下一主題