用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 幼稚員home learning
go

[其他] 幼稚員home learning

請教而家你們國際學校幼稚園k1 home learning 係點樣?我仔仔學校每日2-3次zoom,每次15mins , 每日有兩份功課,包括勞作小手工,介紹自己,唱遊等等... 小朋友不是每次都肯坐定定做,又要教點做HW又要拍片又要影相給老師看,真的花很多時間....
我覺得跟得有d吃力...

same here, 每日google meet 3-4次,offline又要同佢做class work再upload 上app, 我仲要WFH, 真係人都癲

lionson 發表於 20-8-24 10:48
same here, 每日google meet 3-4次,offline又要同佢做class work再upload 上app, 我仲要WFH, 真係人 ...

我也是WFH, 真心人都癲...  好攰

其實D幼稚園都有壓力,佢收得個學費,總不能甚麼都不做,否則真係好多人會嘈/退學等開學先join番。
所以佢唯有照番上堂做咩,現在又叫你自己做下(講真不是停課都唔知佢地在學校做咁多野)。
家長唯有按自己喜好跟得幾多得幾多,揀D來做,講真我相信如果你唔跟晒學校不會理,但有班FTM一個小孩的可能跟得好enjoy,冇野跟又唔happy.
都冇法,唯有希望快D疫情過去。

但如果大部分家長都頂唔順,不防向學校反映下,其實學校都未必想攪咁多野,只是幼稚園。

而家根本係做又畀人話多得滯,小朋友同家長都頂唔順
唔做又畀人話唔值個學費

上年K1下學期我地就係一星期幾次zoom,每次30分鐘,又有老師video 同n條link睇,可以選擇性做,做左可以影相/拍片俾老師。後嚟大人冇得wfh,工人姐姐就冇幫手拍片影相,我就冇再交過嘢俾老師了

今年K2,轉左每日上3個鐘,跟返學校routine,其中有1.5鐘係會熄電腦做返老師交低嘅活動 (artwork 嗰類)。

Screen time 就係傾下計、唱下歌、講下故事、做下運動,老實講如果得一個小朋友,有大人得閒跟住,其實係幾好(唔計話要睇咁耐個screen),小朋友真係好高興,因為半年冇返學,個個小朋友都話好掛住學校,有得咁樣「返學」好過冇(小朋友意見)。

不過如果多過一個小朋友要陪上堂,真係搞唔掂,只可以取捨上某啲session或者隔1、2日先上一次。

老師係體諒的,一開始都講明唔係要迫小朋友坐足5日每日3個鐘,隨時可以行開去做下自己嘢。呢個模式就唔使再睇n條link同拍片影相分享俾老師,我暫時覺得好滿意,係有限資源下算做到最好了。

幼稚園姐,如果真係IS可以take it easy,選擇性做啲就可以了,唔使俾壓力自己同小朋友。

反而今日同local school媽媽傾計,佢地就真係有壓力,又要練字又要計數,有學校仲同家長講「今年K2啲字深左好多,請各位家長配合學校教好啲」

上星期交的功課,每份都well done! So good ! Excellent ! 普通話講得唔標準又well done ?!咁邊有改善空間,係咪國際學校唔會指點小朋友功課錯處?

smilesmilefan 發表於 20-8-25 12:52
上星期交的功課,每份都well done! So good ! Excellent ! 普通話講得唔標準又well done ?!咁邊有改善空 ...

雖然係幼稚園,online learning對小朋友來講都唔容易,老師多d讚多d鼓勵,好過一臉嚴峻話唔知佢普通話嗡乜,打擊佢呀。

疫情有好轉,希望捱過一陣,可以返學。

smilesmilefan 發表於 20-8-25 12:52
上星期交的功課,每份都well done! So good ! Excellent ! 普通話講得唔標準又well done ?!咁邊有改善空 ...

well done for the effort

K1唔使咁執著,鼓勵小朋友勇於參與同嘗試、建立自信心最重要。

大家都講得啱,謝謝大家!好的嘗試最重要!

964000 發表於 20-8-24 16:18
其實D幼稚園都有壓力,佢收得個學費,總不能甚麼都不做,否則真係好多人會嘈/退學等開學先join番。
所以佢 ...

我係full time mom 一個小孩
我都覺得真心多 跟得唔enjoy

開頭都幾大壓力 成日心唸 點解國際學校幼稚園都咁鬼多功課 有時谷鬼氣唸咁鬼多功課 不如我送佢讀直資 local 私校 (理性既我 當然知揀IS係為左個好啲既課程)

近排開學有期 啲功課我睇心情同時間 個啲為左收學費而俾既功課 又或者我自己都唔想做既 我就唔做 lol 我自己壓力細左

我小朋友好多同學走堂添 上堂我就堅持上足既 我視為minimum learning 同每日要睇書一樣

功課意思意思就算 留返俾老師教 我覺得現階段最重要係建立一個好既學習routine (or timetable) 幼稚園生又唔識自己check emails 佢地根本唔知有幾多功課要做

國際學校係從鼓勵開始 激發小朋友既學習興趣 我覺得幾好喎 唔通好似中國式教育「個字寫歪少少都要用紅筆圈起佢」好咩?

我小朋友都係 普通話唔識 油顏色又亂泥 老師話well done時 我第一下睇到都心唸「咁都講得出 我做阿媽都講唔出」但我讀返老師既feedback俾我小朋友聽 睇得出佢好開心 跟住真係學習動力好左喎 (佢開頭對online class係百分百無興趣)

我覺得幼稚園階段小孩最鐘意fun and 讚

老師同學校係專業 學過幼兒心理 點培養小朋友學習興趣 我地要對學校有信心