用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 灣仔區3間女校情況
樓主: rinarina
go

灣仔區3間女校情況   [複製鏈接]

回覆樓主:

講話精英班,不如話補底,CD班主科分幾sets小組咁上堂,目的都係幫學生,唔洗太介意話一定要入咩精英班,低年級落後就幫你追番上去,學校係好好既,因才施教。

happiemm 發表於 20-8-23 08:02
講話精英班,不如話補底,CD班主科分幾sets小組咁上堂,目的都係幫學生,唔洗太介意話一定要入咩精英班,低 ...

請問MSS 校風如何?最近單新聞出左後,我見有人話MSS d女仔勁粗口,請問實情如何?另外外來生夠少,會唔會好難融入?

回覆 sunnygirl 的帖子

其實間間女校講粗口嘅都不在少數。當然係有一啲係平時少聽,自己唔講嘅。
我諗重點係識分咩時候講咩時候唔講。成人世界何嘗唔係咁?

ucw 發表於 20-8-23 09:50
回覆 sunnygirl 的帖子

其實間間女校講粗口嘅都不在少數。當然係有一啲係平時少聽,自己唔講嘅。

粗口呢個我都明白,家陣大部份青年男女都有講,咁校風呢?希望你明白我唔係踩場,而係真係想了解多d 睇下適唔適合

回覆樓主:

我女就係外來生,我就覺得學校安排得好好,老師特登叫啲原校上來既同學邀請我女一齊食午飯,我女話好鍾意間學校
學生就正正常常一般女仔咁,咁一定有啲係差啲,間間都有既。但普遍我覺得同學好friendly, 無排斥外校生。

happiemm 發表於 20-8-23 10:40
我女就係外來生,我就覺得學校安排得好好,老師特登叫啲原校上來既同學邀請我女一齊食午飯,我女話好鍾意間 ...
高中揀科方面,容易揀到自己想讀的科目嗎?面試要見父母嗎?

happiemm 發表於 20-8-23 10:40
我女就係外來生,我就覺得學校安排得好好,老師特登叫啲原校上來既同學邀請我女一齊食午飯,我女話好鍾意間 ...

學校安排得好好喎 我囡係比較靜嘅,我擔心融合有困難,咁我可以釋除疑慮了

rinarina 發表於 20-8-23 11:08
高中揀科方面,容易揀到自己想讀的科目嗎?面試要見父母嗎?

90+%以上揀到想讀既科,得幾個揀唔到,呢間學校真係照顧學生,唔係只為咗學校成績。
面試要見埋家長,問家長就用廣東話,都係閒話家常。

可否分享一下這幾間女校自行收生是否以成績為主,是否一定要級十內?

suzuki12 發表於 20-8-23 11:59
可否分享一下這幾間女校自行收生是否以成績為主,是否一定要級十內?
Spss,成績當然最好級10內,但深明級10內未必會揀佢,所以spss會好注重操行,今年我聽聞級20內自行都收咗,另外佢哋睇學業成績只睇40%,加上學位多,係相對比mss易入。
Mss,以我觀察,英文為首要,起碼溝通上唔會有問題先,會容易適應。成績好是必要,其實邊間band 1中學成績可以唔駛好就讀到?但小朋友要多元發展,唔可以只讀書。

PTL_L 發表於 20-8-23 12:31
Spss,成績當然最好級10內,但深明級10內未必會揀佢,所以spss會好注重操行,今年我聽聞級20內自行都收咗, ...

MSS唔算睇重成績表喎,自行面試一click過又唔復雜~~~

九龍某直資年年都唔算少人入,睇重成績表應可以有另外多啲選擇~~~

PTL_L 發表於 20-8-23 12:31
Spss,成績當然最好級10內,但深明級10內未必會揀佢,所以spss會好注重操行,今年我聽聞級20內自行都收咗, ...

PT, thanks for info ! 想再問問 spss/ mss 自行是否全in 呢? (指以前的做法,撇除今年疫情因素),謝謝

回覆 suzuki12 的帖子

SPSS, 往年只in 100 人,MSS 全in; 我囡今年自1 自2 中MSS 和SPSS, 今年疫情,取消interview. 我囡讀灣仔區小學(沒有直屬中學),呈1-2,級10 內左右,

sandylaw617 發表於 20-8-23 14:27
回覆 suzuki12 的帖子

SPSS, 往年只in 100 人,MSS 全in; 我囡今年自1 自2 中MSS 和SPSS, 今年疫情,取消in ...
我囡只考了一次呈分,要再看看下次呈分成績,才決定選哪校。
我mms 及spss是其中會考慮的, 以你經驗,如何分析兩間學校?

回覆 rinarina 的帖子

沒有怎樣分析,我只考慮近屋企,女校,banding, 和我只聽了兩間info day, 一間我囡揀,一間我自己揀,再俾老師comment, priority 就俾囡揀

mcl203 發表於 20-8-23 12:43
MSS唔算睇重成績表喎,自行面試一click過又唔復雜~~~

九龍某直資年年都唔算少人入,睇重成績表應可以 ...

應該是成績是必定要具備,再加其他活動,未必要精,但會係多元。今年見自行入嘅同學,學習及語言能力都唔錯。

PTL_L 發表於 20-8-23 15:16
應該是成績是必定要具備,再加其他活動,未必要精,但會係多元。今年見自行入嘅同學,學習及語言能力都唔 ...

7 ~~~

若收得7,估計名次已經並非全部前列了~~~

回覆 mcl203 的帖子

所以我覺得英文好都是重點之一,成績都是必需。

mcl203 發表於 20-8-23 15:21

7 ~~~
唔知TSL入MSS果D係咩名次呢?

聖私入MSS又係咩名次?
‹ 上一主題|下一主題