用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 hsbc開離岸戶口
樓主: angel_laam
go

[英國] hsbc開離岸戶口   [複製鏈接]

Acatmom 發表於 20-8-27 10:24
我哋都係等唔切,如果直接去到UK開用小朋友嘅學校宿舍地址得唔得?
但香港離岸係聯名戶口,冇小朋友名咁得 ...

你小朋友夠18歲未,夠18就自己獨立係英國開個戶口,直接寄番去宿舍啦,或者親自去銀行拎。

另外我琴日問左hsbc staff, 距話如果家長無開離岸戶口,係香港20萬存款戶口經網上轉帳去小朋友英國戶口每筆交易收7美金,如果100萬存款戶口轉帳費用括免

想請教大家,開英國離岸户雖要交英國住址証明嗎?🙏🙏🙏謝謝

佢差幾個月先18,因為我哋會一齊飛過去,所以想在當地開,唔知有冇人有經驗分享下。大概要等幾耐同埋個地址用小朋友嘅學校宿舍得唔得呢

chriwily 發表於 20-8-26 18:48
我剛收到HSBC電話告知,當地HSBC因疫情同二郵遞延誤關係,依家會先由電郵通知客戶賬戶資料,總共會有4封ema ...

大概要幾耐先有appointment去銀行開户?

angel_laam 發表於 20-8-27 10:35
你小朋友夠18歲未,夠18就自己獨立係英國開個戶口,直接寄番去宿舍啦,或者親自去銀行拎。

另外我琴日問 ...

Yes, 我無英國戶口,每次轉帳去呀女英國戶口£5手續費,佢係即時收到好方便。

bbbusy 發表於 20-8-28 10:38

大概要幾耐先有appointment去銀行開户?

我之前係電話填完申請表後一個月度落行簽名,由簽名起計再一個星期收到UK開戶確認電郵。不過聽其它家長講依家可網上交表申請,你最好打去HSBC問問申請要幾耐。

chriwily 發表於 20-8-28 12:00
我之前係電話填完申請表後一個月度落行簽名,由簽名起計再一個星期收到UK開戶確認電郵。不過聽其它家長講 ...

都好方便啊!      

angel_laam 發表於 20-8-22 14:03
8月頭打去開戶,琴日收電話排15/9幫我電話填表,再約個期去總行開戶。我同職員講阿仔22/9飛,距話到時應該 ...

都揾佢幾次,剛有消息,9月中有電話通知,之後再排開戶

brother4 發表於 20-8-28 14:12
都揾佢幾次,剛有消息,9月中有電話通知,之後再排開戶

我都係約左15/9 電話通知,之後再安排開戶,我叫阿仔到左英國開戶算,因為距22/9飛

bbbusy 發表於 20-8-28 13:58
都好方便啊!

補充: 要先電話,網上或者經由你客戶經理同國際銀行部預約,然後我都等左一個月先再電話填表,計埋前後2個多月開到戶

回覆 angel_laam 的帖子

電話開暫時是港元户囗,大家有開是英鎊户囗?要親身去才有英鎊户囗定係英國開才是英鎊户囗?

angel_laam 發表於 20-8-28 14:15

我都係約左15/9 電話通知,之後再安排開戶,我叫阿仔到 ...

我仔16歲,他自己在英國的Lloyds 開戶口,不需監護人陪同,但要學校出的證明信。https://www.lloydsbank.com/current-accounts/all-accounts/under-19s-account.html

canterlau    發表於 20-9-23 21:18

chriwily 發表於 20-8-28 14:28
補充: 要先電話,網上或者經由你客戶經理同國際銀行部預約,然後我都等左一個月先再電話填表,計埋前後2個 ...

想問吓係唔係要先開咗香港戶口,先可以開離岸戶口

如果經HSBC HK 開離岸當然要先在香港有戶口,而且兩邊都有戶口都方便你容易免費轉錢,只要其中一個戶口係Premier就可以兩邊都享有Premier privilege. 你可以開完英國HSBC離岸後將主戶口定在英國果個戶口,因英國HSBC Premier 只要保留有五萬鎊,咁你香港HSBC就無論幾少$都一樣係Premier. 如果香港HSBC 為主戶口,咁就要一百萬港紙。

golulu2002 發表於 20-9-23 22:16
如果經HSBC HK 開離岸當然要先在香港有戶口,而且兩邊都有戶口都方便你容易免費轉錢,只要其中一個戶口係Pr ...

請教如何將HSBC UK戶口定為主戶口?是否就係將香港戶口link 係英國戶下?

brother4 發表於 20-9-22 11:21
回覆 angel_laam 的帖子
你試下打呢個電話 2233 3888 約做 HSBC嘅英國離岸戶口,可能會快d
我朋友比呢個電話我,叫我直接打去約開阿女英國戶口,我打去之後有職員同我約另一個日期做電話填表,到指定日期果日有中環總行職員打比我,透過電話先入好曬資料,再約日期去中環開戶&比出世紙地址證明,等嘅期間我上網約去分行開我嘅匯豐戶口

6x6=36 發表於 20-9-24 16:34
你試下打呢個電話 2233 3888 約做 HSBC嘅英國離岸戶口,可能會快d
我朋友比呢個電話我,叫我直接打去約開阿 ...

thx,以上做咗_另原來再上去分行開外國幣户囗,因滙豐買賣外滙價不平,會其它銀行取現鈔入那户囗

chriwily 發表於 20-9-23 23:12
請教如何將HSBC UK戶口定為主戶口?是否就係將香港戶口link 係英國戶下?

HSBC會問你用邊面account做主户口。你只要兩邊都開返internet banking,就可以係一邊account睇到另一邊account balance,轉錢就用global transfer,近乎即刻收到~~~

chriwily 發表於 20-9-23 23:12

兩邊戶口Link完后,要打電話比你香港的客戶經理,叫佢幫你set uk 戶口做主戶口,咁以後就會計英國戶口$夠唔夠五萬鎊去keep premium status for all of your WW HSBC account. 唔係計所有戶口加埋總和的。如果主戶口在香港,咁要一百萬港元

golulu2002 發表於 20-9-26 07:21
兩邊戶口Link完后,要打電話比你香港的客戶經理,叫佢幫你set uk 戶口做主戶口,咁以後就會計英國戶口$夠 ...

明白了,多謝哂!
‹ 上一主題|下一主題