用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 屋企有工人姐姐可以教導和交談英文
樓主: kelly6688
go

屋企有工人姐姐可以教導和交談英文   [複製鏈接]

yaijing 發表於 20-8-29 09:50
都唔出奇。 我仔係英文 native, 佢知道 turn on the light 係比較正確,但佢都照話 open the light, 話可以 ...

我女都知 turn on the light 先啱,但硬係慣左 open the light。我直頭喺工人面前糾正女架。但一錯開,要用返10倍effort 糾正女,好辛苦!

yaijing 發表於 20-8-29 09:50
都唔出奇。 我仔係英文 native, 佢知道 turn on the light 係比較正確,但佢都照話 open the light, 話可以 ...
其實都一樣是兩個音

我不靠姐姐,open the light 已經錯得離譜,如果不會用錯,但仍説go to sleep,eat breakfast,big raining,No, I do. 最好也不要考慮。

我聽過有個小朋友話佢姐姐教佢he she it 要用 she dont

我小朋友學校有兩個姐姐湊嘅同學, 兩個都比英文老師投訴, 好多字上堂教極都係改唔到d賓音, 真係大鑊

WinCube 發表於 20-9-10 00:59
我小朋友學校有兩個姐姐湊嘅同學, 兩個都比英文老師投訴, 好多字上堂教極都係改唔到d賓音, 真係大鑊
...

道理係唔會喔。我記得BBC既千禧寶寶特輯入面,做過一個實驗,一對中東母女,小女孩幾歲大,兩個native唔係英文,佢哋口音好勁!咁攝製隊請咗個native英文教佢哋,過一段時間,女女母語口音無晒,媽媽就改唔到。實驗講出小朋友口音係可以改善的。如果果兩個小朋友父母盡早請native教佢哋,咁佢哋口音就可以改善。

我當年呢就搵唔到NET,咁我就俾佢哋睇英文電視,小學就NET小組,兩個雖然口音唔native,但都無賓音。

little_yolky 發表於 20-9-12 00:05
道理係唔會喔。我記得BBC既千禧寶寶特輯入面,做過一個實驗,一對中東母女,小女孩幾歲大,兩個native唔係 ...

我諗都要睇幾大程度願意去學同歸屬感屬於邊度。如果唔係嘅話,外國就唔會有咁多南亞二代口音咁重,亦有唔少北方英國人讀南方口音多嘅學校但依然保留北方口音,但同時亦有一堆係變左南方口音。

香港小朋友普遍唔會對印尼/菲律賓群有歸屬感,加上有接觸香港/其他口音,個腦會傾向揀偏向一邊。

little_yolky 發表於 20-9-12 00:05
道理係唔會喔。我記得BBC既千禧寶寶特輯入面,做過一個實驗,一對中東母女,小女孩幾歲大,兩個native唔係 ...
我相信個case同香港的唔同, 佢地本身係英國長大, 對英語的語音系統已有相當的認識, 只係講出黎個時無特別去講正D音。
而香港一般的學生, 連D音都未分得清, 除非長時間native咁教(唔係一星期兩三堂個種), 否則有港音好正常。

qpalzm 發表於 20-9-13 23:49
我相信個case同香港的唔同, 佢地本身係英國長大, 對英語的語音系統已有相當的認識, 只係講出黎個時無特別去 ...

但JM問題唔係港音,係賓音喔。港音緊係正常,賓音就⋯⋯

little_yolky 發表於 20-9-14 07:32
但JM問題唔係港音,係賓音喔。港音緊係正常,賓音就⋯⋯

理想當然係賓音糾正成正統音, 但比較現實的想法係賓音變返港音, 咁其實對NS的耳朵黎講無乜大分別。

qpalzm 發表於 20-9-14 09:26
理想當然係賓音糾正成正統音, 但比較現實的想法係賓音變返港音, 咁其實對NS的耳朵黎講無乜大分別。
...

最理想緊係咁,但響香港真係要讀國際學校先好D,就算係直資,都要睇自己造化,津校更加唔好提但無論如何,越細個越好。

回覆樓主:

其實工人姐姐會同小朋友講幾多句不同句子?會用多少個詞彙?我自家工人講極都係叫佢食飯,刷牙,用盡都冇五十個詞語。所以我唔明點教小朋友英文?小朋友再大d,同工人各有各生活。
如果請個工人就唸住小朋友語境好,好大機會失望。

回覆樓主:

聽有一個僱主,要求本身係菲律賓做教師既姐姐教讀小六既女數學,但個女根本咁多年冇讀過書咁滯。姐姐教唔掂比阿mum鬧,最後辭職。
如果姐姐可以做教學,唔洗送去國際學校啦

little_yolky 發表於 20-9-14 11:19
最理想緊係咁,但響香港真係要讀國際學校先好D,就算係直資,都要睇自己造化,津校更加唔好提但 ...
近排陪太子上英文堂zoom(津校), 上完之後, 我同佢講呢D字唔好跟老師咁發音… 好似唔係咁好, 但又忍唔住…

qpalzm 發表於 20-9-14 19:35
近排陪太子上英文堂zoom(津校), 上完之後, 我同佢講呢D字唔好跟老師咁發音… 好似唔係咁好, 但又忍唔住… ...

咁好似會令孩子對老師失去信任喎。。。

qpalzm 發表於 20-9-14 19:35
近排陪太子上英文堂zoom(津校), 上完之後, 我同佢講呢D字唔好跟老師咁發音… 好似唔係咁好, 但又忍唔住… ...

咁其實你可以讀返俾佢聽,佢聽得多應該分到。除咗英文,仲要學語言既藝術

bugmum 發表於 20-9-14 12:45
其實工人姐姐會同小朋友講幾多句不同句子?會用多少個詞彙?我自家工人講極都係叫佢食飯,刷牙,用盡都冇五 ...

咁要睇你造化。我請咁多工人,其中有兩個好鍾意同小朋友傾偈。其中一個乜都傾,佢哋好老友。

kelly6688 發表於 20-8-22 12:17
如屋企有工人姐姐可以教導和交談英文,如係你還會報網上學習給她們學習嗎?參考意見(emoji)(emoji)
...
有工人姐姐只會比較大胆, 如發音唔準, 就屎火
我兩個女 無工人姐姐, 但兩個由小學都中學, 每年會參加英詩朗誦
目的唔係要年年攞獎, 只係強化佢地胆量及發音較好

回覆樓主:

其實菲律賓人mother tongue 唔係英文,點解會expect 佢哋嚟教埋小朋友英文....?!
‹ 上一主題|下一主題