用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 網上買嘢可寄學校?
go

[英國] 網上買嘢可寄學校? [複製鏈接]

小女係第一次去英國。日用品及被之類等用品,若安排抵步果日送貨,貨比人早送達學校,請問可怎辦?要事先通知學校嗎?
   11    0    0    0

ync_224 發表於 20-8-22 10:48
小女係第一次去英國。日用品及被之類等用品,若安排抵步果日送貨,貨比人早送達學校,請問可怎辦?要事先通 ...

要嫁!禮貌上應該一早問左學校可否代收才訂比較好。因為你也要知道學校什麼時候有人係度簽收先得。

寄宿學校貨比人早到幾日無問題,寫明係邊個house , 我舊年網上訂校服,第一日到埗D野已經起房內。

回覆樓主:

建議先跟學校溝通, 第一未開學有機會學校未正式有職員on duty, 第二 學校會有辦公時間,weekend未必收貨.。 先問清楚比較穩妥

yuyueng 發表於 20-8-22 11:56
寄宿學校貨比人早到幾日無問題,寫明係邊個house , 我舊年網上訂校服,第一日到埗D野已經起房內。 ...

請問有無訂購日用品,衣服網址推介?
買幾多錢才免費送貨?

我都想知普遍網購網站,因為香港宜家夏天買唔到厚褸

yuyueng 發表於 20-8-22 11:56
寄宿學校貨比人早到幾日無問題,寫明係邊個house , 我舊年網上訂校服,第一日到埗D野已經起房內。 ...
我都想訂校服送去學校,請問使唔使預先同學校講聲先架?

小女係第一次去英國。日用品及被之類等用品,若安排抵步果日送貨,貨比人早送達學校,請問可怎辦?要事先通 ...

-般學校附近有日用品商店,另免費送貨因間間不同,去到揾吓就知

MrsFung 發表於 20-8-22 13:48
買幾多錢才免費送貨?

Mark & spencer
John Lewis and parters
只要買指定金額,就免費送貨。
如果寄去學校,記得寫清楚小朋友的名字、house 名字和 year 幾。訂購前email 通知學校問清楚,等學校回覆你,ok後,才好訂購。

angelleungyp 發表於 20-8-22 20:02

Mark & spencer

謝謝你的資料

買幾多錢才免費送貨?
去 Uniquo UK online 睇下

UNIQLO

PacoMum 發表於 20-8-22 16:58
我都想訂校服送去學校,請問使唔使預先同學校講聲先架?
我以前都有問過學校同監護人公司,佢哋都話其實開學前一星期學校一定有人,我係起我到步前一星期order校服,最後校服比我仔早二、三日就到左學校,早到安全D,開學前幾日到唔使特登通知學校或house master, 寫清楚邊個house 就同你送到上房。

買幾多錢才免費送貨?
我買日用品多數起Amazon UK 買,從無甩漏,我買餅乾、水同即食麵多,皮鞋煲呔都買過,幾乎今日訂明後日就送到。衣物方面香港帶左去所以無特別買,舊年half term break去host family 到住,佢個host dad有帯佢去town 剪頭髮買野,佢又自己撘火車落其他鎮搵同學食飯同行街,果時自己有買衫,買衫都係自己著上身試下好。

回覆樓主:

唔同學校會有唔同安排, 想安全啲 同埋唔好令學校有不良印象, 建議家長都係安排送遞前先跟學校聯絡,email好簡單。
例如係有啲學生宿舍根本唔喺學校範圍內,送貨地址有機會叫你直接送到宿舍。
始終每間學校有自己政策。

我囝囝都係第一年去英國,我先send email 問學校,houseparents 話可以,俾埋學校宿舍收貨的地址及電話(佢自己個手提電話)。我上網訂完嘢之後再將訂單 email 俾 houseparents,佢上星期email回覆我話收晒delivery
‹ 上一主題|下一主題