用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 B1B 自行揀邊2間中校機會大
go

B1B 自行揀邊2間中校機會大 [複製鏈接]

女兒今年升小六, 呈一成績是B1B, 家住將軍澳, 小學在油尖旺. 不知自行應選邊2間中學機會會大些.
   1    0    0    0

回覆樓主:

自行低一線B1C成功機會較大
例如油尖旺循道 東區嘉諾撒/筲官

可考慮 自行SPSS,低調高質band 1A-B,校風純樸,校規少少嚴, 我囡band 1B 成績,有啲體育獎,自行我囡中哂自1自2, 自2 揀spss, 以我所估計,今年收150 form, 因為last day 的number 140左右,自行收54 人,值博率好高,我校級30/127內揀,也可自行入到。

Poyau    發表於 20-8-20 21:43

B1B 成績是否約排全級15-30?

醒目開學勳章

Poyau 發表於 20-8-20 14:59
自行低一線B1C成功機會較大
例如油尖旺循道 東區嘉諾撒/筲官
如果1b入呢2間真係好唔抵

bobbob 發表於 20-8-21 00:33

試同級可自行樓上建議SPSS
HFCC SFCC 九真 亦可考慮

回覆 suzuki12 的帖子

級10-20

Sumwan 發表於 20-8-20 14:22
女兒今年升小六, 呈一成績是B1B, 家住將軍澳, 小學在油尖旺. 不知自行應選邊2間中學機會會大些.
...

前年,油尖旺中文津小B1B(流利英文)自行入上智!

sandylaw617 發表於 20-8-21 01:37
回覆 suzuki12 的帖子

級10-20

自一自二都收,好成功啊!請問是來自一線小學 ? 想知道一下個benchmark

bobbob 發表於 20-8-21 00:33

循道好差咩?我以為都係油尖旺熱門

回覆 傻太 的帖子

循道的校長和老師都好有HEART, 但學生的成績硬係差少少, 唔知係咪谷得太勁, 有反效果

...
問題係,你點知道小朋友係B1B?會唔會係B1A或者B1C?
如果係全校既前22%嗰種,就需要睇嘜學校。

傻太 發表於 20-8-21 09:33
循道唔錯,係好學校。

wmpoon 發表於 20-8-21 09:46
回覆 傻太 的帖子

循道的校長和老師都好有HEART, 但學生的成績硬係差少少, 唔知係咪谷得太勁, 有反效果 ...

循道補底足(3322)拔尖(5+)要努力

2019年
科目 科次 | 5+ | 4+ | 3+ | 2+
中文 106 | [···] 58.5% 95.3% 100%
英文 106 | [···] 53.8% 96.2% 100%
數學 106 | [···] 50.9% 80.2% 100%
通識 106 | [···] 60.4% 92.5% 100%
主科 424 | [···] 55.9% 91.1% 100%
選修 223 | [···] 62.3% 84.8% 96.4%
整體 647 18.5% 58.1% 88.9% 98.8%
科次 647 | 120 | 376 | 575 | 639
人均 6.10 | 1.13 | 3.55 | 5.42 | 6.03

3322 93.4% (99)
22222 97.2% (103)

Good Results in HKDSE 2019
https://www.mckln.edu.hk/news_inner.php?id=288

HKDSE Results 2019

王家爸爸    發表於 20-8-21 17:03

樓上已經有答第一個問號。
但中學部應該唔係KL1的熱門。乙一必中。

...
如果真係B1B生(講如果),其實都幾尷尬下,自行幾乎極難入到KL1的任何一間女津(SMCC油真)或熱門男女校(QES)。其餘……與其自行入不如博大抽獎實在入唔到前述三之一后再乙二?!

其實好簡單,過去幾年同一名次(正負兩個位)去咗邊幾間,基本上就大概知道自己小朋友既去向。

醒目開學勳章

講緊東區嗰2間,循道唔多清楚

王家爸爸 發表於 20-8-21 17:20
其實好簡單,過去幾年同一名次(正負兩個位)去咗邊幾間,基本上就大概知道自己小朋友既去向。 ...
附近五六個,有QES,SMCC,TLGC,WYK各一至兩個……但全部抽入,
然後自己抽,結果係……出人意表

bobbob 發表於 20-8-21 17:24
講緊東區嗰2間,循道唔多清楚
自行都沒必要入循啦,大抽獎放乙二足夠。
‹ 上一主題|下一主題