用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 女女呈一ranking麻麻 (軒銅)
樓主: Mama_B
go

女女呈一ranking麻麻 (軒銅)   [複製鏈接]

newrider1 發表於 20-8-22 17:19
恐怕嘉諾撒和中基都有難度,因為始終收band2生不多(band 1bc為主)。建議倒不如試衛理和劉永生吧。
...

衞理/劉永生同Band 機會較高

回覆 Mama_B 的帖子

請問那一間基灣?

Mama_B 發表於 20-8-20 13:23
女女讀軒銅,呈一平均分86,中文C,其他A,級rank 70頭

初初以為平均分有A就得,後尾爬文先知原來ranking ...
其實Band 2 有何東及維官,轉區唔大機會上到band 1 ..認同自行可試嘉諾撒/鄧肇堅/衛理

多謝各位嘅意見

自行會試嘉諾撒/鄧肇堅,直資會試中華基金

考慮到轉區唔會升band,應該會留返喺原區,始終學校同金文泰/維官/何東有聯繫,應該會安全過轉東區抽公海位

再次感謝各位寶貴意見

回覆 Galinga 的帖子

我唔清楚,朋友只說基灣

Mama_B 發表於 20-8-21 22:33
回覆 王家爸爸 的帖子

B2如果乙一填鰂魚涌嘉諾撒會唔會都太搏?揀邊間會穩陣d?
以前B2乙一填鰂魚涌嘉諾撒,其實係適合既。但係始終升中人數多咗,機會一定低好多。
以B2來講,個人認為金文泰、顯理、衞理、劉永生更加適合。

Mama_B 發表於 20-8-21 22:16
回覆 hkpapa852 的帖子

成績表冇寫名次,好似係級頭三十定五十先有寫....
呀!
忘記了級50名內先會有排名, 有排名先會見到全級人數.......

軒銅今年小五(9月小六個班)只得番~120人, 考級70其實係~60%, 一定係B2, 唔駛諗

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-8-24 15:55
呀!
忘記了級50名內先會有排名, 有排名先會見到全級人數.......

得120人咁少?

回覆 happyhome2009 的帖子

有13x,不過對我哋嚟講應該冇影響

happyhome2009 發表於 20-8-24 21:42
得120人咁少?
如果搵唔到D有排名既同學去問,至少都上校網睇下校務報告。
13X同120人,都差咗~10%人數
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-8-20 13:32
軒銅一向平均分如果無90, 都入唔到頭30名喎!
聽聞今屆呈一大贈送, 視藝都有一堆人攞100分 (好似過往多年最 ...

講起分數, 我都有疑問... 我九龍區小學總平90,考3x/160. 朋友屯門區91分左右考7-8/125.
係咪我份卷太易?

bananaGi 發表於 20-8-27 14:02
講起分數, 我都有疑問... 我九龍區小學總平90,考3x/160. 朋友屯門區91分左右考7-8/125.
係咪我份卷太易?
...

其實冇得咁比。除咗卷深淺,學校計平均分方法,計邊幾科同每科佔比幾多已經又唔同。
例如A學校只計中,英,數,常,4科入平均分,而4科佔比一樣。同B學校計中,英,數,常,VA,music,pth。中,英,數佔9成,常佔6成,va,music,pth可能2,3成咁計已經唔同。

我自己覺得A學校會易拿高d平均分,因為va,music呢d好難拿100分(我指一般學校,當然可能有學校真係會俾100分),特別VA可能80分已經係好靚咁,如果計落平均分已經拉低好多。而常識比較易拿100分,如果佔比大,個平均分又高d。
所以冇得A學校直接比B學校的。

係咪我份卷太易?
...
可以這麽認爲。

係咪我份卷太易?
...

同學之間差異亦有影響

christy2011 發表於 20-8-20 20:42
晤怕中中,金文泰都係個好選舉
依家好多中中4班內有2班英文班。

jlpcilcl 發表於 20-8-27 14:17
其實冇得咁比。除咗卷深淺,學校計平均分方法,計邊幾科同每科佔比幾多已經又唔同。
例如A學校只計中,英 ...
唔好同人地學校份卷比,我朋友係小學行政主任,佢話分數同grade呃人嘅, 重要係你級排名,加上已經係梗局嘅小學教育局內pre s1 排名才有影響。所以,級排名最最最重要。

醒目開學勳章

係咪我份卷太易?
...
駛乜理份卷深定淺,要理嘅係響自己學校考3x算band幾,人哋考第8都唔代表高banding

係咪我份卷太易?
...

除咗卷深卷淺,仲有同學間嘅能力差距,如果大家都好接近,可能差1分已經差十個八個名次了......

Mama_B 發表於 20-8-20 13:23
女女讀軒銅,呈一平均分86,中文C,其他A,級rank 70頭

初初以為平均分有A就得,後尾爬文先知原來ranking ...

想請教你平時有冇外補,讀軒灣的家長又有幾谷呢?

回覆 Galinga 的帖子

以前有補習,不過因為疫情所以農曆年後已經停晒

唔好意思,女女讀軒銅,唔清楚軒灣的家長有幾谷
‹ 上一主題|下一主題