用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖羅撒 vs 油真 vs 聖家
樓主: cmir
go

聖羅撒 vs 油真 vs 聖家   [複製鏈接]

opclk99 發表於 20-8-21 20:17
個個都叻,中四分唔到好科就GG了.....

真的令人卻步,之前都想試試,但係怕中四揀唔到自己想讀嘅科目

opclk99 發表於 20-8-22 01:56
唔好怪在下直接,好多家長真係唔經思考,
自己仔女考十幾二十名,
甚至三十名(1C~2A),

多謝你的肺腑之言,你說得對,選校要考慮是否適合小朋友程度,性格及其他發展。中四選科係重要一環,唔想到時要轉校。

cmir 發表於 20-8-22 10:25
多謝你的肺腑之言,你說得對,選校要考慮是否適合小朋友程度,性格及其他發展。中四選科係重要一環,唔想 ...

選女校已經簡單好多,女仔性格意向相對相近,唔使好似男女校要大混戰~~~

自己仔女考十幾二十名,

自行盡收天下兵器,其實民間都好多兵器,要盡收我估都有啲難度~~~

opclk99 發表於 20-8-22 13:42
回覆 mcl203 的帖子

天下兵器何其多,要最好肯定有啲難度.....只係比喻己FILTER過啫....

最鋒利嘅刀都有生銹嘅一日

opclk99 發表於 20-8-22 17:37
生銹既刀仲大Pan,有破傷風菌。中刀死duck仲慘

例如上智家人開心女兒······引以為鑑

Poyau 發表於 20-8-22 19:52
例如上智家人開心女兒······引以為鑑

可唔可以透露多點?

cmir 發表於 20-8-22 20:07
可唔可以透露多點?

以下分享#16

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3840893&pid=48744785

Poyau 發表於 20-8-22 20:12
以下分享#16

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3840893&pid=4874 ...

我又想請教,例如SMCC, 油真,根據佢地DSE 成績,佢地應該係B1B學校,但係坊間將他們評為B1A, 咁係呢個情況下,阿女B1B應唔應該自行報考?

先不考慮中四選科及自行位少問題

cmir 發表於 20-8-22 20:55

我又想請教,例如SMCC, 油真,根據佢地DSE 成績,佢地應該係B1 ...

這2間自行有一定數量1A生報考(遠多於自行學額),SMCC更加唔洗講,名氣更高。

藍田聖保祿一樣,TKO缺band1中學,跨出去,一係港島一係觀塘,藍聖大熱,觀塘1A女生又係集中考之一。

YWG一樣,DSE近年都跌唔少,但我諗1B自行入到機會好微。

所以好難用DSE衡量考入機會率。

始終傳統名校有一批捧場客。

回覆樓主:

所以要搵間啱程度,又心儀,自行機會又高嘅學校真係好難。仲要諗埋選科,入U比例..... 呢個遊戲真係好難玩

cmir 發表於 20-8-22 22:31
所以要搵間啱程度,又心儀,自行機會又高嘅學校真係好難。仲要諗埋選科,入U比例..... 呢個遊戲真係好難玩  ...

啱程度又心儀,高中選科彈性,應該直資中學啱你要求。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

cmir 發表於 20-8-22 22:31
所以要搵間啱程度,又心儀,自行機會又高嘅學校真係好難。仲要諗埋選科,入U比例..... 呢個遊戲真係好難玩  ...

個人認為,中四選科係重要的,但現階段不比選校重要,為孩子選擇一所"適合"成長的中學更為重要。至於中四選科問題,建議可以去學校"簡介會"與剛升上中四的學生們傾傾偈,你會發現大多數的分享都係話同學們有九成幾以上人入讀到心儀科目,你亦會發現學校係先咨詢所有中三同學的選校意向才設計那個選科"配搭表",個人認為學校係會盡量滿足學生的選科意向而製作出那個選科表,因為學校都想學生選到自己心愛的選修科,從而增加學校整體DSE成績。加上,小孩子實在仲係細,小學能夠接觸到的科目又唔多,中一才有機會讀十幾科,真正嘅"認識"才剛剛開始,要响小六階段就判斷到未來中四選科的"合適度"實在好有難度,若然估算錯係理科人,查實係商科人,那麼入錯一所強理科嘅中學,到頭來也是徒然。

opclk99 發表於 20-8-26 07:41
回覆 YmOra 的帖子

我同意>>>學校係會盡量滿足學生的選科意向而製作出那個選科表,但係所有學生選科意向一 ...

個人認為,選科之"優次"係以成績好嘅揀先應該係正常事,即是"努力讀書"是少不了,其餘時間可以响中一、中二去探索下自己愛讀咩科,有努力有了解,結果相信係如期中嘅機會會大DD,而這份"探索"係好難响小六就可以透徹知曉。另外,如要知道真實選科情況,個人建議不要"盡信"簡介會時校方的表述,要去咨詢一些高中學生,尤其係剛剛升上中四的學生們,他們會給予好多有用的資料供參考,例如我曾到訪過某中學的簡介會,第一年去得知學校只開1班化學2班生物,第二年去便改為2班化學2班生物,同學們皆開心容易咗DD入化學班,個人認為要知道更多更好的資料,務必要响簡介會與用家們索料索料,而非一面倒信晒校方。

自己仔女考十幾二十名,

咁又未必!始終小朋友只係得11、12歲,心智還在成長階段,入了中學又係另一階段,各方面亦會有很大變數。而且小學讀書方法跟中學又有很大分別,好難去估計小朋友嘅進步空間,見不少小學只是中游份子,到了中學突然開了竅,突飛猛進,名列前芧,反而小學級頭的只是一般成績。小朋友係中學讀得好唔好,其實存在有好多因數,包括學校學習氣氛、朋輩影响、教學質素、家長及老師支援等等。

並不質疑你所指例子,但小朋友係中學讀得唔好並不能一概而論。

如依你所言,難道B1C學生去入讀B3中學而年年考級頭就叫讀得開心嗎?作為家長的你有何感受?有多少B1C家長接受到呢?能保證入讀B3中學入到大學心儀科目嗎?但最最最最重要嘅係小朋友德育成長問題,你對入讀B3中學有信心嗎?學校學習氣氛、朋輩影响、教學質素、老師支援有信心嗎?

再退一步,B1C學生去入讀B2中學,就能年年保證讀得好嗎?肯定可以成績中上嗎?

但始終好嘅B1中學過往畢業生無論成績、入大學率、甚至德育方面都有好嘅往績記錄,呢個就係全港家長都渴望可以俾到小朋友嘅,還未入讀就批死讀得唔好、並不適合,似乎武斷左少少。適唔適合,我相信係指學校本身風格,並不是單指學校banding而已。

作為家長,有幾多個唔會祈望自己小朋友向好果邊發展呢?

小朋友B1幾多係咪教育署出左白紙黑字話你知呢?我相信只是一個估計,既然是一個估計,咁就唔好妄自菲薄覺得你小朋友入了心儀中學跟唔上,反而俾多D信心、鼓勵、支援、關心佢,又點會讀得唔好、唔開心呢!

‹ 上一主題|下一主題