用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 DBS 小學校長推薦信
go

DBS 小學校長推薦信  

想請教.....如果有幸有小學校長寫比DBS (男拔中一) 的推薦信的話...1) 入到中一的機會有幾大呀?
2) 有無最後落選的情況? 如果有,主要係乜野原因??

回覆樓主:

DPS/APS每年不少畢業生升讀DBS
如屬此兩校校長推薦信必增入讀機會

Arabellahk    發表於 20-8-21 23:35
王家爸爸    發表於 20-8-21 09:16

imtschl 發表於 20-8-19 14:10
想請教.....如果有幸有小學校長寫比DBS (男拔中一) 的推薦信的話...1) 入到中一的機會有幾大呀?
2) 有無最 ...

APS每年有份被小學校長推薦去DBS面試既當中都有唔少落選啦!

如果只係普通學校,校長推薦更加唔好有期望 
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

相信推薦得都有50%機會掛

名校有希望,普通學校就希望不大了。還是要小朋友夠優秀

除咗APS/SFA/KTS之外,仲有邊間小學係DBS的「大戶」呀?

imtschl 發表於 20-8-21 12:55
除咗APS/SFA/KTS之外,仲有邊間小學係DBS的「大戶」呀?
DPS

Arabellahk    發表於 20-8-21 23:35
Poyau    發表於 20-8-21 13:18

一向大戶只得APS同DPS
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

2020年 TSL 4 KTS 3

TSL
https://www.plkctslps.edu.hk/tc/students-student_sspa.php

KTS

Poyau 發表於 20-8-21 13:28
2020年 TSL 4 KTS 3

TSL
今年好似KTS升中不如往年。唔知有冇叩門後update版本?

b3410 發表於 20-8-21 14:40
今年好似KTS升中不如往年。唔知有冇叩門後update版本?

KTS未見叩門後更新分享

SFA2020: 好似10個左右

captain0tsubasa 發表於 20-8-21 18:19
SFA2020: 好似10個左右

SFA多過上年8人

SFA 2019 SSPA Boys' Results
http://www.sfaeps.edu.hk/PHPweb/_internet/_upload/sfa/special_news/2/2018-2019_Secondary_School_Places_Allocation_Result.pdf

Poyau 發表於 20-8-21 18:49
SFA多過上年8人

SFA都收唔少,2017年有10個

Poyau    發表於 20-8-21 20:04

YWPS應是其中的大戶

hkpapa852 發表於 20-8-19 18:09
APS每年有份被小學校長推薦去DBS面試既當中都有唔少落選啦!

如果只係普通學校,校長推薦更加唔好有期望 ...

關校長剛退休了!她真是超有魄力

以後不知會否影響校長推薦的成效?

SFA有推薦信入
DBS/SJC
堅得

Poyau 發表於 20-8-21 18:49
SFA多過上年8人

2017 10
2018 4
2019 8
2020 11

Poyau    發表於 20-8-24 15:42

b3410 發表於 20-8-21 14:40

以往暑假期間都會有update版本,但今年應該校隊都無得返學校訓練,所以影唔到出嚟,或者要等開學後final version了。

回覆樓主

Dbs 校長推薦 early bird 特別場會係幾時interview? 唔知會唔會因疫情受影響?