用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有跨境生學校合併五年級及六年級兩次呈分為一次 ...
樓主: 高達紅色
go

有跨境生學校合併五年級及六年級兩次呈分為一次 [複製鏈接]

天使之心02 發表於 20-8-18 23:02
我重係未理解到
想知已呈一的學生、幾時再呈二?

據報道應該明年1月中前

高達紅色 發表於 20-8-18 16:52
教育局首席助理秘書長容寶樹今日以「疫情下的中一派位呈分試」為題撰文,指部分有跨境學生的學校可能因種種 ...

我睇完單新聞真係火都嚟啊!即係點啫?學校唔知點做?家長又好無奈!
真係戥今年啲小六學生及家長擔心!

天使之心02 發表於 20-8-18 23:02
我重係未理解到
想知已呈一的學生、幾時再呈二?

即係話, 總之我要照舊照計兩次呈分, 話之你點計D分俾我
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-8-19 14:23

即係睇自己學校點樣安排
所以唔駛再等教育局,等學校出通告。

whatsapp group分享,但edb搵唔到

deleted

菲力cat 發表於 20-8-19 14:30
即係睇自己學校點樣安排
所以唔駛再等教育局,等學校出通告。

等學校通告
有跨境生 呈分可二合一
無跨境生 呈二可考試或只用SBA

kirstyau 發表於 20-8-19 14:59
whatsapp group分享,但edb搵唔到
最重要果段睇唔清楚

cafeva 發表於 20-8-19 15:03
最重要果段睇唔清楚

留待大家Fact Check

回覆樓主:

教育局公佈關於升中最新安排:
https://www.edb.gov.hk/tc/about-edb/press/insiderperspective/insiderperspective20200818.html

菲力cat 發表於 20-8-19 15:25
教育局公佈關於升中最新安排:
https://www.edb.gov.hk/tc/about-edb/press/insiderperspective/insiderper ...
似乎EDB已刪咗呢篇嘢
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-8-19 16:05
似乎EDB已刪咗呢篇嘢

原來已經改左,我DeL返先

kirstyau 發表於 20-8-19 15:10

留待大家Fact Check

Tks
有關無跨境學童學校的安排個段,係咪表示呢d學校需要交呈二?(日期是15/1/2021前)?

XDXD3 發表於 20-8-19 19:18
Tks
有關無跨境學童學校的女排個段,係咪表示呢d學校需要交呈二?(日期是15/1/2021前)?
...

相同理解

有跨境生,本地生已經7月初考完了呈一,原計畫跨境生9月回校補考,現在疫情變化,跨境生最早也要10月後才能回到學校,現在學校計畫9月開始網課6年級的內容。不知道這樣的情況會怎麼處理,好暈啊

hkpapa852 發表於 20-8-19 16:05
似乎EDB已刪咗呢篇嘢

出左一日就刪改,即係點呢

sunnygirl 發表於 20-8-19 22:16
出左一日就刪改,即係點呢

又復活番

一句講晒, 總之我(EDB)要你地交分數, 你地D分點嚟唔關我事, 自己諗掂佢

hkpapa852 發表於 20-8-20 09:26
又復活番

一句講晒, 總之我(EDB)要你地交分數, 你地D分點嚟唔關我事, 自己諗掂佢

如果一日唔復課,冇面授課,P6都唔會有默書小測參考,真係唔知點用平時分推算(極度反對),如用返P5推算,甘索性交呈一 一次咪得囉

kirstyau 發表於 20-8-20 12:22
如果一日唔復課,冇面授課,P6都唔會有默書小測參考,真係唔知點用平時分推算(極度反對),如用返P5推算 ...
我估就係EDB 諗, 就算開學面授時, 又唔知幾時又會因疫情CALL 停學, 到時VA又好, MUSIC 又好, 都唔知點計分, 索性趁現在比定心理準備學校, 到時TOUCH WOOD有咩事又停時, 就叫學校佢地自己玩掂去 (交名次).
奇蹟只會發生在永不放棄的人身上~~ 8-)

kirstyau 發表於 20-8-20 12:22
如果一日唔復課,冇面授課,P6都唔會有默書小測參考,真係唔知點用平時分推算(極度反對),如用返P5推算 ...

有小學要交功課 計功課成績?
‹ 上一主題|下一主題