用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問呈一校內b2頭係咪自行報b1-2A都好危?結果最⋯ ...
go

請問呈一校內b2頭係咪自行報b1-2A都好危?結果最⋯ [複製鏈接]

後去了區內b1 津校

睇返呢個post, 感觸良多
差不多就黎一年時間
小朋友呢一年由大包圍報直資1c, 結果全部落空,繼續努力,呈3 sure band 1 去大抽獎,好彩去到區內band 1 英中,感觸係由頭到尾都未諗過可能入到的一間中學
當然遊戲規則亦有人失望,但我覺得始終比心機係學業上,始終收獲都係自己嘅,遊戲規則當然要熟悉,但努力學業始終有機會的
最後我覺得小朋友真係好奇妙,小兒竟然可以由小四band3B到呈三band1A, 所以大家都唔使咁快放棄,努力仲有希望的

小朋友小學普通banding, 估計band1係30-40%到
小朋友呈一比佢突飛猛進到b2頭,老師話爭0.幾分去到b1尾,問題係由小四下學期至小五上學期都只係b2中間,還各有一科唔合格,雖然今次大部份都A/B, 但係咪自行報b1-2A 都好危?假設真係冇呈二,目標係培基、鄭榮之或沐恩自行有冇機會?

另外想問吓咁爭0. 幾分會唔會同學校求分有得傾?即係佢呈上去個弟次係咪fix 死無可能增加?
好想自行可以解決左佢,唔使等到七月

4    0    0    0

回覆樓主:

報直資培基仍可自行選兩間官津

回覆樓主:

自行次第指申請人之間排名
校內呈分排名對次第有影響
不過最重要係各申請人成績

醒目開學勳章

培基照報,反正直資報幾多間都得,攞個經驗。
自行兩間1間1C、1間2A。
如果2A收左,你甘心讀呢間先好揀。

如果係大埔邊緣人呢幾間都可能難少少,除非係兩舊嘅邊緣人啦。

高達紅色 發表於 20-8-18 16:20
小朋友小學普通banding, 估計band1係30-40%到
小朋友呈一比佢突飛猛進到b2頭,老師話爭0.幾分去到b1尾,問 ...

每間學校b1人數已經限咗%,例如頭30名b1,你係第31名就係b2頭,咁如果求分成功咗,咁你變咗30名,原先考30名嘅就變咗31名......咁佢咪好慘

conniecheung 發表於 20-8-18 21:14
培基照報,反正直資報幾多間都得,攞個經驗。
自行兩間1間1C、1間2A。
如果2A收左,你甘心讀呢間先好揀。

請問妳覺得鄭還是沐是1C? 其實本身住大埔唔近市中心,兩間搭車都差唔多,去過鄭info, 印象好似活躍過沐

醒目開學勳章

高達紅色 發表於 20-8-18 23:03
請問妳覺得鄭還是沐是1C? 其實本身住大埔唔近市中心,兩間搭車都差唔多,去過鄭info, 印象好似活躍過沐
...

鄭 近年DSE跌左,可能未必有1C,不過仲係英中...
如鄭同沐恩,我會偏向沐恩。

gigayan 發表於 20-8-18 22:49
每間學校b1人數已經限咗%,例如頭30名b1,你係第31名就係b2頭,咁如果求分成功咗,咁你變咗30名,原先考30 ...

我都贊同,但其實現banding 都係估算,因為有幾個內地生未考,都唔知點
不過想知自行爭一個次第係咪爭好遠?始終有面試,雖然話唔定要Xoom

conniecheung 發表於 20-8-18 23:06

我也覺得沐恩好啲,但就係咁覺得資助學校睇次第好重,而沙田b1,b2-1c 有大量選擇,好似鄭機會大啲

至於培基其實最想自行就入到,有機嗎?假如不好彩要去到大抽獎都派不好,再扣門又有機嗎?假如保持1C-2a?

高達紅色 發表於 20-8-18 23:16
我也覺得沐恩好啲,但就係咁覺得資助學校睇次第好重,而沙田b1,b2-1c 有大量選擇,好似鄭機會大啲

至於培 ...
機會不大,培基每年叩門人數多於300,餘額只剩少量。

醒目開學勳章

高達紅色 發表於 20-8-18 23:16

至於培 ...

機會唔大都照叩,無計自己鍾意!
你自行兩間報沙田區,大抽獎留在大埔?

conniecheung 發表於 20-8-18 23:06

鄭榮之2019年整體2+同恩主教相約

2019年 鄭榮之 | 恩主教
中文2+ 97.2% | [·]
英文2+ 99% | [·]
數學2+ 96.3% | [·]
通識2+ 100% | [·]
主科2+ 98.1% | [·]
整體2+ 95% | >95%
22222 [·] | 90.7%

鄭榮之 2019年
http://www.cwgc.edu.hk/site_category/Reports/SAR_index.html

School Annual Report 2018-19 (p.14)
http://www.cwgc.edu.hk/site_category/Reports/material/School%20Annual%20Report/2018-19/sar1819.pdf

恩主教 2019年
http://valtorta.edu.hk/Content/03_school_info/document/style01/index.aspx?ct=document&styleId=1&nnnid=27

Annual School Report (2018-2019) (p.16)
http://valtorta.edu.hk/download/document/2019110100241442369761726434321.pdf

http://valtorta.edu.hk/CustomPage/paragraphGroup.aspx?ct=customPage&webPageId=66&pageId=145&nnnid=84

Highlight 0:35
https://youtu.be/f9KU773DOFU

感恩! 2019年文憑試成績
各科平均合格率高於95%

醒目開學勳章

Poyau 發表於 20-8-19 00:33
鄭榮之2019年整體2+同恩主教相約

2019年 鄭榮之 | 恩主教

即係B2A?

conniecheung 發表於 20-8-19 00:38
即係B2A?
相若,正常一間英中有需要隱瞞3322比率嗎?

conniecheung 發表於 20-8-19 00:38
即係B2A?

鄭2019年同沙田幾間B2熱門差不多

2019年 鄭榮之 | 馬聖 | 馬崇 | 胡忠
數學4+ 43% | 47% | 45% | [···]
通識4+ 46% | 59% | 33% | [···]

中文2+ 97.2% | 99% | 100% | [···]
英文2+ 99.0% | 97% | 96% | [···]
數學2+ 96.3% | 95% | 95% | [···]
通識2+ 100% | 100% | 96% | [···]
主科2+ 98.1% | 97.8% | 95% | [···]
整體2+ 95% | [···] | 95.3% | 達95%
3322率 [···] | [···] | 41.6% | 44.4%

醒目開學勳章

Poyau 發表於 20-8-19 01:06
鄭2019年同沙田幾間B2熱門差不多

2019年 鄭榮之 | 馬聖 | 馬崇 | 胡忠

呢個清晰D,thanks

conniecheung 發表於 20-8-19 00:06
機會唔大都照叩,無計自己鍾意!
你自行兩間報沙田區,大抽獎留在大埔?
...

大抽獎仲考慮緊,老實住大埔就梗局,而且有車可以車小朋友去沙田返學都無問題,如果真係要轉區就去沙一短租半年囉。
不過其實沐恩或恩主教我地都鐘意,而又覺得同沙田幾間b2差不多
而且轉區係咪對呢啲邊緣人好不利呢?而且沙田唔熟呀!住左大埔十幾年,都係上年只睇過一間鄭榮之,而且太太仲話佢讀書時候名校黎架喎

醒目開學勳章

高達紅色 發表於 20-8-19 01:49

大抽獎仲考慮緊,老實住大埔就梗局,而且有車可以車小朋友 ...

有心水就好辦,自一沐恩,自二恩主教,再報直資培基。
大抽獎 到時再諗!
‹ 上一主題|下一主題