用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 2021 英國Year 9 搵學校
樓主: bbeasy25
go

[英國] 2021 英國Year 9 搵學校   [複製鏈接]

有學校唔selective?咪即係人人都收?

想請教吓Bromsgrove school係咪selective? 見唔係好多人講,可唔可以比啲意見?

回覆 kct18 的帖子

當然唔會,但事實係有學校會收唔同level嘅學生,有啲只收最top嘅學生。

純粹for reference,Malvern College common entrance pass mark只係50%(有啲要成70%以上)。而Malvern亦都講明佢想收a broad range of talents,而唔想淨係收成績好嘅學生。咁可以infer考Malvern無咁難,但係咪入硬都唔一定。

Some say Bromsgrove is "reasonably" selective academically (so neither super-selective nor non-selective). It is not an academic hothouse so I guess they are prepared to accept pupils of varying abilities.
值得注意係Bromsgrove sixth form有IB,有A level又有BTEC讀。好處係多啲選擇多啲flexibility,壞處係唔知會唔會over stretch個faculty(因為唔同學制課程都唔同,應該要唔同嘅老師教)。太detail我就唔清楚,要等用家同你分享喇。

我見話Bromsgrove 有超過三成國際生,如果入year 9,咪好似讀國際學校多過似去英國讀書。唔知佢個三成會唔會集中喺sixth form?或其他班別都一樣咁多國際生?

我相信應該大致係平均每年咁分配,不過真係要預咗唔少香港/內地人。至於「國際化」就間間學校都會想做(因為對英國人嚟講都係一個selling point)。重點係佢點控制個國際mix。例如早十年,Roedean就俾人詬病有成30%內地人(咁跟住換咗校長,改咗policy,近年收少好多)。

kct18 發表於 20-10-5 19:01
我見話Bromsgrove 有超過三成國際生,如果入year 9,咪好似讀國際學校多過似去英國讀書。唔知佢個三成會唔 ...

要留意,Bromsgrove 好似11月就offer,要考慮呢點

我就考慮唔報,因為唔係我目標

依個係一個問題,如果有幸佢收你,但又想等其他學校,兩難

現在報咗4間,希望有1間收

bbeasy25 發表於 20-10-5 20:59
現在報咗4間,希望有1間收

請問你報邊四間?係咪要分三個level咁揀好啲?

kct18 發表於 20-10-6 00:49
請問你報邊四間?係咪要分三個level咁揀好啲?

我無分level報,據agent 2間超熱門,1間熱。另一間比較有信心,因為interview 時叫小朋友揀佢地做首選,學校非常適合

大家有無報定BACKUP的學校? AGENT話下年好多人會去英國
您的孩子不是你的敵人,當孩子表現最壞的時候,也常是他最需要幫忙的時候了。

MyTeddyBear 發表於 20-10-6 12:45
大家有無報定BACKUP的學校?
AGENT話下年好多人會去英國
有一間backup

bbeasy25 發表於 20-10-6 14:06
有一間backup
我也報了二間BACKUP,其餘也報了四間心水的,希望盡快有好消息!
您的孩子不是你的敵人,當孩子表現最壞的時候,也常是他最需要幫忙的時候了。

bbeasy25 發表於 20-10-6 14:06
有一間backup

backup 的學校如果十一月早出offer, 要一個term fee留位費,咁俾唔俾?最心儀的又要12月至1月才有消息。。。

Yeahp 發表於 20-10-6 14:51
backup 的學校如果十一月早出offer, 要一個term fee留位費,咁俾唔俾?最心儀的又要12月至1月才有消息。。 ...

可以向學校申請延期付款的,如果未等到心儀的出OFFER,應該會交左留位費先!

MyTeddyBear 發表於 20-10-6 15:13
可以向學校申請廷期付款的,如果未等到心儀的出OFFER,應該會交左留位費先!
...

申請延期比訂普遍嗎?
有機會放你去waiting list 嗎?

Yeahp 發表於 20-10-6 15:24
申請延期比訂普遍嗎?
有機會放你去waiting list 嗎?
上年大仔報名時嘗試了延期二星期,最後等到心儀的! 今年幫細囡報學校也會選擇公佈日子差不多才報,但是女校多人報名,所以我也報多了幾間。

MyTeddyBear 發表於 20-10-6 15:41
上年大仔報名時嘗試了延期二星期,最後等到心儀的! 今年幫細囡報學校也會選擇公佈日子差不多才報,但是女校 ...
如何知道公佈日子? Agent 都無比到確定日子
‹ 上一主題|下一主題