用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 有關 giffgaff 電話卡
go

[英國] 有關 giffgaff 電話卡  

唔好意思,弱弱一問

想請教各位家長有關此電話卡問題,我知可以係香港幫子女用香港credit card增值,我想係香港直接用desk top幫個仔activate張卡,想請問吓:

1. Activate 後需要幾耐才可用?
2. 個英國電話號碼會係開户時直接比,定經sms比?
3. 一般嘅plan 以30日計,需要增值時是否會於夠期前1-2日通知,定要自己計?
4. 如放假期間,又撞正夠期增值,我係咪不用理會佢,到返去時再增值便可以?
5. 計30日,由增值日開始計?
6. 英國電話號碼繼續用,對嗎?

因原本係用鴨記UK 3嘅電話卡,但諗諗吓,遲吓佢可能需要自己聯絡學校校車司機,鴨記UK 3張電話卡只可以接電話,不能夠打出,所以先想幫佢揾定張好嘅電話卡

感謝各位幫忙比意見。

ElainAiolia 發表於 20-8-17 13:25
唔好意思,弱弱一問

想請教各位家長有關此電話卡問題,我知可以係香港幫子女用香港credit card增值,我想 ...

唔知宜家有冇改,2~3年前經驗:
1. 可以係香港activate,即刻用得
2. 冇記錯收到張咭至知電話號碼
3. 你自己可以enable auto recurrent plan,亦可自己人手每月續plan,幾時upgrade/downgrade都可以
4. 放長假期前disable auto recurrent plan就得,回英前先再績
5. 應該每月計
6. 可以keep住號碼,最好有10鎊8鎊喺account內

回覆 ElainAiolia 的帖子

唔知你訂咗卡、或收到卡未?  我 7/21 訂,今天仍未收到。

1. Activate 後需要幾耐才可用?約30mins-1hour

2. 個英國電話號碼會係開户時直接比,定經sms比?
收咭後啟動電話號碼,如果冇就可能要 after activated

3. 一般嘅plan 以30日計,需要增值時是否會於夠期前1-2日通知,定要自己計?
Login 入account 可以睇到,我仔自己收email / SMS reminder, 但佢唔係好記得。 所以出發前一日先至好增值。

4. 如放假期間,又撞正夠期增值,我係咪不用理會佢,到返去時再增值便可以?
Yes (今年三月中返嚟一直都未俾錢)

5. 計30日,由增值日開始計?
Yes

6. 英國電話號碼繼續用,對嗎?
Yes

yiphalook 發表於 20-8-17 13:44
唔知宜家有冇改,2~3年前經驗:
1. 可以係香港activate,即刻用得
2. 冇記錯收到張咭至知電話號碼

感激你

chuyuencheung 發表於 20-8-17 13:48

唔知你訂咗卡、或收到卡未?  我 7/21 訂,今天仍未收到。

幫我搞升學個agent比我,所以我有係手,不過未activate

meemeefung 發表於 20-8-17 14:02

1. Activate 後需要幾耐才可用?約30mins-1hour

唔該晒你(emoji)(emoji)

溫馨提示,喺香港係 activate 唔到張卡,要人係英國先至得。另外記住擺錢買goody bag, 而不是入落credit account.

meemeefung 發表於 20-8-17 14:10
溫馨提示,喺香港係 activate 唔到張卡,要人係英國先至得。另外記住擺錢買goody bag, 而不是入落credit ac ...
宜家唔知,兩年前貪得意試下喺香港activate係得嘅

有apps 可以看到account 情況,好方便

溫馨提示,喺香港係 activate 唔到張卡,要人係英國先至得。另外記住擺錢買goody bag, 而不是入落credit ac ...

1年前經驗,我起香港做啟動,用香港普通VISA信用卡買Plan,唔洗人起英國,全部野起香港搞掂,好方便好易搞。落機即刻用到。

我個女用了一年都ok, 每個月幫她交費

chuyuencheung 發表於 20-8-17 13:48

吓!我哋8/2先訂咋!
咁咪有排都未收到 (emoji)

可以係香港activate張卡㗎,不過個地區code係唔同

raytong 發表於 20-8-17 15:23
有apps 可以看到account 情況,好方便

Apps好似要係果邊先可以download同用

Same here.

回覆 gdluck777 的帖子

坦白講,八月先訂,應該九月頭都唔會收到。

我都睇緊 worst case 要到機場才買。

ElainAiolia 發表於 20-8-17 15:45
Apps好似要係果邊先可以download同用

唔知現有否改變download apps, 但我仍然可以在香港用apps看account情況和用credit card 幫我個女增值;另外我和個女可以同步看apps account 資料

是不是要active 後才有號碼?

我也等了3個星期, 現在好像沒有空郵喔

吓?!7/21到 e + 未收到?!我 10/8 有排等!!見 email 寫5~8日收到!