用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 Delete
go

Delete

Delele

canterlau    發表於 20-8-17 14:23

回覆樓主:

叫妳朋友去搜尋一下OT的新聞就知道是很缺人手,各機構都在搶人

QQ_PAPA 發表於 20-8-17 10:01
代朋友問, 有什麼方法可以報入番dental 呢   
佢女今年DSE, 夠晒分入dental, 個女無乜主見, 讀邊 ...

我都有叫佢留意下有關新聞, 佢話原來依家多咗好多機構開辦, 到4年後讀完, 競爭好大

回覆樓主:

請問新開學位有多少個?

https://topick.hket.com/article/1836302/9%E5%A4%A7%E9%86%AB%E7%99%82%E5%B0%88%E6%A5%AD%E3%80%802030%E5%B9%B4%E6%96%99%E7%BC%BA%E4%BA%BA%E6%89%8D

OT 缺人呀, 未飽和.

佢女今年DSE, 夠晒分入dental, 個女無乜主見, 讀邊 ...

個學生自己無做好功課,也沒有考慮清楚自己想讀甚麼,而家話後悔其實相當無謂。

而家可以考慮quit U 明年再報過牙科,不過提醒一句,牙科收生分超高 (好似高個醫科), 再報要將DSE 分數打折扣都幾冒險。

Cherishvalue 發表於 20-8-17 14:11
個學生自己無做好功課,也沒有考慮清楚自己想讀甚麼,而家話後悔其實相當無謂。

而家可以考慮quit U 明年 ...

好, 我轉告她, 唔該晒大家

好似冇乜可能喎!
1. 牙科收分超高
2. 牙科 interview超難, 夠分但面試衰左一樣唔收你!

你排A1 A2 A3學校老師冇意見㗎咩?OT排先過牙科,就算你係DSE狀元, 牙科interview你又得咗, 都入唔到牙科啦。

FS    發表於 20-8-17 16:04

港大牙科同ot要求嘅成績,
爭好遠好遠喎, 大家都係計best 6

港大牙科分數

Upper quartile    38
Median               37
Lower quartile    36
Lowest                36

OT分數

Median                33
Lower Quartile    32

bbtung 發表於 20-8-17 15:41
好似冇乜可能喎!
1. 牙科收分超高
2. 牙科 interview超難, 夠分但面試衰左一樣唔收你!

佢因為疫情無回校, 連老師advice 都無
4年後係競爭大咗, 東華早一兩年已經開咗OT, 好似今年又有OU, 明愛添

FS 發表於 20-8-17 16:05

佢best 6 好似有37-38

QQ_PAPA 發表於 20-8-17 16:58
佢因為疫情無回校, 連老師advice 都無  
4年後係競爭大咗, 東華早一兩年已經開咗OT, 好似今年又 ...

其實考到這個分的學生,斷估唔需要等到見到老師才可以攞到意見點選科, 網上資訊這麼多,學校亦應該有學長可以分享經驗, 點會話無advice而選錯科到而家至來問點算。

Cherishvalue 發表於 20-8-17 17:51
其實考到這個分的學生,斷估唔需要等到見到老師才可以攞到意見點選科, 網上資訊這麼多,學校亦應該有學長 ...

就係發生咗

QQ_PAPA 發表於 20-8-17 16:59
佢best 6 好似有37-38

都够分入醫學院啦

fcy888 發表於 20-8-17 18:35
都够分入醫學院啦

浪費

QQ_PAPA 發表於 20-8-17 18:36
浪費

咁又吾係個個都鍾意MBBS 嘅

37, 38係咪加分制之後計出嚟架?

註:牙科加分制後LQ 都要42分喎

王國會長

既然當初無所謂, 無謂后悔

王國會長

FS 發表於 20-8-17 16:05
港大牙科分數

Upper quartile    38
Median               37
Lower quartile    36
Lowest                36

2019 HKU BDS 42-47 喎

瑩瑩老豆 發表於 20-8-18 00:15