用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2020直資中學DSE成績
樓主: jmk2012
go

2020直資中學DSE成績   [複製鏈接]

schrodinger 發表於 20-9-15 00:07
51人只係no. of offers,GCE AL學生可以不同院校都有offers,故會重覆計算。

實際三大人數可能只係40幾人 ...

假如人數90附近可能係92人如下:

取錄 DSE + GCE AL
考生 71 + 21^ = 92
三大 19 + 32 = 51
八大 36 + 39 = 75
本地 44 + 40 = 84

DSE
三大 19/44 = 43% 公布相符
八大 36/44 = 82% 公布相符
聯招 44/71 = 62% 公布相符

升讀三大
DSE 19 + GCE AL 21 = 40
40/92 = 43.5% around half?

^ 據校務報告上年G11 21人考IGCSE

Poyau 發表於 20-9-15 01:18

當中仲有啲外國U,完全一個都放棄實在太可惜了。所以,重重疊疊嘅資訊,望吓就可以了~~~

Poyau 發表於 20-9-15 01:18

21人考GCE AL, 但32人经GCE AL入3 大, 既可能有11人是考DSE和GCE AL而经GCE AL入3大.
考DSE 而入到3大這边人數是19+11 = 30 (out of 71 人), 咁DSE 班入到3大率便是42%了.

應是今年新派直資第一, 港同也望塵莫及, 還未算那些去了牛劍美加名大...真了不起..........

schrodinger 發表於 20-9-15 02:12
對直資黎講,感覺講DSE意義未必好大,講畢業生出路更有參考價值。

主要係部份直資係有其他公開試考,唔係 ...

- 雖是直資, 但仍受資助, 所以不能有太多不考DSE
- 但如讀DSE課程, 但又不重见, 而主力考GCE AL , 而最后靠GCE AL 入3大, ... 目的有点...

schrodinger 發表於 20-9-15 02:00
估計今年不止有21人考GCE。

其實若佢公佈係有約50%畢業生讀三大,咁我唔知點去懷疑,最多around half係45 ...

我就未聽過有學校會咁樣報告成績

你未聽過唔代表無, 睇睇YWGS 既升學分佈:

http://www.ywgs.edu.hk/university-offer

點解HKU有AD/HD?

不過YWGS叫有良心, 會講明係AD/HD, 咁大家就知其實佢堆唔係正宗HKU既UGC degree, 更多既, 只係會收收埋埋欖炒

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

schrodinger 發表於 20-9-15 02:12
對直資黎講,感覺講DSE意義未必好大,講畢業生出路更有參考價值。

主要係部份直資係有其他公開試考,唔係 ...

任何雙學制直資中學, 有最少一半學生要考DSE, 即係大部份人, 如果咁樣都叫意義不大, 咁學校辦嚟做乜?

現實中, 無一間學校承過只有成績好既學生至可以讀DSE以外既學制, 如果夾硬話讀non-DSE既學生一定係叻D個班, 只可以話係主觀感覺, 唔係事實. 至少相關中學都唔會承認

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

twhkleung 發表於 20-9-15 12:30
21人考GCE AL, 但32人经GCE AL入3 大, 既可能有11人是考DSE和GCE AL而经GCE AL入3大.
既有考DSE 而入到3大 ...

如果A校20%入三大Medic/Law/BBA, 同B校30%入三大Engineering

邊間叫好D?

若真係有11個同學又DSE又GCEAL,咁就真係堅實基礎去支持唔應該選讀DSE了。經DSE入唔到3大,GCEAL又搞掂。若果JUPAS和GCEAL都入唔到3大,甚至8大都唔收,但又入咗Oxford,Imperial,人生更戲劇~~~

mcl203 發表於 20-9-15 13:27
若真係有11個同學又DSE又GCEAL,咁就真係堅實基礎去支持唔應該選讀DSE了。經DSE入唔到3大,GCEAL又搞掂。 ...
又唔好咁講, 入3大某D科目既要求, 其實仲高過入牛劍

hkpapa852 發表於 20-9-15 13:49
又唔好咁講, 入3大某D科目既要求, 其實仲高過入牛劍

啲數據咪反映咗,任何可能性都有可能存在囉~~~

hkpapa852 發表於 20-9-15 12:59
如果A校20%入三大Medic/Law/BBA, 同B校30%入三大Engineering

邊間叫好D?
如果你問我, 我会話B, 因我想讀Engineering 多d, 哈哈
話說回來, 如果只得這個數去比較, 其它乜都唔俾, 咁我会話A勁d, 因佢有一批叻仔叻女, 但主流成績可能比唔上B, 而B就成績平均, 但只有中等水平.

最后當然睇餸食飯, 自己小朋友係边d料就選返同水平啦當然!

醒目開學勳章 王國長老

"Through JUPAS (main round), over 62% of our DSE graduates received offers, among which 82% are from UGC-funded universities, and 43% are from HKU, CUHK and HKUST."

先唔分析DSE VS GCE人數, 想研究下無JUPAS OFFER嘅38%學生, 去左邊? 唔通連JUPAS都無申請, 只申請海外?

Charlotte_mom 發表於 20-9-15 15:57
"Through JUPAS (main round), over 62% of our DSE graduates received offers, among which 82% are from ...

是否38% 無3322 符合唔到入大學資格?

Charlotte_mom 發表於 20-9-15 15:57
"Through JUPAS (main round), over 62% of our DSE graduates received offers, among which 82% are from ...
其實到底JUPAS入3大既比例, 係:
62%x82%x43%=~21.86%

定係:

62%x43%=26.66%

呢?

回覆 hkpapa852 的帖子

喺無大數同明細下,一堆數字,睇唔到個whole picture...

當然,令(潛在)用家睇唔到whole picture, 可能先係原意。

schrodinger 發表於 20-9-15 16:56
好奇怪對WKF既資料,充滿懷疑既態度。其實WKF係咪曾經試過數據作假,令EK咁多人對佢懷疑?

先講返重點: 成 ...

你自己都話唔否定佢係數字上玩藝術,點解要咁做,咪就係一個藝術家用老舊思想去表達一啲嘢,囉!

藝術就係藝術,何必要遷就他人,若用意如此~~~

schrodinger 發表於 20-9-15 02:00
估計今年不止有21人考GCE。

其實若佢公佈係有約50%畢業生讀三大,咁我唔知點去懷疑,最多around half係45 ...

上年網頁寫70個英國取錄vs.校訊11
UCAS每人最多有5個取錄
非本地取錄同升讀可相差甚遠
本地情況上年兩者差别不大
今年情況如何有待揭盅

2019年
分布 網頁 | 校訊
三大 48 | 48 (---)
其他 45 | 40 (-5)
本地 93 | 88 (-5)

英國 70 | 11 (-59)
美國 3 | 3 (---)
澳洲 4 | 4 (---)
其他 6 | 7 (+1)
非本地 83 | 25 (-58)

總數: 176 | 113 (-63)
‹ 上一主題|下一主題