用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2020直資中學DSE成績
樓主: jmk2012
go

2020直資中學DSE成績   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 20-9-11 18:35
入8大得6X%,相信3322率好大機會無7字頭

培僑書院2014年後無公布3322率
上年成績歷屆最佳 聯招八大未達7成
佳績集中於前列學生?

2020年 | 2019年 | 2018年 | 2017年
考生 [···] | 113人 | [···] | [···]
人均5+ 1.7X | 2.0 | [···] | 1.71
整體5+ 27% | 32% | [···] | 27.1%
整體4+ 接近60% | 66% | 64% | 61.2%
整體2+ [···] | 99% | 98% | 95%

聯招學士
三大 約1/3 | 35% | 27% | 35%
五大 接近一半 | 47% | 45% | [···]
大學 [···] | 67% | [···] | 57%
總數 [···] | [···] | 63% | [···]

2018年
https://www.puikiu.edu.hk/news.aspx?clid=134&atid=3427&lan=1

https://www.puikiu.edu.hk/news.aspx?clid=134&atid=3427&lan=2

2017年
https://www.puikiu.edu.hk/news.aspx?clid=134&atid=2939&lan=1

https://www.puikiu.edu.hk/news.aspx?clid=134&atid=2939&lan=2

hkpapa852 發表於 20-9-11 15:01
你自己用咩做標準先?
斷估

Poyau 發表於 20-9-11 20:44
培僑書院2014年後無公布3322率
上年成績歷屆最佳 聯招八大未達7成
佳績集中於前列學生?
差過三年前!唔怪之得今年咁靜

cafeva 發表於 20-9-11 21:32
差過三年前!唔怪之得今年咁靜

今年大圍跌 報喜少 靜嘅多
以下B1/B2A-1C直資成績有待分享
DBS YWS | 顏寶鈴 播道 培基

Poyau 發表於 20-9-12 09:11
大圍跌嗎?仲以為係咪都咁多大學學位,又多人出國,應該易入大學喜氣洋洋添

DBS唔知點呢?我估唔差

cafeva 發表於 20-9-12 09:14
大圍跌嗎?仲以為係咪都咁多大學學位,又多人出國,應該易入大學喜氣洋洋添 ...

大學易入咗唔只因學生人數少咗
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

cafeva 發表於 20-9-12 09:14
大圍跌嗎?仲以為係咪都咁多大學學位,又多人出國,應該易入大學喜氣洋洋添 ...

今年報讀人數少咗
有學校成績雖跌 聯招三大/八大反升

hkpapa852 發表於 20-9-12 10:03
大學易入咗唔只因學生人數少咗

學位量化寬鬆 SSSDP NMTSS
大專升格大學
升讀大學學位 越趨容易

我想知DBS 啊。

Poyau 發表於 20-9-12 11:20
今年報讀人數少咗
有學校成績雖跌 聯招三大/八大反升
今年考生已經很不容易,希望大學可以讀的順利一些。

所以 HY 今年其實好勁, 升好多。

IYY 發表於 20-9-12 23:13
所以 HY 今年其實好勁, 升好多。

HYS今年好勁 逆市奇葩
四大女直 HYS創新高 其餘回落

Poyau 發表於 20-9-13 15:33
HYS今年好勁 逆市奇葩
四大女直 HYS創新高 其餘回落

創新高又豈只HYS一間?

至少仲有SPC,旅港,可風
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-9-13 18:18
創新高又豈只HYS一間?

至少仲有SPC,旅港,可風

樓上所指嘅創新高,可能只是指四大女直之中去看

dorahin 發表於 20-9-13 22:41
樓上所指嘅創新高,可能只是指四大女直之中去看

已經係不同帖見到有人一咪只讚HYS今年成績突出,郤絕口不提其它。

過度吹噓某校只會徒添別人反感。

當然,who care?

HY係好果年速速報仲好詳細, 唔好果年就只報幾科

回覆 NeoMom 的帖子

選擇性披露就見慣不怪。

協恩嘅形象工程呢幾年係幾活躍。又FB又IG。EK又點會例外。

咁有好嘅嘢,講多D,係無咩好批評。DSE成績,今年係創新高。

咁唔好嘅嘢,例如教員室資深老師嘅離開呀之類,當然唔會提。

2jkidsfather    發表於 20-9-14 09:47

ucw 發表於 20-9-14 09:45
回覆 NeoMom 的帖子

選擇性披露就見慣不怪。
點解轉直資要離開? 唔係話高D人工咩?
‹ 上一主題|下一主題