用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2020 SPC IAL + DSE 成績
樓主: 為食仔
go

2020 SPC IAL + DSE 成績 [複製鏈接]

kimlam953 發表於 20-8-17 11:26
以我了解,攞到90%以上就係A*, 所以4A*並不一定是基本上滿分

是的, 呢90%仲要係scaled score, 而非raw score. 例如physics 某份卷raw score 80滿分, 可能取得42已scale到108/120, 即90%.

IAL滿分定幾高分也是以 UMS來計算.
1A*3A 和4A*, 兩者UMS 可能只差毫厘而已

上edexcel Pearson website 看UMS converter就更清楚了

入UK大學計, 入学試和interview好重要

王家爸爸 發表於 20-8-17 12:58
講得啱,醫學有BMAT、UKCAT,定律有LNAT、CLT,等等。

對!呢D aptitude test其實幾好, 找出potential candidates, 總好過只看A*

考Oxbridge入學試又係, e.g.cambridge maths, 無passion無天份和根底,好難高分. 呢D唔係話咁易從a-level/IAL的Maths /further maths嘅grade睇得出.

CUHK medicine都有寫考BMAT/UCAT preferable

chickchick 發表於 20-8-18 15:32

是的, 呢90%仲要係scaled score, 而非raw score. 例如ph ...

我諗唔明有乜好拗

A*就係GCE-IAL最高grade, 正如DSE 5**, IBDP 7分一樣

唔通係DSE 5**, IBDP 7就係攞滿分?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-8-18 16:00
我諗唔明有乜好拗

A*就係GCE-IAL最高grade, 正如DSE 5**, IBDP 7分一樣

我唔係拗, 只係講下個制度點界定個分數而己. 唔係人人也清楚A*只是指top 10%.
成績單有寫埋每份卷各得的UMS, 各科總UMS 和派grade, edexcel計埋的.

我有看你各種資訊的分享,謝謝

chickchick 發表於 20-8-18 16:20

我唔係拗, 只係講下個制度點界定個分數而己. 唔係人人也 ...
請問IBDP攞7分同DSE攞5**分別又係top xx%呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-8-19 18:35
請問IBDP攞7分同DSE攞5**分別又係top xx%呢?

不想爭拗下去了. 也離本帖題旨太遠

成績匯報方法 - 香港考試及評核局

第三點有寫:
文憑試為什麼採用第1至第5級而不採用A至E來評級?為什麼不以第6和第7級代表5* 和 5** 級?如何訂定 5* 和 5** 級的水平? 為什麼 5* 和 5** 級沒有等級描述?
考生在甲類科目的表現分為五個等級(1-5級),第5級為最高等級。表現低於第1等級的會標示為「不予評級」。
為更細緻地區分表現最優異考生的成績,以助僱主及大專院校甄選人才,專家評判決定了第5級的水平後,訂定其中約10%成績最優異的第5級考生,可獲「5**」,隨後表現較佳的約30%考生,則可獲「5*」。

所以先以五級水平作分界, 看似top 10%, 但以總考生數目計, 各科5**的%更少. 如下圖

hkpapa852 發表於 20-8-19 18:35

其實呢D叫等級, 考AL/IAL 講考多少科和考乜grade, 唔會講“滿分”呢D字眼. 講得分而又最相近就只有UMS了. edexcel有excel file for UMS converter, 有寫.

所以之前有些網友回覆就是為 “滿分”這個觀點加以講解而已. 同時, 亦唔似IBDP限了上限6科x(7)+ 3= max 45的計法.

我隨意找一下IBDP statistics file找例子, 可見English SL HL 拎7的%. 你也可去IBO website download updated files. 如下圖

chickchick 發表於 20-8-19 20:14
其實呢D叫等級, 考AL/IAL 講考多少科和考乜grade, 唔會講“滿分”呢D字眼. 講得分而又最相近就只有UMS了.  ...

而去Pearson 看2020 jan grade statistics, 可以看A*人數和%
例如香港也有人考的further maths, 計足6份總成績看:A*%有20% 的!
https://qualifications.pearson.com/content/dam/pdf/Support/Grade-statistics/International-A-level/grade-statistics-january-2020-provisional-international-advanced-level.pdf

2019 June的,有多些科目.
https://qualifications.pearson.com/content/dam/pdf/Support/Grade-statistics/International-A-level/grade-statistics-june-2019-final-edexcel-international-advanced-level.PDF

chickchick 發表於 20-8-19 20:26

睇番之前既回覆.....

係有人拘泥於咩叫"滿分".

我話GCE攞4xA*係滿分

正如我話DSE考7科攞晒5**係滿分, 係咪叫錯呢?

我又真係想知, 有冇邊位DSE同IBDP狀元, 係"真 滿分"?

攞GCE 4xA*, DSE 7x5**, IBDP 45分, 係大學入學制度既學術評核, 基本上就係攞滿分, 係咪又叫錯?

大多人只懂盲目唱好IBDP, 踩低DSE同其它國際課程

hkpapa852 發表於 20-8-20 09:31

點解要拘泥於滿分,是因為你話4A*可邊科任揀。我曾經都以為係。

再仔細研究,才知攞A*嘅%遠多於DSE嘅5*甚至乎接近5嘅%. 所以點解得iAL要睇分數,原因好明顯吧。

hkpapa852 發表於 20-8-20 09:31

唏! 唔好勞氣hkpapa. 大家分享資訊.
你很多時也給我們不同的實用資訊,很有得著呢.

很認同你所說的最後一段, 各學制各有優劣,不應執意拘泥或任意批判. 總有遇上一些支持自己學制的bossy觀點, 當作是看報紙/雜誌就行了算了.

kimlam953 發表於 20-8-20 09:48

點解要拘泥於滿分,是因為你話4A*可邊科任揀。我曾經都以 ...

你心水清! 仲有IAL 分卷考, 可分開考, 可考完唔夠好就再考, 但awards 就不例出retake/新分直接override舊分. 所以某些candidates 嘅成績水份又再重D. 當然很多人用一take已ok.

chickchick 發表於 20-8-20 10:16
你心水清! 仲有IAL 分卷考, 可分開考, 可考完唔夠好就再考, 但awards 就不例出retake/新分直接override舊 ...

要去仔細計分, 可以玩到好複雜

參考UCAS  tariff table, IBDP SL/HL 評分亦唔同, DSE Maths 只計半科分
睇埋香港各大學要求, 部份科目DSE combine cert唔扣分, 部份話會扣分

正如IBDP部份科目, 校內評分佔50%, 咁又要點計呢?

hkpapa852 發表於 20-8-20 10:50
要去仔細計分, 可以玩到好複雜

參考UCAS  tariff table, IBDP SL/HL 評分亦唔同, DSE Maths 只計半科分

你啱, 係好複雜. 所以是不需要在學制間作比較.我相信這题旨內全部的人也沒有人說要比較. 只是咁啱講IAL而已.
亦因為又係你而家話複雜, 咁入學selection從來都複雜, 所以學生在任何一個學制下拎最高级別都不太可能下定斷“任揀又即入”. 我相信你是真心煲獎好成績的同學而用了“橫行”, 是善意的.我真的無爭拗之意.

每學制在不同國家大學也有主流/非主流.如HK:DSE, UK:GCE A-level(非IAL), 點計收唔收就留待大學決定吧.

你都心水清, IBDP就算拎45, HL/SL和選科也有分野/水分/含金量高. 以前IBDP也有人爭拗.

這帖此後就留位置給相關的內容好嗎?

chickchick 發表於 20-8-20 12:01
你啱, 係好複雜. 所以是不需要在學制間作比較.我相信這题旨內全部的人也沒有人說要比較. 只是咁啱講IAL而 ...

呢個帖主旨係請SPC今日首屆IAL學生成績出色
其實入唔入到醫科唔重要, 現今看似"神"的科目, 過幾年可能變咗爛船一艘

再過幾年, 普通法可能已不再普通, 香港醫學界可能已有大批國勞醫生.

醫法兩科, 最終可能只餘下三斤釘

其實我只是一個普通的家長,專長也不在於分析各課程的特點,在我的年代HKCEE、HKAL 比較普通,只看有幾多A而已,也沒有在意有沒有這樣複雜的計算,謝謝各位專家給予很多的資訊,看來各課程也各有特色。

不好意思讓大家產生一些爭論,其實我只想將一些學校發佈的資訊帶給來年升中的家長同學們,讓他們能在升中這煩腦和重要的事情上能有多點參考的資料。 相信每一間學校也有改善和進步的地方,但可以肯定的是進步的背後,師生們的努力是最值得欣賞的。

昨天仔仔問我如要讀醫科,可否不修biology , 請高人指點?

另外想問SPC 選修GCE 需要什麼成績?

Veron081207 發表於 20-8-20 14:41
昨天仔仔問我如要讀醫科,可否不修biology , 請高人指點?

香港兩間大學既醫學院只指定必需修讀Chem, 唔一定要修Bio
不過修埋Bio有分加

香港既大學用國際試成績入讀醫科,某程度上比入牛劍還苛刻

IBDP要起碼43分,GCE要A*x3

Veron081207 發表於 20-8-20 14:41

今年還是可自由選擇IAL 和DSE,沒有規定什麼成績,但相信若之後就讀人數增多的話,就可能要爭啦,到時成績會是一個考慮吧。

為食仔 發表於 20-8-20 19:56
今年還是可自由選擇IAL 和DSE,沒有規定什麼成績,但相信若之後就讀人數增多的話,就可能要爭啦,到時成績 ...

唔算自由啦!IAL今年好似已經係2揀1了!
‹ 上一主題|下一主題