用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 選擇樂器,好苦惱
go

[音樂] 選擇樂器,好苦惱

亞女5歲,本身學緊鋼琴,黎緊升小一要學多一樣樂器,我完全無音樂底,覺得個女本身細粒,牙齒齊,手指尾長度剛到無名指第二節,想比佢學小提琴或者長笛,因為個人覺得呢兩種樂器動作比較優雅,但係我先生建議敲擊樂,話呢種樂器講求拍子感,比較易學同埋可以幫到佢學鋼琴,但我從來冇諗過比女仔學敲擊,所以想請教有經驗的音樂人比啲意見,包括考慮金錢,應該揀邊樣?

asonlyasone 發表於 20-8-16 08:00
亞女5歲,本身學緊鋼琴,黎緊升小一要學多一樣樂器,我完全無音樂底,覺得個女本身細粒,牙齒齊,手指尾長 ...

帶妳囡在youtube聽各種樂器聲音&演奏方式,看她自己喜歡哪種?一般琴行也有樂器體驗班可試各種樂器

主要是囡要學,她自己的意願最重要。
未來練習會比較開心。

我自己就是仔仔自己選樂器,很喜歡,會保護樂器,也享受練琴樂趣。

其實一來考慮小朋友自己興趣,還有師資,有冇適合的老師,major邊種樂器,又教的好好?

MillieLin 發表於 20-8-16 08:16
帶妳囡在youtube聽各種樂器聲音&演奏方式,看她自己喜歡哪種?一般琴行也有樂器體驗班可試各種樂器

主要是 ...

佢youtube睇佐,特別鍾意嘅就無,對長笛同小提琴都唔算抗拒,但敲擊就唔鍾意,不過佢爸爸正在試途說服佢學,佢嘅論點依然係嗰個,仲話怕學其他到時搞唔好可能連鋼琴都會放棄。

asonlyasone 發表於 20-8-16 11:29
佢youtube睇佐,特別鍾意嘅就無,對長笛同小提琴都唔算抗拒,但敲擊就唔鍾意,不過佢爸爸正在試途說服佢學 ...

不一定要選小提琴or長笛吧!無特別鍾意就别勉強,等囡大些再選,目前可以多體驗幾種試試,有空可以youtube多欣賞音樂會,培養音樂賞析力。

我仔快5歲學鋼琴,上小一(九月)才開始學小提琴,十一月才多加中提琴(在音統局學),進度良好,學習態度認真,平時會主動練琴。

我覺得妳等囡囡準備好了要選擇的樂器再學,效果比較好,妳少勞氣,囡囡也開心些

囡囡5歲是學習鋼琴和小提琴最理想的時間、管樂可以較大一點才考慮!
明白除鋼琴外要選擇多一樣集體樂器、只要分淸主次便可、也明白作為家長錢要花在刀口上!
當年二個囡囡早已選定以鋼琴為主、故在學校上小提琴課、終參加樂團至中學畢業。另一囡囡以小提琴為主力、鋼琴小學完成八級便停了。
始終孩子、老師、家長三方結合、缺一不可! 尤其是興趣的培養.......
鋼琴對拍子、節奏相當全面、絕大部份的樂器及聲樂都要和鋼琴拍合、、、、

獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

我覺得咁細學敲擊樂驚聽壞耳仔就真 尤其學鋼琴需要敏銳聽覺 有鋼琴底學弦樂睇一行譜更易上手

細細粒學小提琴會易D,小提琴有分size,
長笛都有J型頭俾細既小朋友易吹d,但其實管樂要吹,太細個會唔夠氣,感覺會難d

lflxl 發表於 20-8-17 23:23
我覺得咁細學敲擊樂驚聽壞耳仔就真 尤其學鋼琴需要敏銳聽覺 有鋼琴底學弦樂睇一行譜更易上手

...

請問一下,點解敲擊樂會聽壞耳仔?

樓主老公有佢道理喎,敲擊樂好講求節奏感、拍子。

yifeifei2 發表於 20-8-20 11:35
請問一下,點解敲擊樂會聽壞耳仔?

樓主老公有佢道理喎,敲擊樂好講求節奏感、拍子。

講明先我唔係專業人士,只從一位家長角度分析。有錯請指正。

先分享來自專家嘅意見。另外鋼琴或者大部分樂器對聲音、音色、音符嘅聽力要求係最重要嘅。我自己小朋友學緊弦樂,我反而比佢學埋鋼琴提升節奏感。

lflxl 發表於 20-8-21 01:35
講明先我唔係專業人士,只從一位家長角度分析。有錯請指正。

先分享來自專家嘅意見。另外鋼琴或者大部分 ...

原來如此,多謝指正

如果係學校學既敲擊通常都係木琴,唔係打鼓o個d咁嘈

咁樣講,學音樂要睇吓小朋友興趣,如果佢對另一樣樂器冇興趣,唔會學得好,可以比佢睇多啲交響樂團演奏,選多啲鋼琴同交響樂合作比佢睇,嘅然鋼琴係主要,可以係交響樂團睇吓有冇其他樂器喜歡,比如久石讓指揮嘅樂團,真係好好聽

回覆樓主:

如果係我,我應該會選長笛或其他中樂樂器,結他都唔錯。小提琴剛起步時,挫折感都幾大,同埋頸好酸。敲擊樂都好玩,但練習時好嘈,怕嘈到隔離屋

我仔學校要學CLASSIC, 佢開頭用鋼片琴真係會好嘈 (學校用嗰啲32琴鍵), 到後來出去學, 我哋就買木片琴比佢在屋企練, 轉用木片琴啲聲就好聽好多
但敲擊都有好多類型...
如果學CLASSIC (片琴+小軍鼓),就真係要諗諗
因為唔多地方有得學, 要練琴好麻煩
頭3級練琴都可以用32琴鍵嗰啲琴頂住, 但學落去你要預位放木片琴 (佢同鋼琴一樣差唔多咁長)
同埋...片琴同鋼琴都係同類形嘅嘢...只係用手同用棒嘅分別, 預期學差唔多嘅嘢, 不如學其他唔同嘅嘢仲好, 有挑戰性啲