用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 DSE 派左A3......
go

DSE 派左A3...... [複製鏈接]

醒目開學勳章

其實呢科係水泡科
諗住A1,A2較為有的進取科(高1-2分)
老師就話A3點都要選科穩陣科
其實呀囝係唔多鐘意
到依家真係派咗A3
已經好唔開心講其實佢真係無興趣讀
..........煩惱中
   9    0    0    0

rebecca0113 發表於 20-8-14 17:01
其實呢科係水泡科
諗住A1,A2較為有的進取科(高1-2分)
老師就話A3點都要選科穩陣科

咁其實仲可以考慮報asso 再上返有興趣的degree

回覆 rebecca0113 的帖子

A1, A2高1-2分. 即仔仔本身分數低1-2分. 對嗎?

如果A3 唔想讀. 會唔會考慮下年再報? 我今會聽有朋友講, 佢仔仔上年DSE 同學, 今年再取上年成績再報JUPAS, 可以入返自己想讀O既科. 你試下問下仔仔. 或者RETAKE 返1科下年COMBINE CERT ?

阿女A1,A2 都係低average 1.x分嘅科,而A3就係必入科。考慮到將來的前途, 喺放jupas之前, 已經同佢傾好咗,如果入a3, 就retake 3-4科, 搏升一至兩分, 然後combine cert 入。 呢個選擇,最差嘅情最差嘅情況都係入返今年嘅A3。另外由於疫情關係,出年考dse嘅學生, 極有可能比今年嘅情況更嚴峻,retake嘅話, 確實會有啲屈機, 所以肯努力嘅話, 升一兩分,應該唔難。

醒目開學勳章

lcwz01 發表於 20-8-14 19:22

阿女A1,A2 都係低average 1.x分嘅科,而A3就係必入科。考慮到將來的前途, 喺放 ...

咁即係咪唔要A3個 offer?
Only retake?
定係一路讀住A3 一路retake?

王國會長

rebecca0113 發表於 20-8-14 19:34
咁即係咪唔要A3個 offer?
Only retake?
定係一路讀住A3 一路retake?

除非全部科retake, 否則當然係讀住 A3, year 1 + retake 部份科再轉機會大d.

瑩瑩老豆 發表於 20-8-14 19:45
除非全部科retake, 否則當然係讀住 A3, year 1 + retake 部份科再轉機會大d.

請教讀住A3+retake
是否照報下年的dse 考部分科?
如果combine分ok跟住程序如何?
Thx

醒目開學勳章 王國長老

瑩瑩老豆 發表於 20-8-14 19:45

我都覺得係
讀住a3, 用non jupas申請轉校轉科(自己校都申請轉科)係最正路做法

回覆樓主:

是的,行non jupas 那條路

以下純粹個人意見, 比樓主再參考下。Retake 嘅科目多D,升分嘅機會大D。個人覺得3ㄧ4科較合適,只考1科嘅話,會好大壓力,好似1試定生死咁。語文科相對難升分(除非真係大失手,比預期差好多)。如果要同時應付大學課程加3ㄧ4科 retake 會好辛苦, 最終有可能兩頭唔到岸。
   至於讀住a3+retake+搏轉科+-轉校就更加困難。 要轉校轉科成功 ,首先要高gpa, 如果本身對個科無興趣,又諗住要轉科,又要retake dse, 又要適應新環境新朋友, 你覺得個gpa有可能高咩。表面上進可攻退可守, 實際上好容易進退失據。
    建議全力搏盡retake dse,用ㄧ年時間去為未來人生努力。搏盡無悔。

其實a1, a2,a3 同一間大學? 同大學轉學科容易的。a1 無其他大學有開?神科?

回覆樓主:

樓主,既然派左都唔想讀,點解放A3咁頭? 冇其他選擇喇咩?

王國會長

janetlam74 發表於 20-8-14 21:12
請教讀住A3+retake
是否照報下年的dse 考部分科?
如果combine分ok跟住程序如何?

讀住A3+retake 只可經non-jupas 用year 1 成績+dse 直接報u, 自行去A1 A2 睇下non jupas admission 要求, 但year 1 gpa 估計要有返咁上下, 致於考幾多科dse 睇時間, 但同時讀year 1 和retake 全部dse科應不實際.

一係就全心retake 再經jupas.

瑩瑩老豆 發表於 20-8-14 23:49
讀住A3+retake 只可經non-jupas 用year 1 成績+dse 直接報u, 自行去A1 A2 睇下non jupas admission 要求, ...
全心retake 再經一定要quit U,不能入讀Year 1又同時報jupas

2jkidsfather    發表於 20-8-16 20:46

RoseRose1980 發表於 20-8-15 00:06
全心retake 再經一定要quit U,不能入讀Year 1又同時報jupas
對,正在修讀經「大學聯招辦法」可選報的全日制學士學位課程的申請人,不論是否希望憑香港中學文憑考試成績申請入學,均不符合透過「大學聯招辦法」遞交申請的資格。
若該等本地申請人希望透過「大學聯招辦法」遞交申請,必須於遞交申請前向正在就讀的「大學聯招辦法」參與院校/SSSDP「資助計劃」院校辦理退學手續,否則其申請將不獲處理。

https://www.jupas.edu.hk/tc/eligibility/

請問"水泡科"應該放Band幾位置比較好?

醒目開學勳章

johnmamama 發表於 20-8-14 23:20
其實a1, a2,a3 同一間大學? 同大學轉學科容易的。a1 無其他大學有開?神科? ...

3個都唔同大學

醒目開學勳章

bestwish 發表於 20-8-14 23:36
樓主,既然派左都唔想讀,點解放A3咁頭? 冇其他選擇喇咩?

因為我們已經將A1同A2放左進取科
如果A3都放埋自己想入既科,但分數唔夠,就一定會跌去B,到時可能連學位都派唔到
所以老師強烈建議我們選A3果科時一定要放自己既分數係肯定會入到先好選,都無其他選擇果科重有無興趣

回覆樓主:

我親戚前年19分,入唔到心儀科目,
jupas 派左OU degree, 佢唔讀,讀asso. 用year 1 asso 成績+舊年dse 成績, 行non Jupas ,入左 BU year 1 degree

建議樓主囝讀 Asso 再重考2-3科,如明年分數夠就可直入大學,如分數未夠就由 Asso 上,non jupas 睇重 GPA. 努力讀 Asso拎高 GPA 機會多啲,上返大學唔算太難,比大一要高 GPA 容易。
‹ 上一主題|下一主題