用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 小六生⋯
go

小六生⋯  

好頭痕⋯⋯將升小六,但英文仍未好,已有補習了中學有十幾科<英文教授>,怕到時候跟不上。問下大家有咩好方法?謝謝!

星星好 發表於 20-8-13 11:47
好頭痕⋯⋯將升小六,但英文仍未好,已有補習了中學有十幾科<英文教授>,怕到時候跟不上。問下大家有咩 ...
車到山前必有路,船到橋頭自然直。唔使擔心甘多,考好呈分(如有),派位(包括自行/統一)之後的事真無需過分憂慮。

回覆樓主:

多聽 多講 多閱讀

回覆 medicine 的帖子

明白你的意思⋯但我看到👀他完全冇落心機英文書(已是一般程度),我在旁陪他查字典,慢慢瞭解書內容,但仍然冇心去睇⋯仲有未方法好呢?只是想他英文有興趣都咁難

星星好 發表於 20-8-13 12:04

明白你的意思⋯但我看到👀他完全冇落心機英文書(已是一般程度),我在旁陪 ...

如果對英文水平於英中有懷疑,考慮下B2A嘅中中未嘗唔係適合嘅選擇,B2A嘅中中有英文班,我直覺,B1C嘅英中Vs中中嘅前列生,升學前路差唔多~~~

回覆 mcl203 的帖子

無論在學校,社交,社會等都要用英文之時.……,所以想趁早培養好

星星好 發表於 20-8-13 12:34

無論在學校,社交,社會等都要用英文之時.……,所以想趁早培養好

小六生都係集中攪掂成績好d,去到學校好d同學自然影響到佢進步!如果一唔小心考差左就慘㗎啦!

星星好 發表於 20-8-13 12:04

明白你的意思⋯但我看到👀他完全冇落心機英文書(已是一般程度),我在旁陪 ...

閱讀講興趣,本身唔鍾意仲要不停查字典,只會更唔鍾意。搵本唔洗查字開始睇啦!唔好用個套幾年級應該睇緊咩程度英文書,要切合返小朋友實際程度。如果英文漫畫有興趣,都可以睇架,最緊要培養返閱讀興趣。

kindle有內置字典,一路睇一路click個字就有解釋。

回覆 kirstyau 的帖子

Kindle要在邊度有得買?書局?是否入面有不同的英文書可選?謝!

星星好 發表於 20-8-13 13:05

Kindle要在邊度有得買?書局?是否入面有不同的英文書可選?謝! ...

Kindle係Amazon,香港得水貨,可以去Amazon kindle試閱下岩唔岩先,始終都800幾部,唔睇就浪費。

如果買考慮 Kindle paperwhite KPW4 8GB 已經夠用。

自己係友和買,SSP個d可能平少少。

kirstyau 發表於 20-8-13 12:59

閱讀講興趣,本身唔鍾意仲要不停查字典,只會更唔鍾意。搵 ...

我小朋友當年嘅小學係唔鼓勵睇漫畫,係校內係唔准睇的。當然,係指正式嘅漫畫~~~

mcl203 發表於 20-8-13 13:13
我小朋友當年嘅小學係唔鼓勵睇漫畫,係校內係唔准睇的。當然,係指正式嘅漫畫~~~
...

甘如果本身連書都唔睇下,我覺得肯攞本英文漫畫都算好既開始,阿妹初小鍾意dog man個d,我都照比

唔洗下下講有冇營養,當娛樂冇問題架!

kirstyau 發表於 20-8-13 13:15

甘如果本身連書都唔睇下,我覺得肯攞本英文漫畫都算好既開 ...

我哋無考慮是否營養問題嘅~~~

只係分享下當年小朋友小學既培養閱讀方法,係唔鼓勵睇漫畫,由淺程度嘅英文書開始,亦會建議閲讀書籍~~~

mcl203 發表於 20-8-13 13:23
我哋無考慮是否營養問題嘅~~~

只係分享下當年小朋友小學既培養閱讀方法,係唔鼓勵睇漫畫,由淺程度嘅 ...

每個小朋友都不一樣,父母各師各法,培養閱讀興趣!最緊要岩自己小朋友。

星星好 發表於 20-8-13 12:34

N年前有個帖係B1小朋友入咗B1英中跟唔上既事例。如果差太遠,你真係要諗諗。講到趁早培養,其實P6已經係相當遲了。青春期D細路聽鬼你講咩。

星星好 發表於 20-8-13 13:05

Kindle要在邊度有得買?書局?是否入面有不同的英文書可選?謝! ...

kindle係一個電子平台,你用手機download個apps都得。不過手機會睇壞眼,kindle機唔會。你可以用kindle機或apps買電子書,記得download個字典。電子書比實體書平D,同埋有D書係免費既。你可以用手機apps俾佢試下啱唔啱睇先,啱先買。

mcl203 發表於 20-8-13 13:13
...

邊D係唔正式既漫畫

little_yolky 發表於 20-8-13 13:38
N年前有個帖係B1小朋友入咗B1英中跟唔上既事例。如果差太遠,你真係要諗諗。講到趁早培養,其實P6已經係相 ...

如果唔鍾意英文,高小先黎培養真係有難度。
好似我自己,要我攞本英文書睇真係冇乜可能。
或者搵套英文劇,令佢追下睇都仲有可能。

little_yolky 發表於 20-8-13 13:44
邊D係唔正式既漫畫

兒童書籍都係有插圖瓜,我估唔會密麻麻得啲字,方便理解~~~

kirstyau 發表於 20-8-13 13:46

如果唔鍾意英文,高小先黎培養真係有難度。

但係依家非常時期,都係搞好呈分穩妥D。