用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 由細B轉超大B,重讀k1
go

由細B轉超大B,重讀k1

小女12月出世,本準備已細B開始入讀九龍塘私幼,現在每天zoom classes 實在難以吸收,現決定轉去卷幼讀k1 ,出年再以大B重讀私幼K1

已開始zoom ?
可否分享下是如何難以吸收?

小朋友唔會坐定定聽老師講

其實會唔會重讀k2好啲? 可以慳一年私幼錢同埋考小前讀多年K2印象深刻啲

擔心K2先轉怕跟唔上,K2又驚難搵好嘅學校

回覆樓主:

我都係重讀k1,今年疫情小朋友友誼未太深,我覺得重讀對小朋友心態無咩影響。

如果開左學,重讀k2,小朋友已經識野,有一班朋友仔,到時可能會唔開心

香蕉煎餅 發表於 20-8-15 10:51
我都係重讀k1,今年疫情小朋友友誼未太深,我覺得重讀對小朋友心態無咩影響。

如果開左學,重讀k2,小朋友 ...

之前冇諗過小朋友方便感受,只想自己安排(emoji)(emoji)‍♂️,多謝提醒(emoji)

小朋友仲有十幾二十年要讀書.
K1 K2就話要重讀?????
其實K1 K2 學校教D乜???所教既野, 到佢大D, 自然都會識..
你忍心小朋友既同學個個升班, 而佢重讀? 對佢將來自信打擊很大.

airwalk 發表於 20-8-17 11:34
小朋友仲有十幾二十年要讀書.
K1 K2就話要重讀?????
其實K1 K2 學校教D乜???所教既野, 到佢大D, 自然都會識 ...

我細仔一樣12月,今年津幼K1, 再報下年K1私幼。

重讀主要津幼全日又只收K1, 想學一年自理。

由出世已經一心做超大,唔想小朋友太細個寫字。

另外如果想考直私小學,細B仲要超細又真係難考入啲!

每人想法不同!選擇適合自己小朋友就可以!