用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 中文書有什麼選擇?
樓主: hellolulululu
go

中文書有什麼選擇? [複製鏈接]

nanakochan 發表於 20-8-13 00:07
我推介新雅德育叢書,我小朋友開始認字嘅時候係睇基礎漢字500,呢套咁悶嘅嘢,我個女鍾意睇但個仔唔鍾意睇 ...
多謝分享。 想請教仔仔幾歲開始睇 新雅叢書? 我從2歲開始就跟我女兒讀 新雅叢書。 但她不喜歡指住讀、 我只當教德育和陪養伴讀興趣, 當講故仔俾佢聽。
到3歲時、 書中有時簡單單字(學校已教的) , 才等她自己讀一兩個字,
你跟仔仔伴讀會否要他你讀一句他跟讀一句這種方式?
要多久才可以自己讀到一本書?
我女兒快四歲、 她是很喜歡看故事, 和聽故仔。 但她對認字很抗拒的, 不喜歡我問她。

我小朋友都係兩三歲開始睇新雅叢書,初初都係故仔咁聽,大概四歲可以自行閱讀一本(比較簡單嗰啲)

我兩個小朋友認字都係靠字卡,我知好多家長抗拒,但我小朋友係work,而且字卡階段唔會維持好耐,大概一年,兩歲至三歲嗰一個階段,過咗三歲唔需要用字卡

好睇個別小朋友,同埋唔好覺得要佢認字一定會削弱佢對閱讀的興趣,我2個小朋友係,佢越認字得多,越有信心自己閱讀,越鍾意閱讀,我睇唔到要佢認字的壞處。當然唔可以逼到佢驚,所以我用字卡,即係用遊戲形式教佢嘅

可以同小朋友輪住讀,當然中間如果有比較深嘅字,我會讀比佢聽;初時睇chapter book,我同個仔兩人輪着10頁10頁咁讀

加油,除非細路仔有讀寫障礙,否則好好教佢認字唔難,過咗初初嗰個階段就好快上手,你唔使理佢佢可以自己睇書

nanakochan 發表於 20-8-13 00:07
我推介新雅德育叢書,我小朋友開始認字嘅時候係睇基礎漢字500,呢套咁悶嘅嘢,我個女鍾意睇但個仔唔鍾意睇 ...

多謝分享(emoji)(emoji)
想請教跟仔仔讀繪本時, 會指住字讀嗎?
大概幾歲真係認得曬漢字500?

其實我啲小朋友有分自由閱讀時間,同埋指定閱讀時間,指定閱讀時間睇嘅書係我揀嘅,亦都需要讀俾我聽,用處就係知道佢究竟識幾多野,有啲乜嘢唔識,或者有啲乜嘢興趣大,又或者佢有啲乜嘢自己睇睇唔明可以同佢解釋

自由時間佢唔會讀出聲嘅,但四歲可以自己坐定定睇1小時

其實可以好彈性嘅,視乎小朋友情況
我兩個小朋友都可以K1完成五套基礎漢字,其實第三套之後佢已經認得好快,加油!

吸收好營養都好重要,學所有語言都要先聽後說,先讀後寫,有好input才有好output, 這些是我這幾年來在孩子身上學到的,所以聽你講故事都好緊要,不要心急於孩子幾時識讀比你聽

nanakochan 發表於 20-8-27 22:28
吸收好營養都好重要,學所有語言都要先聽後說,先讀後寫,有好input才有好output, 這些是我這幾年來在孩子 ...

多謝解答~
因為第一個小朋友、 所以多啲疑問(emoji)

Rila168168 發表於 20-8-13 01:05
請問基礎漢字500在那兒買到?
圖書館,我仔仔睇了一個星期,我覺得佢好鐘意,亦識多了字

新雅嘅書超級說教,又悶,我唔識得欣。

hellolulululu 發表於 20-8-12 23:23
女女3歲,我想買多一點中文書給她,但無從入手。大家都買什麼書?

已看青田的我自己會讀等的認字書,另外 ...

平書,買二手。網上成日有d好新嘅二手書。大約20-40一本。

推薦小樹苗的書
如果想CP值高點,可以去二手買賣APP度入貨,我成日都係咁

‹ 上一主題|下一主題