用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 Deleted
go

Deleted

Deleted

回覆樓主:

旅港/荔天約5成半升B1中學
長協4成多升B1中學
禮賢名單有30間B1 升B1起碼過3成

Ckm0425    發表於 20-8-13 16:24

回覆樓主:

禮賢2020年升中參考以下分享#198

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3831806&pid=48714606

回覆樓主:

旅港2020年升中參考以下分享#211

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3831806&pid=48729104

回覆樓主:

荔天2020年升中參考以下分享#107

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3831806&pid=48676733

回覆樓主:

長協2020年升中參考以下分享#165

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3831806&pid=48693279

回覆樓主:

禮賢Band 1 高於#2會員分享個幾間

校長每年上學期家長會都會同我哋分享個%

Ckm0425    發表於 20-8-13 16:25
Poyau    發表於 20-8-13 15:24

回覆樓主:

另外, 名次取成績表時可以問班主任

無精英班, 6年都係同一班同學。

唔會催谷, 是否需要外補我覺得同小朋友能力相關。

多謝各位的資料,非常詳細。

另外想知道校舍隔離嘅教堂係咩學校的一部分?禮小學生會否在那邊進行課堂或宗教活動?

Ckm0425 發表於 20-8-13 21:27
多謝各位的資料,非常詳細。
另外想知道校舍隔離嘅教堂係咩學校的一部分?禮小學生會否在那邊進行課堂或宗 ...

會用禮堂進行全校性活動、家長會etc

屬於教會, 但小學有條通道連接過去

Ckm0425    發表於 20-8-14 10:28

見隔離有個post提及禮賢的學術,以我了解禮小課程應該冇教深冇教快。另外上學術課嘅時間又好似比一般學校少。以上其實係我一直嘅疑問,因為學校比人感覺算係happy school,但學術似乎又唔算差,仲好似幾好。

所以我想知學校有乜特別方法做到?係家長自己谷,定還是學校本身多默書測試考試及其他操練?之前上網睇到好似每年四測兩考。

Ckm0425 發表於 20-8-12 22:13
女兒有幸得到禮賢取錄,亦已經完成註冊,但其實唔算太了解學校的學術及升學情況,加上之前睇咗幾個post家長 ...

可否問下當日interview 小朋友係咪識答哂問題?

回覆 heily123 的帖子

以我的理解學校面試較著重小朋友的對答與反應
是否留心老師的提問等

回覆樓主:

學術要求高嗎?

回覆 水泥媽媽 的帖子

對比其他私小,禮小面試相對冇咁著重學術時間都唔算太長
所以面試其實係相對輕鬆
過來人的經驗分享就係平常心面對
我小朋友本身學術都普通
不過事前都會同佢簡單介紹下間學校
等佢對學校有少少概念 唔會零認識去面試

回覆樓主:

謝謝分享

Ckm0425 發表於 20-9-19 21:47
回覆 水泥媽媽 的帖子

我哋下個月見面好緊張,因為都算心儀,疫情關係又未去過學校參觀,只可以同小朋友網上聽下校長簡介,以你感覺學校鍾意收邊一類型嘅學生?謝謝

heily123 發表於 20-9-19 23:10
我哋下個月見面好緊張,因為都算心儀,疫情關係又未去過學校參觀,只可以同小朋友網上聽下校長簡介,以你 ...
其實我唔知今年的安排同上年會唔會一樣上年就同一時段5-6個小朋友進入課室
然後就逐個出去答老師問題 (應該係問中英數及日常生活問題)
但果時聽阿囡講唔係d深嘅問題 (我覺得反而係睇小朋友有否禮貌 會否專心聽老師問問題等)
未輪到的小朋友就一齊玩 (我估應該會觀察小朋友是否懂得與人相處或分享)
開學至今叫上咗兩星期zoom 今日又有得返學校適應日
暫時禮賢嘅小朋友比我嘅感覺係比較乖同守規矩

我估這個type嘅小朋友機會可能高d
當然以上純粹個人睇法
另外我記得女兒幼稚園高班時
老師同他們做了一個祈禱
內容大概係天父爸爸總會為小朋友預備一所最適合的小學
當時聽到阿囡講返出來即刻流咗兩滴眼淚
的確這校一定不是最好的選擇 但對我小朋友而言卻是最適合的一間

Ckm0425 發表於 20-9-20 00:20
其實我唔知今年的安排同上年會唔會一樣上年就同一時段5-6個小朋友進入課室
然後就逐個出去答老師問題 (應該 ...

好多謝你分享,我哋都係咁諗,願天父聽到我哋嘅祈禱

Ckm0425 發表於 20-9-19 21:47
回覆 水泥媽媽 的帖子

請問要考講故事,認字,考普通話和英文嗎?