用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖三一小學VS聖若瑟英文小學
go

聖三一小學VS聖若瑟英文小學 [複製鏈接]

唔知揀邊間好
   0    0    0    0

回覆樓主:

只讀過聖若瑟英文小學,可以比到以下嘅小小意見

1. 英文教深一年,小一已教國際音標(IPA)。對於我來說呢個係好大優點
2. 電腦科小一有教簡單倉頡,小畫家,小朋友都好有興趣
3. 重學術,增值力強,跳船能力高
4. 老師都係嚴中有愛,校長好務實,對學生好好
5. 多課外活動/校隊比小朋友參與
6. 高年級哥哥會照顧低年級同學,小息/lunch time。老師都會一齊食飯。
7. 接放學冇咩遮太陽地方,好曬
8. Band 2直屬中學
9. 學校隔離有地盤,但問小朋友嘈唔嘈,佢話唔嘈,隔音應該還好
10. 冇樂團
11. 40人一班。正因為咁小朋友自律咗好多。
12. 係班當中,好多小朋友有自己職銜 (班長,副班長,行隊長,Maths Master...)

好多謝呢間小學咁用心教過我小朋友,小朋友插到名龍校先好唔捨得退學,但非常感激學校對小朋友嘅付出。

thx解答

回覆 garnet3403 的帖子

好可惜放棄了。

回覆 miulee2104 的帖子

你放棄了聖若瑟英文小學???????

回覆樓主:

聖三一堂2020年升中派位結果
可參考以下分享#26

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3829244

伏冉靈 發表於 20-8-12 20:55
只讀過聖若瑟英文小學,可以比到以下嘅小小意見

1. 英文教深一年,小一已教國際音標(IPA)。對於我來說呢個 ...

家長可以放心,確實跳船能力超強!非常認同!

回覆 garnet3403 的帖子

對八月頭放棄了
‹ 上一主題|下一主題