用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 疫情下學琴
go

[音樂] 疫情下學琴 [複製鏈接]

疫情下停了一段時間,本身去老師家學,但疫情嚴重,所以停了一段時間,係屋企練嚟練去都係近排所教個D,呀仔開始冇心機,
老師提過zoom,我唸緊音樂會唔會麻麻地呢?
請問大家現在怎樣學琴?
   0    0    0    0

whywai 發表於 20-8-11 20:33
疫情下停了一段時間,本身去老師家學,但疫情嚴重,所以停了一段時間,係屋企練嚟練去都係近排所教個D,呀 ...

80%學生照有來上課,做好消毒。亦有人上zoom, 低級唔適合。

我之前停左幾堂,最近試左2堂zoom

老師之前同另一個中學生試過,覺得效果OK,問我試唔試,大家上完堂,都溝通下點配合,效果更好

老師話,佢唔係所有學生都上zoom,只有幾個學習六級以上的中學生,佢才建議試下,年紀細和六級以下的不建議zoom

其實zoom系有局限,但因為六級以上中學生可以聽老師口頭提示自己改,老師系zoom主要系執新歌的指法,收音其實麻麻地,所以老師主要靠睇畫面執對手,音色呢D執唔到,留待遲D親身上堂執,另一樣就係學生要自己系譜上面mark低重點,呢點年紀小的學生未必跟到

whywai 發表於 20-8-11 20:33
疫情下停了一段時間,本身去老師家學,但疫情嚴重,所以停了一段時間,係屋企練嚟練去都係近排所教個D,呀 ...

我女初小,現在都是zoom學暫時都學到,不過大前提要識自己看譜和搵音,預全部用耳學因為看不清老師手指示範,例如老師話「F用3手指彈」,咁你要自己做,學新歌就聴完老師彈自己sight reading,否則逐粒音搵搵成堂。
我用Bluetooth speaker出D聲都好淸楚音質都很好。
係就冇現場學咁好,但都叫有練下keep住先,你咪試吓先再決定。

964000 發表於 20-8-12 10:09
我女初小,現在都是zoom學暫時都學到,不過大前提要識自己看譜和搵音,預全部用耳學因為看不清老師手指示 ...

我老師全程無用琴,預先俾定功課,預習,上zoom老師再執

兩樣樂器都係zoom 學,阿女話效果 7-8成左右,相對於面授。不過,好過冇。
級數越高,效果越好,因為一講就明白應該點做。
指法就麻煩D。

間中穿插一次半次面授,效果非常好。

謝謝各位分享

我女初小,現在都是zoom學暫時都學到,不過大前提要識自己看譜和搵音,預全部用耳學因為看不清老師手指示 ...

我只係用手機上zoom,所以收音質素麻麻地,所以老師唔可能執到音色,其實只係叫做有得keep住學,和老師跟到新學的歌的指法,

無停過,個個星期老師都上門交一堂~

呀女Whatsapp視頻上 都ok

//學新歌就聴完老師彈自己sight reading//

請問是否所有歌,老師都會先彈一次? 疫情前面授都係?

mredco 發表於 20-9-7 11:53
小朋友從來未開始學過琴,由Zoom開始會唔會好難學

如果從未學過,面授比較好D

zoom比較適合有一定基礎的高小以上的學生,至少老師講自己會做,會自己寫notes

現在疫情緩和,我們上番面授了,全程雙方戴口罩,上前上後都洗手,咁一定好過zoom上。
‹ 上一主題|下一主題