用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 荃灣學朗誦 荃豐
go

荃灣學朗誦 荃豐

代友發:
上年幫阿女搵學朗誦嘅中心,因為第一次報校際朗誦節,因為貪方便揀咗荃豐中心入邊一間學朗誦,初初都覺得行政混亂,不過地點方便。阿女本身曾經是幼稚園普通話朗誦校隊,自問音色不錯,不過因為朗誦是要求比較高,所以搵中心學,點知學咗兩堂,我發現佢哋派發嘅朗誦內容同官方有出入,結果原來真係出錯,他們自己說對不起了事,但係亞女已學咗兩堂背左錯的內容,雖然只係一兩個字,但係我覺得是很低級嘅錯誤。

學了6-8堂,開始睇阿女表演,我覺得毫無動作,老師說這篇用眼神表達情感,不需要加手部丶身體動作,我覺得好奇怪,但係相信老師專業。亞女整篇文章咬字清晰,所以對攞獎我略有信心,但我到比賽現場,見大部份人都會有動作,加上來真係好好多,我個女雖然咬字清晰,但係最後評語真係話略欠情感,佢最後得分頗高,但是第四名的分數。

另外,學了十堂時,我覺得已學會這篇,我說要在學另一篇,但中心說整個課程十幾堂,一定要學同一篇文章,所以佢哋一定要我轉私人單對單寶堂,時間一定要在比賽之前完成。仲有1小時課,改成半小時私人上課,我覺得報名時佢沒有說明,有點夾硬嚟。純分享,但有心學,我下次一定會幫佢揀好d。

回覆 vicymama 的帖子

菁X?

Arwoon 發表於 20-8-12 13:18
回覆 vicymama 的帖子

菁X?

Same here. 我嗰時仲要堂堂都轉老師,好似孤兒仔咁,明明是常規課程,都冇一個指定老師,最後冇讀了