用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 葵青Brand 2
go

葵青Brand 2

請問葵青的Brand 2B學校有那間校風純樸呢?

回覆樓主:

葵青區Band2中學如下
*葵,#青
2A 吳祥川#/顧超文*/迦密*
2B 荔天*/蘇浙*/石天*/梁植偉#/李賢堯*
2C 燕京#/皇仁舊生會#

若只考慮校風好同band2B
按校風排列如下
李賢堯>蘇浙=石天>梁植偉>荔天

住青衣,建議首選吳祥川,次選李賢堯/蘇浙/梁植偉
住葵涌,建議首選顧超文/迦密,次選李賢堯/石天

回覆樓主:

李係大熱門,估計是B2A
url=http://www.TickerFactory.com/]

tammyhw 發表於 20-8-11 19:04
李係大熱門,估計是B2A

因為睇返公開試成績,李成績似乎好一般,未達band2頭學校水平,顧超文,吳祥川仲好啲,可以比較下
只因李賢堯有基督教背景,比區內小學尤其是聖公會小學(雙仁,主愛,兩間主恩,兩間何澤芸)近幾年不斷吹捧,先由次熱變成band2大熱學校,又因為校風不俗,好受家長歡迎,先變成大熱。

mini5765 發表於 20-8-11 19:16
因為睇返公開試成績,李成績似乎好一般,未達band2頭學校水平,顧超文,吳祥川仲好啲,可以比較下
只因李 ...

李賢堯要成為B2A仍需努力

2019年 4+ | 2+
中文 ~23.5% | ~94%
英文 ~4.5% | ~91%
數學 ~24% | ~87%
通識 ~28% | ~98%
主科 ~20% | ~92.5%
整體^ [>20%] | [>92.5%]

^ 整體4+/2+推算高於主科平均
  選修只有中史低於主科平均
  中史4+ 9% 2+ 82%

學校發展文件
https://liymss.icampus.hk/website/article/article_detail?channel_id=4073&article_id=5316

18-19年度校務報告書 (p.5)
https://ds.icampus.hk/liymss/upload/article/8a56b768a91079ceaa275845b73796e2.pdf

只因李 ...

葵蘇/石天/顧超文2019年成績較佳

2019年 葵蘇 | 石天 | 顧超文 | 李賢堯
中文2+ 98.2% 100% 98.3% ~94%
英文2+ 90.0% [···] 94.1% ~91%
數學2+ 93.6% [···] 90.7% ~87%
通識2+ 100% 100% 99.2% ~98%
主科2+ 95.5% [···] 95.6% 92.5%
3322率 42.7% 30.6% 25.4% [···]

謝謝你的回覆,超有用(emoji)(emoji) 我心水是石天或者荔天,唔知那間好?

wai_chai_2000 發表於 20-8-12 09:02
謝謝你的回覆,超有用(emoji)(emoji) 我心水是石天或者荔天,唔知那間好?

睇吓住邊度啦,石天個位好吊腳。如果住葵芳葵盛嗰啲嘅話,荔天個位方便啲。但校風既話荔天會差少少

回覆 mini5765 的帖子

請問知唔知葵涌蘇浙初中開到幾多班英文班?

bbforever 發表於 20-8-12 11:30
回覆 mini5765 的帖子

請問知唔知葵涌蘇浙初中開到幾多班英文班?

葵蘇以科目劃分教學語言
中一收4班有約1/4人以英文教數學
1C差不多全班英數 1D亦有人英數

http://www.kcckc.edu.hk/main/

https://www.chsc.hk/ssp2019/sch_detail.php?lang_id=2&sch_id=175

Poyau 發表於 20-8-12 14:41
葵蘇以科目劃分教學語言
中一收4班有約1/4人以英文教數學
1C差不多全班英數 1D亦有人英數
Thank you

Poyau    發表於 20-8-13 13:15

只因李 ...
佢收叩門今年要求操行A, 呢個唔係太多人有.  成績要求就一般.  

紫翹 發表於 20-8-13 13:03
佢收叩門今年要求操行A, 呢個唔係太多人有.  成績要求就一般.

李賢堯叩門操行要A 中英數亦要2A1B

申請中一轉校生須知
https://ds.icampus.hk/liymss/upload/article/777143a8974c637566fb7577eccfa14b.pdf

申請資格:

申請人必須符合下列兩項基本要求

1) 五、六年級之操行分必須達 A 等或以上;

2) 六年級之學業成績:中、英、數必須至少達其中兩科 A 等 (或 85 分以上) 及 一科 B 等 (或 80 分以上)。

Poyau 發表於 20-8-13 13:22
李賢堯叩門操行要A 中英數亦要2A1B

申請中一轉校生須知
成績達標, 但操行只是B+, 所以無去叩門

紫翹 發表於 20-8-13 16:11
成績達標, 但操行只是B+, 所以無去叩門

明白 操行要B+較常見 A算高要求

紫翹 發表於 20-8-13 13:03

的確LIY校風係葵青咁多band2/band3入面最好嗰間

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

我女兒大約是band 2B, 李賢堯校風好,請問功課谷唔谷呢?

wai_chai_2000 發表於 20-8-13 18:58
我女兒大約是band 2B, 李賢堯校風好,請問功課谷唔谷呢?

因為我女今年先升中一,未答到你住。但睇得出學校係學業上唔太谷(中三以上就應該谷)佢哋會培育校風同一堆宗教信仰活動為主。
真係鍾意李賢堯既,記得自一甲一乙一都要寫佢,如果唔係就0機會入去。

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽