用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 新學期幼稚園e-learning安排
go

[其他] 新學期幼稚園e-learning安排 [複製鏈接]

想八卦下大家嘅幼稚園公佈左新學年嘅e-learning 安排未?

我地上年K1係 一星期3日zoom meeting (30mins),另加每日有啲老師拍嘅短片/建議 activities。

新學年好似想模仿正式schedule上堂 詳情未公佈,唔知你地幼稚園係點安排?
   0    0    0    0

其實我覺得幼稚園嘅homelearning,都唔使期望咁大,就算學校畀好多嘢,始終小朋友仲細,耐性有限,佢哋能夠坐喺度乖乖地嘅時間唔長.喺呢段時間可以嘅話,就keep住俾小朋友睇下書,畫下嘢,寫少少字,做吓運動,玩下已夠.
成日都有聽到本地同國際學校家長投訴,學校嗰啲homelearning好求初,交咗學費.
其實個价值就一定冇得同正常返學比㗎喇.其實幼稚園homelearning個規模好大作用都冇乜.

Saboc 發表於 20-8-9 19:27
其實我覺得幼稚園嘅homelearning,都唔使期望咁大,就算學校畀好多嘢,始終小朋友仲細,耐性有限,佢哋能夠坐喺 ...

我冇投訴呀

我上半年已經覺得老師勁有heart,由2月開始到6月,一直都同家長keep住溝通同改進 e-learning 嘅方法。

只係收到學校通知話新學年打算同小朋友實時模擬正常返學嘅routine,我好奇其他幼稚園嘅家長有冇經驗可以分享咋

回覆 melobi12 的帖子

我唔係話你投訴呀,我只係表達對於年纪少的學生確實很難很有效homelearning.  

你小孩學校老師有heart又盡做嘅話已好好

Saboc 發表於 20-8-10 00:59

我唔係話你投訴呀,我只係表達對於年纪少的學生確實很難很有效homelearning.   ...

唉... exactly...
冇晒社交互動先係最慘...

melobi12 發表於 20-8-10 08:03
唉... exactly...
冇晒社交互動先係最慘...

好同意,小兒是獨子,經過半年停課沒有社交,現在變得好怕醜好被動,現在仲要唔知幾時開學....
‹ 上一主題|下一主題