用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 sen小五呈分轉校 亞仔感受同有支援小學如何取捨 ...
go

[讀障] sen小五呈分轉校 亞仔感受同有支援小學如何取捨 [複製鏈接]

自閉譜 +讀寫+ 過度活躍 社交唔太好 9月升小五 入讀一線小學, 搬左關係而家每日都誇區返學(來回要兩個鐘車程) ,佢讀書唔OK ,學校基本上無咩支援,讀得辛苦科科都得幾分,亞仔除左學習覺得困難但讀得好開心,識到朋友仔 ,亦無被同學欺凌
剛收到屋企附近支援較多既小學收左佢9月轉校, 亞仔似乎好似唔係好想, 喊曬口
星期二就要覆學校辨理入學, 取捨困難求媽媽們比D意見
   0    0    0    0

根本無必要留低,得幾分,幫人墊低做band 3?  學校想你快D畢業走。

搬屋,已經係轉校的好理由,好好同佢解釋吧。

pingu2008 發表於 20-8-9 18:06
自閉譜 +讀寫+ 過度活躍 社交唔太好 9月升小五 入讀一線小學, 搬左關係而家每日都誇區返學(來回要兩個 ...

我都是你小朋友情況,我返學都1個鐘,我選擇左留低原校。sen 小朋友好易被欺凌,你小朋友又唔咪讀得唔開心,識到朋友係好緊要,小朋友已小五,就算轉左唔都唔代代表讀得好,老師夾唔夾到都係一個問題,如果比我,我會讀埋去,中學去志蓮,衛理果啲,好過突然轉校,最重要係佢要由頭識過啲新朋友,萬一識唔到佢點呢?

不過每個小朋友情況唔同,家長最了解佢,你再詢問佢意見,如果唔係佢會怪你

‹ 上一主題|下一主題