用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 HKU定Imperial?
樓主: Radiomama
go

[英國] HKU定Imperial? [複製鏈接]

longlokma 發表於 20-8-9 14:20

如果£20磅一次 咁都仲可以接受, 一年頂籠都係剪三四次啫

20磅算平,香港剪頭髮都要hk$二百幾

ratafan 發表於 20-8-9 15:23
20磅算平,香港剪頭髮都要hk$二百幾

Ruby話係齋剪价,如果用日式果种比較,香港应只需hk60~70。
不過真係要剪都冇法子,最多剪疏啲

我覺得英國疫情的風險是比香港稍高一些。但是imp engine experience 會好過Hku 好多。我估多數人會選擇imp engine.

回覆樓主:

兩間無得比,一定係imperial

一定係Imperial college , 冇得比較

對,冇得比,讀engine,識揀一定係咁揀,只會選擇IC

Radiomama 發表於 20-8-9 13:35
我係怕親戚嘅想法影響埋我啲長輩及老公啫!我仔好想去美國升大學,但奶奶就成日話美國仲衰過英國⋯
孩子係要長大要獨立,不可能永遠有家人照顧,社交能力比成績更加重要,俾佢地見世面,睇下世界。

依家就算讀邊科都唔可以眼光太狹窄。

Radiomama 發表於 20-8-9 11:19
親戚一家是不愁衣食型,但孩子是金菠蘿,媽媽是緊張大師。
佢哋會不停講英國人唔care防疫、又話嚟緊會對中 ...

我都覺得疫情唔關事.

學校方面, 當然我覺得HKU 唔輸蝕. 但呢個時勢, 當然出國發展可能性大D. 如果普通家庭要靠出國讀才可改變, 咁樣當然IC.

但係如果家庭本來富裕, 可以隨時海闊天空, 咁無話必要出國喎!

longlokma 發表於 20-8-9 14:08

我想請問你英國剪頭髮係咪真係好貴?

我仔響英國剩剪約十鎊,佢覺得好平,又同佢gel 埋頭(平時響香港去開Private i 剪,幾百蚊)

llmom 發表於 20-8-11 14:39
我仔響英國剩剪約十鎊,佢覺得好平,又同佢gel 埋頭(平時響香港去開Private i 剪,幾百蚊)
...

£10好ok呀,不過應該係睇地區? 如果係喺倫敦應該就冇咁平

longlokma 發表於 20-8-11 14:42
£10好ok呀,不過應該係睇地區? 如果係喺倫敦應該就冇咁平

唔係London

longlokma 發表於 20-8-9 12:08
咁就坦白講, 如果咁明顯佢個仔自己都唔識得揸主意, 咁佢喺香港定係外國生存應該都係一樣, 你都無謂嘥心 ...

智者

回覆 hehehaha2017 的帖子

我係經ucas報大學,將來想做EP,都係決定唔到係英國(UCL-Psychology with language science)定係香港(HKU-social science) 讀。。。都想試下咁拖大學,但係香港/英國大學唔會叫你幾多日內比學費咩?

Radiomama 發表於 20-8-9 11:19
親戚一家是不愁衣食型,但孩子是金菠蘿,媽媽是緊張大師。
佢哋會不停講英國人唔care防疫、又話嚟緊會對中 ...

唔係下話?咁都要諗?親戚個仔能考到IC engineering都已屬國際級學府,即是個學生都有返咁上下斤両。香港收Engineering 低分啲,就算HKU,亦唔見得精英得去邊,要個仔要同咩level嘅人做同學,仲駛諗?!

longlokma 發表於 20-8-9 14:08

我想請問你英國剪頭髮係咪真係好貴?

係外国(唔止英國)乜鬼野都貴过香港啦!(除左-般屋同主糧)唔係以前香港边度黎購物天堂个美譽。

Yanamami 發表於 20-8-16 12:06
係外国(唔止英國)乜鬼野都貴过香港啦!(除左-般屋同主糧)唔係以前香港边度黎購物天堂个美喻。 ...

係明知會貴,只是想知貴成點,如果单剪hk200, 我觉得仲可以接受嘅,因為聽过有人話要成5,6百蚊,咁就太誇張了

Radiomama 發表於 20-8-9 07:53
親戚的孩子有這兩間學校的offer, 親戚話因為疫情関係所以勸孩子留港讀書;大家點睇?
我老公聽到呢個情況, ...
根本唔洗揀,完全無得比較……

另,咁大个仔,真係唔識自己決定,事事睇阿媽眼色,太……讀書再叻,無主见唔掂喎~

你仔两年後先大学,daddy同嫲嘛係咪太杞人憂天?再講,無論到時疫情係点、有無疫苗……人类大概都應該develop到-套生存方式吧~Law of the jungle.

我对香港学術自由抱懷疑态度……

回覆 longlokma 的帖子

呀仔Yr.2開始去倫敦一間理髮學校剪頭髮,上網book, 次次由唔同學徒幫佢剪唔收費,London School of barbering https://www.londonschoolofbarbering.com/

yfchanMa 發表於 20-8-16 17:48

呀仔Yr.2開始去倫敦一間理髮學校剪頭髮,上網book, 次次由唔同學徒幫佢剪唔收費,L ...

Wow! 要bookmark左佢     thanks

呀仔話一様有洗頭服務,洗完剪,剪完有gel頭,at least 一小時,因為比學徒慢慢試同客人剪,最後導師會執執架,呀仔平均個半月至兩個月剪一次,已經剪咗兩年,唔使把頭髪厚到成個頭盔咁,仲要等長假期回香港至剪,好抵玩!都係學兄介紹佢佢才知道有這所學校,希望幫到你呀仔😉
‹ 上一主題|下一主題