用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 怎樣令小朋友面對困難丶錯處?好煩惱
go

怎樣令小朋友面對困難丶錯處?好煩惱

現在網上學習,每次老師要求個女答問題,佢明明識都唔肯講。有時可能唔肯定,怕錯。佢對老師指正錯處時,就驚,以為鬧佢,有時會喊(emoji)

試過解釋。同樣問題已經有一年都唔可以改正。求高人指教(emoji)(emoji)

快要考小一,好擔心呀

性格內向嗎?平時和同學仔相處如何?

remind 成功經驗

請問平時家中係咪好就佢,所以接受唔到改正?

我自己嘅方法係玩多啲遊戲,好似飛行棋咁。但要俾佢輸下,最初輸咗,佢唔肯玩。但我哋一定要佢繼續試,然後俾佢贏返。
玩咗一段時間,佢接受左有嬴有輸,面皮就無咁簿;當然我哋一直也不停講道理。
另外,我時常叫小朋友自己諗辦法,有時候錯,亦唔會幫佢糾正先。佢自己試過錯,再協助佢改正,久而久之,佢會發現自己係做得到,自信心就會建立起來!
咁就更有勇氣!

呢個係我小朋友適合嘅方法,你可以考慮下。因為個個人唔同

0030 發表於 20-8-7 12:27
性格內向嗎?平時和同學仔相處如何?

不太內向,但慢熱同觀察型

ToToffee 發表於 20-8-7 13:02
請問平時家中係咪好就佢,所以接受唔到改正?

係,得佢一個。婆婆同工人,我同老公放工都係就佢多。

ToToffee 發表於 20-8-7 13:55
我自己嘅方法係玩多啲遊戲,好似飛行棋咁。但要俾佢輸下,最初輸咗,佢唔肯玩。但我哋一定要佢繼續試,然後 ...

好提議,不過同熟嘅人玩,佢輸咗都冇問題。只係我自己、老師語氣重啲,佢就成唔識反應丶好驚人話佢咁